Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140984 razy)

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #405 dnia: Grudnia 04, 2014, 22:28:30 »
Dziś dostałem paczkę z USA. Szybko, bo tylko dwa tygodnie czekałem. Chyba już nie dostanę zaproszenia na "salony" UC. Widzę tylko, na paczce, pieczątki z Wa-wy i Gdańska.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #406 dnia: Grudnia 04, 2014, 22:30:27 »
Jak masz paczkę w rączkach zamiast awizo to już nic nie dostaniesz z UC ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #407 dnia: Grudnia 05, 2014, 07:47:49 »
Chyba, że jest tu ktoś z UC na forum... Ale to prawda, że jest pełna losowość czy coś trzeba będzie dopłacić, czy też nie.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #408 dnia: Grudnia 05, 2014, 09:05:12 »
U mnie cło zapłacił kurier FedEx i po kilku tygodniach od otrzymania paczki dostałem od nich fakturę. Co kraj to obyczaj.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #409 dnia: Grudnia 06, 2014, 11:34:54 »
Jaki kraj takie przepisy i traktowanie uczciwego kupca.
Dostałem kolejne pismo z UC.
Musiałem pisać jakieś oświadczenie, pod karą za fałszywe dane itp., przesłać fakturę, poświadczenia przelewu.
Czuję, że szybko to się nie skończy.
Zakupu dokonałem całkiem niedawno bo 21 października, to tylko 7 tygodni temu.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #410 dnia: Grudnia 07, 2014, 16:32:04 »
Tego typu przesyłki zwykle przechodzą bez żadnych upierdliwości. Niestety, jak powyżej koledzy się przekonali, nie zawsze. Ja zauważyłem jakby dwie mniej przyjemne opcje: 1) dostajemy paczkę za pobraniem, którym jest naliczony przez UC Vat, i rzadszy przypadek 2) dostajemy pismo, w którym jesteśmy proszeni o przedstawienie (może być mailem) rachunku/faktury, generalnie czegoś co potwierdza wartość towaru. Drugi przypadek zachodzi wówczas gdy np. sprzedawca nie zadeklarował wartości, albo jest coś niewyraźnie na paczce powpisywane. Jak doślemy dane, to patrz p.1. Osobiście przerabiałem i jeden i drugi wariant. W drugim przypadku mail ze zrzutem ekranu, czy też elektroniczny rachunek, w zupełności wystarczał dla UC. Tak więc paniki nie ma.
Na koniec taka moja dobra, praktyczna rada: nie kombinujcie z zamówieniami, tzn. nie wybierajcie szybszych/droższych (ze śledzeniem) opcji, nie sugerujcie sprzedawcom co mają pisać w deklaracji etc. Bo takie paczki zwykle kończą z dodanym VATem :-).

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #411 dnia: Grudnia 10, 2014, 11:00:12 »
Nie było kombinacji. Zamówiłem w PC Aviatorze.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #412 dnia: Grudnia 17, 2014, 09:44:06 »
Walka z UC zakończona.
Haracz 107 PLN.
Zobaczę czy było warto.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #413 dnia: Grudnia 17, 2014, 12:25:07 »
Poranna walka z TrackIR przegrana.
System (Win7 64bit) nie widzi urządzenia, ciągle tylko komunikat "no device detected".
Już myślałem, że się udało, jeden raz detekcja się udała.
Pocieszeniem jest, że jest sprawny.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #414 dnia: Grudnia 17, 2014, 13:22:44 »
Spróbuj podłączyć do innego portu USB.

Co do zamawiania spoza UE. Cóż trzeba zawsze liczyć się z tym, że należne cło i VAT trzeba będzie zapłacić i raczej cieszyć się, że czasem się uda bez tego, niż wściekać, gdy celnicy wykonali swoją robotę. A jeśli do tego w paczce był rachunek na 2$ tak jak piszesz, to nic dziwnego, że zażyczyli sobie potwierdzenia.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Ignac

• Gość
« Odpowiedź #415 dnia: Grudnia 17, 2014, 14:40:07 »
OK - sprobuje

Jak kupujesz towar tak daleko, to piszesz do sprzedawcy prywatny list-wiadomosc-prosbe, aby wyslal kupiony towar z adnotacja, ze to jest reklama i wyslal go prywatnie, a rachunek osobno w kopercie, jako list.

A TRACK IR 5 na Windows 7 64 dziala = wtykasz w USB bezposrednio do gniazda karty graficznej, bez zadnych przedluzaczy i to do gniazda USB ze wzmocnieniem (zalezy jaka masz karte graficzna).....

« Odpowiedź #416 dnia: Grudnia 17, 2014, 15:09:00 »
A TRACK IR 5 na Windows 7 64 dziala = wtykasz w USB bezposrednio do gniazda karty graficznej, bez zadnych przedluzaczy i to do gniazda USB ze wzmocnieniem (zalezy jaka masz karte graficzna).....
Że co? Co ma do tego karta graficzna? Co to za karta graficzna z USB?
Najpierw instaluje się oprogramowanie, później podpina się TIR. Działa na pewno, bo bez problemów u siebie zainstalowałem na Win 7 64 bit. Wszystko działa. Podpinałem TIR 5 wspólnie TrackClip PRO jego przejściówką do gniazda USB na mobo. Teraz mam podpięte przez aktywny HUB.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: Grudnia 17, 2014, 16:28:45 »
Przy tego typu towarze i przesyłce celnicy doliczają VAT (nie cło) i jeśli tego nie zrobią, to jest ich jakby `przeoczenie`, więc nie ma co się oburzać, że zgodnie z prawem - tak jak pisał powyżej S1. Jak już się wyładować, to raczej pisać do sejmu RP :P.
Po drugie, szczerze odradzam pisanie do poważnych sprzedawców, żeby robili przekręty, chyba, że to przesyłka z Chin, to w niektórych chińskich sklepach nawet w opcjach może wybierać ile na rachunku ma być procent rzeczywistej wartości (10%, 20%, 30% etc.).
Napiszę to jeszcze raz: kupujcie bez jakiś osobliwych adnotacji i listów do sprzedawcy, wysyłka regular, zwykła. Potem można się pomodlić, żeby przeszło bez VATu. Celnicy to sprytni goście i jak widzą, że coś jest bardziej papieskie niż papież, to na bank z przekrętem. To tak jak żucie gumy miętowej po fajce, kogo to może zmylić?

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #418 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:13:45 »
Na paczce była wycena na 130 USD i od tej sumy naliczyli opłaty.
To i tak mniej niż była realna cena.

Ignac

• Gość
« Odpowiedź #419 dnia: Grudnia 18, 2014, 08:17:31 »
"Zalezy jaka masz karte graficzna" - chodzilo o plyte glowna. Pomylka - przepraszam.

Litości... czy tak trudno sformułować Ci w miarę jedno poprawnie gramatyczne zdanie zaczynające się wielką literą, a kończące kropką tak aby nie trzeba było domyślać się co autor miał na myśli? Już QRA nawet o PL znakach nie wspomnę, bo okaże się, że za dużo wymagam. Mazak.

"Twój post świadczy o Tobie i Twoim szacunku dla czytających. Nie tolerujemy chamstwa, nieuctwa, nietolerancji, kryptoreklam i nielegalnego oprogramowania."

"Pisz tak by nie doprowadzać innych do rozpaczy swoją umiejętnością posługiwania się własnym językiem. Szkoda Twojej roboty i naszego czasu na kasowanie powtarzających się tematycznie postów napisanych po "polskiemu"."

http://il2forum.pl/index.php/topic,5137.0.html
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2014, 09:30:02 wysłana przez KosiMazaki »