Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140992 razy)

qrdl_logos

• Gość
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #420 dnia: Grudnia 18, 2014, 13:09:29 »
Na paczce była wycena na 130 USD i od tej sumy naliczyli opłaty.
To i tak mniej niż była realna cena.

Wygląda na to, że brutto (z VATem) i tak jest taniej niż byś zapłacił w sklepie w PL.

« Odpowiedź #421 dnia: Grudnia 18, 2014, 23:21:27 »
Zaraz, jaki rachunek na 2, a jaka wycena na paczce na 130? Bo gubię wątek.

Tak czy owak, dla przyszłych chętnych i śledzących ten wątek, choć reguły nie ma, to też raczej nie polecam sugestii dla sprzedawcy odnośnie mocnego zaniżania deklarowanej wartości. Jak celnik otworzy paczkę i oceni nawet swoim prostym okiem, że ktoś próbuje go zrobić w fallusa, to chyba normalne, że ot tak tego nie przepuści. U mnie też dostawcą był PCAviator, wartości na paczce nie pamiętam, ale "wiarygodna" (na pewno nie 2 baksy :D), nasi otworzyli, obwąchali, ale bonusów nie doliczyli.

Teraz jednak nie ma już co płakać nad rozlanym mlekiem. Jak tam, Czarcie, zainstalowało się w końcu? Naprawdę powinno, ja też jadę na 7-mce x64 i zgrzytów nie miałem.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #422 dnia: Grudnia 20, 2014, 15:33:52 »
Zaraz, jaki rachunek na 2, a jaka wycena na paczce na 130? Bo gubię wątek.

Tak czy owak, dla przyszłych chętnych i śledzących ten wątek, choć reguły nie ma, to też raczej nie polecam sugestii dla sprzedawcy odnośnie mocnego zaniżania deklarowanej wartości. Jak celnik otworzy paczkę i oceni nawet swoim prostym okiem, że ktoś próbuje go zrobić w fallusa, to chyba normalne, że ot tak tego nie przepuści. U mnie też dostawcą był PCAviator, wartości na paczce nie pamiętam, ale "wiarygodna" (na pewno nie 2 baksy :D), nasi otworzyli, obwąchali, ale bonusów nie doliczyli.

Teraz jednak nie ma już co płakać nad rozlanym mlekiem. Jak tam, Czarcie, zainstalowało się w końcu? Naprawdę powinno, ja też jadę na 7-mce x64 i zgrzytów nie miałem.
Dostawca PCAviator, wartości na paczce 130 $, celnicy otworzyli i po 2 miesiącach pism email doliczyli drobną opłatę właśnie od 130 $.

Walka z urządzeniem przegrana. Kilka razy udało mi się przejść centrowanie, a później znowu lipa - Unknown device lub nie rozpoznano urządzenia USB.
Pokusiłem się nawet na postawienie ponowne systemu, aktualizowałem Windows,  sterowniki, kupiłem aktywny HUB i ................... NO DEVICE DETECTED.
Mam ciekawy gadżet na monitorze.
Dziękuję wszystkim za porady ale cóż złośliwość rzeczy martwych.
TrackClip Pro działa.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #423 dnia: Grudnia 20, 2014, 18:26:37 »
Sprawdziłeś na innym komputerze? Jakiś laptop, komputer w pracy, u kolegi, dowolnie? Czy to TIR, czy u Ciebie coś nie teges?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #424 dnia: Grudnia 21, 2014, 12:16:32 »
    Coś podobnego działo się u mnie, okazało się że sterowniki od kamerki internetowej miały "konflikt"z tymi od Tracka.
Tyle że u Ciebie jest trochę inaczej. Najlepiej tak jak radzi Sorbifer, sprawdź na innym sprzęcie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #425 dnia: Grudnia 21, 2014, 13:19:14 »
W najgorszej opcji USB miało jakieś przebicie i przy wkładaniu tracka ubiłeś go (tudzież był ubity). Tak załatwiłem jakiś czas temu Tracka 2 jak wsadziłem go we frontowe USB do kompa znajomego. Nie miałem nic innego pod ręką i niestety skończyło się smutno. W Windowsie pokazywało się jako nieznane urządzenie. Jeśli tak jest to nie masz wyboru reklamuj.Niemniej przed tym ruchem zrób tak jak koledzy radzą. Może jeszcze do supportu napisać lub przekopać ich forum.

