Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140986 razy)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #315 dnia: Marca 14, 2013, 12:05:13 »
Precyzja TrackIR jest wystarczająca do takiej operacji, ale nie jest on po to. przełącznikami klikasz myszką, TrackIR pozwala tobie po prostu w sposób płynny, intuicyjny, szybki i precyzyjny spojrzeć na panel, którym potrzebujesz manipulować. Dodatkowo w BS2, masz możliwość wykorzystania celownika na-hełmowego dla wskazywania celi, bądź ich atakowania z użyciem działka. Ale najważniejsza jest świadomość sytuacyjna, która znacznie rośnie, kiedy możesz spojrzeć momentalnie w dowolnym kierunku, bez manipulowania myszką, klawiaturą, czy joystickiem - co dodatkowo zwalnia tobie dodatkowe funkcje na tych manipulatorach.

« Odpowiedź #316 dnia: Marca 14, 2013, 15:05:54 »
Precyzja TrackIR jest wystarczająca do takiej operacji, ale nie jest on po to. przełącznikami klikasz myszką, TrackIR pozwala tobie po prostu w sposób płynny, intuicyjny, szybki i precyzyjny spojrzeć na panel, którym potrzebujesz manipulować. Dodatkowo w BS2, masz możliwość wykorzystania celownika na-hełmowego dla wskazywania celi, bądź ich atakowania z użyciem działka. Ale najważniejsza jest świadomość sytuacyjna, która znacznie rośnie, kiedy możesz spojrzeć momentalnie w dowolnym kierunku, bez manipulowania myszką, klawiaturą, czy joystickiem - co dodatkowo zwalnia tobie dodatkowe funkcje na tych manipulatorach.

Zdaję sobie sprawę ,że podstawowa funkcja Tracka polega na wspomaganiu procesu rozglądania się. :) Moje pytanie , wzięło się stąd, że parokrotnie widziałem na filmikach obsługę przycisków w kabinie bez użycia myszki i zastanawiałem się jak ten proces jest dokładnie realizowany.

pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #317 dnia: Marca 14, 2013, 15:14:34 »
Kupić za niecałe 30 pln BS2 i sprawdzić samemu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #318 dnia: Marca 14, 2013, 15:50:09 »
Moje pytanie , wzięło się stąd, że parokrotnie widziałem na filmikach obsługę przycisków w kabinie bez użycia myszki i zastanawiałem się jak ten proces jest dokładnie realizowany.
To chyba robota programu przechwytującego obraz wideo który ignoruje kursor myszki. Jest taka opcja np. we FRAPSie.

« Odpowiedź #319 dnia: Marca 14, 2013, 16:11:11 »
Kupić za niecałe 30 pln BS2 i sprawdzić samemu.

Oryginał BS2 już jest , czytam instrukcję, oglądam lekcje video , wdrażam się  ...na razie wykosztowałem się na joy'a więc zanim kupię Tracka , podpytuję się co i jak.

pozdrawiam.

« Odpowiedź #320 dnia: Marca 14, 2013, 16:25:22 »
Jeśli lubisz latać wirtualnie to na pewno nie będziesz żałował. Jedyny minus tego urządzenia jest taki, że jest wrażliwe na światło słoneczne. Dokładniej to na promieniowanie podczerwone. Ja niestety mam okna za plecami i TrackIRa mogę używać tylko po zmroku albo przy pochmurnej pogodzie (na szczęście w UK o to nie trudno). Efekt jest taki, że w ogóle nie latam w ciągu dnia bo latanie bez tracka to jak granie na klawiaturze. Niby można, ale po co się męczyć?

« Odpowiedź #321 dnia: Marca 14, 2013, 16:48:50 »
Mbruski spróbuj może FaceTrackNoIR, jeśli masz kamerkę. Jest darmowy, nie wymaga zakładania nic na głowę, a też będziesz się rozglądał. Takie tymczasowe rozwiązanie. Co prawda nie ma tej precyzji co Track IR ( sam korzystam z FreeTrack-a ) ale będzie to jakieś rozeznanie w temacie :).
http://il2forum.pl/index.php/topic,13518.45.html
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #322 dnia: Marca 14, 2013, 18:18:57 »
Próbując coś sensownego wycisnąć z FacetrackNoIR można się zupełnie zniechęcić do wszelkich track'ów :)
Chyba, że wersja 1.7 coś zmieniła w tym temacie. Już mi się nie chciało jej testować.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #323 dnia: Marca 14, 2013, 19:26:51 »
Jako osoba, która bawiła się wszelkimi metodami detekcji ruchu głowy od 11 lat i użytkownik Track IR 5 Pro od roku, napiszę wprost: jeżeli ktoś jest w stanie wysupłać dość gotówki na TrackIR, to zabawy z czymkolwiek innym nie mają jakiegokolwiek sensu.

« Odpowiedź #324 dnia: Marca 24, 2013, 15:47:02 »
Dzięki przedmówcy podjąłem już decyzję. Lubię takie proste komunikaty. A pieprzyć się z gratami nie cierpię. Kurczę na forum był nowy sprzęcior prosto z USA.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Marca 25, 2013, 15:29:07 »

« Odpowiedź #326 dnia: Marca 26, 2013, 21:22:46 »
Niesamowita okazja cenowa   :evil:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #327 dnia: Marca 26, 2013, 22:08:45 »
Nie wiem czy toś tutaj kupował ten sprzęt z Pilots.pl, niestety cena jest bardzo mało konkurencyjna  Nawet z przesyłką, cłem i VATem może wyjść taniej ze stanów: $164.90 za samo urządzenie. Na eBay można znaleźć jeszcze taniej.

« Odpowiedź #328 dnia: Marca 26, 2013, 22:24:25 »
Dokładnie. Kto raz kupił w USA , ten rzadko kupuje w PL. Nie sprawdziłem czy NP wysyłają do Polandu.

« Odpowiedź #329 dnia: Marca 29, 2013, 13:58:08 »
Niecałe, albo ponad dwa lata temu Track IR 5 kupiony na eBay wyniósł mnie nieco ponad 300 zł. Nie policzono mi również pod. VAt i cła.
http://il2forum.pl/index.php?topic=5137.msg74259#msg74259

"Jeśli pilot zawali, pilot ginie. Jeśli kontroler zawali, pilot ginie."