Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140996 razy)

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #360 dnia: Kwietnia 06, 2014, 14:50:42 »
Na pewno kolega wyżej ma rację- warto pobawić się ustawieniami, ale ja jakoś nie mogłem znaleźć "złotego środka" dopóki nie zainstalowałem FreetrackNoIR i tam domyślne ustawienia są dla mnie idealne. Dla początkującego polecam właśnie ten program- instalujesz kamerkę, podłączasz sprzęt, odpalasz i grasz;)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #361 dnia: Kwietnia 07, 2014, 08:07:57 »
Przymierzam się powolutku do Track IRa 5 i tak szukając po necie natrafiłem na coś takiego: http://allegro.pl/freetrack-z-kam-ps3-eye-alternatywa-dla-trackir-i4112799685.html
Ktoś może testował i może potwierdzić, że to ma sens ? Czy raczej nie kombinować i dozbierać na oryginał, z drugiej strony różnica w kwocie dość znaczna :)
Trochę późno ale ja akurat napiszę, że nie warto. Kombinowałem z headtrackingiem od czasów Freelooka, czyli okolice 2003 roku i przerabiałem praktycznie wszystko i napiszę tak: Po zakupie TrackIR 5 wszystko z wyjątkiem kamery Ps3eye - poleciało prosto do kosza, kamera została, bo to dobra kamera.

TrackIR w porównaniu z wszystkim opartym na kamerach internetowych ma wyższą czułość, jakość śledzenia, przejrzystość oprogramowania i zawsze działa, bo Naturalpoint współpracuje z developerami. Na zadane pytanie powinieneś być w stanie sam odpowiedzieć zastanawiając się - kiedy ostatni raz ktoś tutaj pisał, że ma problem z TrackIR. Albo o tym co można by poprawić by był lepszy.

Użytkowników tego sprzętu mamy tu sporo, nikt nie biadoli, nikt nie kontempluje nad TrackIR6 itp. Bo to cholernie dobry produkt i następcy tak na prawdę nie potrzebuje - bo ani nie wyjdziemy z monitorami poza 120Hz odświeżania, ani specjalnie większej precyzji pozycjonowania arbuza nie będziemy do niczego potrzebować.

Stać Cię - kupuj TrackIR5. Nie stać, to możesz kombinować odkładając na zakup TrackIR5.

« Odpowiedź #362 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:23:05 »
Nie miałem okazji porównać TR5 do posiadanego Freetracka więc się nie wypowiadam, ale jedyna gra z jaką miałem jakikolwiek problem to DCS, bo zabezpieczyli przesyłane dane i trzeba się posiłkować zewnętrznymi bibliotekami. Większość pozostałych gier działa albo symulując protokół TR, albo korzystając z obsługi Freetracka jako takiego, więc nie ma żadnych problemów z funkcjonowaniem, a wszystko działa od razu - tak jest np. z RoF/BoS, COD, Falcon BMS, ToH, Arma 2/3 itd.
Niestety Freetrack nie jest już rozwijany, więc w którymś momencie będę musiał przejść na FTNoIr lub inny protokół, ale póki co FT jest dla mnie najbardziej przejrzysty i użyteczny.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #363 dnia: Kwietnia 07, 2014, 09:27:15 »
Mogę się podpisać pod tym co Boczek i Sundowner napisał. Używałem Tracka 2+Vector, FreeTracka + VX3000/VX6000, PK-333 i PS3 Eye, a skończyłem na Tracku 5+klip. O FT złego słowa powiedzieć nie mogę - sprawdzał się. Trochę zajęło zanim doszedłem do działającej konfiguracji i miałem to szczęście, że mam ciemny pokój, więc było trochę łatwiej. FT na początek jest jak znalazł. W dodatku jest satysfakcja jak sobie to zbudujesz. Niemniej jak zabawka spodoba się lub jest się leniwym i nie ma czasu na kombinowanie to TR jest bezkonkurencyjny.

Faktycznie cena jest masakryczna, a w Polsce wręcz rzucająca o glebę. Ja zamawiałem w USA i nawet z doliczeniem podatku wyszło niecałe 700zł (Track+klip). No chyba, że ktoś Ci w bagażu przewiezie lub będziesz miał szczęście (czyt. wysyłający zaniży wartość paczki*) to odpadają podatki. FT to przede wszystkim dobra cena i świetna sprawa na start żeby sprawdzić jak działa. Spodoba się, to następnym krokiem będzie kupno tego drugiego.

*U mnie łosie na fakturze napisali 0.00$ a na paczce podali zaniżoną wartość ale na tyle wysoką, że się celnicy dowalili (sic!).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #364 dnia: Kwietnia 13, 2014, 08:27:20 »
Noszę się z zamiarem zakupu TrackIR. Problem w tym że zniknął z oferty pilots.pl, z kolei w Conrad Electronic oferta jest droższa o 100 pln niż było u pilots.pl.
Czy ktoś z was ma może namiar na jakiś godny polecenia sklep, w którym nie zedrą ze mnie więcej więcej kasy niż powinni? Nie musi to być polska stronka.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #365 dnia: Kwietnia 13, 2014, 10:00:58 »
Sklep NaturalPoint tudzież ja zamawiałem w PC Aviator.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #366 dnia: Kwietnia 13, 2014, 10:16:40 »
Dzięki, a jak długo czekałeś na przesyłkę?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #368 dnia: Kwietnia 13, 2014, 11:31:17 »
Dzięki, a jak długo czekałeś na przesyłkę?

2-3 tygodnie jak pamiętam, kwestia tego jak długo na celnym leży :). Wysyłka najtańsza opcją. A przy Amazonie trzeba sie upewnić czy jeszcze darmowa wysyłka do Polski obowiązuje.

_michal

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: Kwietnia 13, 2014, 11:56:52 »
2-3 tygodnie jak pamiętam, kwestia tego jak długo na celnym leży :). Wysyłka najtańsza opcją. A przy Amazonie trzeba sie upewnić czy jeszcze darmowa wysyłka do Polski obowiązuje.

Już nie. Od trzeciego kwietnia Super Saver Delivery do Polski został zlikwidowany.

« Odpowiedź #370 dnia: Kwietnia 13, 2014, 15:18:33 »
Albo oficjalny sklep, ale z 20% rabatem:
Rabat: 20$

czyli 165$

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #371 dnia: Kwietnia 13, 2014, 19:25:49 »
Ehh, kiedyś było %, tak czy inaczej o koszt przesyłki mniej :)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #372 dnia: Kwietnia 13, 2014, 19:44:51 »
Czy przy zakupie w PC Aviator poza cena IR Tracka i przesyłką dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe opłaty (cło)?

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #373 dnia: Kwietnia 13, 2014, 19:58:26 »
Czy przy zakupie w PC Aviator poza cena IR Tracka i przesyłką dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe opłaty (cło)?
Date: Sep 2, 2013
TrackIR 5 Pro - Head Tracking Device:   $134.96
Subtotal:                                                   $134.96
Shipping cost:                                           $16.50
Total:                                                   $151.46
Tyle zeszło z karty i ani centa więcej, celnicy też nic nie policzyli bo fakturka była na sumę: 0$.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #374 dnia: Kwietnia 13, 2014, 19:59:28 »

Kwestia szczęścia. Jak przechwycą celnicy to dopłacisz cło. Na paczce będziesz miał podaną wartość i od tego liczą.