Soft bierz stąd:
http://www.naturalpoint.com/trackir/06-support/support-download-software-and-manuals.html

Być może to ma jakieś znaczenie i warto by było sprawdzić:
Note: If problems are encountered when using ATI video cards, first try updating to TrackIR 5.2.2 or higher. If that does not resolve the issue, please contact our support team.

Edit:
https://forums.naturalpoint.com/viewtopic.php?f=60&t=13026
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #426 dnia: Grudnia 21, 2014, 13:39:20 »
Sprawdziłem na innym PC z Win-7 64 bit i TrackIR działa bez problemów tyle dobrze.
Użyłem TrackIR_5.2.2.Final.

Mój sprzęt:
Karta graficzna MSI GTX 770, 2GB DDR5   
Płyta główna MSI Z87-G43     
CORE I5-4670K 3.4GHz LGA1150 BOX HASWELL - (BX80646I54670K)    
Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V
Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 PL 64-bit

Nie mogę znaleźć o co chodzi.
Instalowałem u siebie na "gołym" systemie i nie chce zaskoczyć.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #427 dnia: Grudnia 21, 2014, 13:52:11 »
Może to:
https://forums.naturalpoint.com/viewtopic.php?f=60&t=13026
https://forums.naturalpoint.com/viewtopic.php?f=60&t=12937

Sporo tam takich tematów ostatnio. Dobrze, że chociaż sprzęt sprawny :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #428 dnia: Grudnia 21, 2014, 15:02:30 »
A może sprawdź czy nie podłączasz go pod USB 3.0. Spróbuj na 2.0

Z TrackIR 4.0 nie mam problemów na 3.0 ale niektóre pendrivy nie chodzą.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #429 dnia: Maja 05, 2015, 09:31:02 »
Zastanawiam się nad zakupem TrackIr 4 lub 5, i nie wiem tylko jaką korzyść daje korzystanie z TrackClipPro względem zwykłego pasywnego TrackClip'a?
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #430 dnia: Maja 05, 2015, 13:37:22 »
Korzyść jest taka, że klip jest aktywny (diody IR) i mocowany do słuchawek, więc nie powinno być problemu jak masz słoneczny pokój. Natomiast odblaski są pasywne, więc podatne na zakłócenia. Musisz je też mocować do czapki z daszkiem. Poza tym osobiście w czapce szybciej się gotowałem.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #431 dnia: Maja 05, 2015, 14:10:46 »
Klip może Cię nie uratować w słoneczny dzień w pomieszczeniu z oknem, prosta fizyka - wystarczy nawet mocno oświetlony mebel czy ściana z tyłu i już będzie źle. Za to świecące punkty (diody) klipa są o bardziej stabilne i ich środek lepiej rozpoznawany, przez co wynik działania całego zestawu powinien być lepszy...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #432 dnia: Maja 05, 2015, 14:11:11 »
Plusy:
- wygoda (nie trzeba czapki/jakiegoś systemu mocowania)
- jakość sygnału IR - praktycznie bez negatywnego wpływu zewnętrznych źródeł światła/odbić

Wady:
- kolejny kabel idący od głowy do kompa (u mnie razem z kablem od słuchawek, więc nieodczuwalny) - choć można przerobić na baterie
- cena TrackClipPro (ale używane już w rozsądniejszych kwotach)

edyta:
długo pisałem, bo mnie rozpraszali w pracy :) , ale w sumie powtórzyłem co koledzy powyżej
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Maja 05, 2015, 14:42:20 »
Ja od dłuższego czasu szukam track clip pro i jeszcze nie trafiłem na sprzedaż używki, nawet tych odblasków nigdzie nie widziałem w przystepnej cenie.

« Odpowiedź #434 dnia: Maja 05, 2015, 15:10:25 »
Kolejną wadą Clipa jest jego łamliwość, szczególnie w punkcie obrotu pałąka z diodami. Cackałem się z moim jak z jajkiem, ale niewiele to pomogło.

Jeśli chodzi o dodatkowe źródła światła, szczególnie słonecznego, to sam TrackIR (mam czwórkę) więcej problemów sprawia niż Clip czy odblaski. Ja muszę zasłaniać okno w pokoju żeby dało się komfortowo używać Tracka. Inaczej na podglądzie kamery, poza trzema diodami, mam obrys całej ramy okiennej.
Kilka tygodni temu TiR wyłapywał światło od monitora które odbijało się od malutkiego jasnego napisu na mojej bluzie. Nie mogę w niej grać, bo TiR świruje!