Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 141451 razy)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #435 dnia: Maja 05, 2015, 15:10:54 »
Szukaj na ebay.de
Jak swojego kupiłem na PCAviator - we wtorki (jeśli dobrze pamiętam) jest taniej. Z przesyłką wyszło mi jakoś 150PLNów - ale wówczas dolar był bliżej 3 niż 4 :/

Kolejną wadą Clipa jest jego łamliwość, szczególnie w punkcie obrotu pałąka z diodami. Cackałem się z moim jak z jajkiem, ale niewiele to pomogło.

Ja już czytałem o tym wcześniej i to chyba właśnie Twoją opinię Shaitan, więc swojego zaraz po wyjęciu z pudełka objechałem na całej długości pałąka czarną taśmą izolacyjną :D
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #436 dnia: Maja 05, 2015, 18:39:09 »
Shaitan - ten problem ma każdy system oparty na kamerze, zarówno TIR, jak i FreeTrack/OpenTrack. Ja też widzę w jasny dzień obrys okna za sobą. A jak dojdzie lustro w szafie, to już nie wiem co będzie. Stąd też podobne przeciwdziałania, jak u Ciebie - właśnie przed chwilą zainstalowałem dwie roletki na okna dachowe, co by można było grać w dzień... Teraz słoneczko sobie poszło, ale sprawdzę jutro.

PS: Ja też ostatnio szukałem Clipa-używki, gdyż na moją własną wysłużoną samoróbkę ostatnio usiadłem i co prawda działa, ale na słowo honoru i taśmę klejącą.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #437 dnia: Maja 05, 2015, 20:06:11 »
Clipa mam od około 3 lat. Bez porównania jest lepiej. TiR nie gubi sygnału, działa ok w słoneczne dni, fakt - trzeba uważać, jest delikatny, ale też w zasadzie wszystko jest na ścisk - spadł mi już z 7 razy i co najwyżej się rozsypał, ale nie połamał. Części się złożyło i gra jak ta lala. Teraz dodatkowo zakładam gumkę na końcówkę, bo ząbki z czasem się wyrabiają i już słabiej trzyma. Można używać do słuchawek, a jak latam bez słuchawek to mam coś takiego na głowie, słowem Conchita, może być z kokardką ;).

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #438 dnia: Maja 05, 2015, 20:35:34 »
So cute! Też takie cuś będę miał, ale najpierw muszę mieć nowy klip. Próba zdjęcia starej samoróbki ze słuchawek byłaby ryzykowna. Obecnie nówka za 210 PLN w pilots.pl - cena mnie nie zabija, to raczej u mnie bariera psychologiczna.

PC Aviator ma za $34.95, czyli przy kursie kantoru Opera 3,64 PLN daje 128 PLN, plus przesyłka. Brzmi nieźle.

PS: Założę się, że TIR działa lepiej w słoneczne dni niż zwykła kamerka z wydłubanym zwykłym filtrem i wstawionym kawałkiem dyskietki ew. prześwietlonego filmu.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #439 dnia: Maja 05, 2015, 23:17:14 »
Gdyby ktoś miał w przyszłości przykry wypadek ze swoim clipem lub kamerką Track'a to mogę pomóc w naprawie. Przerabiałem ostatnio obydwa tematy i znalazłem optymalne (chyba) rozwiązania na złamane przeguby w obydwu zabawkach. Wszystko udało się naprawić przy zachowaniu pełnej funkcjonalności i bez zmiany wyglądu zewnętrznego urządzeń.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #440 dnia: Maja 25, 2015, 18:53:25 »
Kupiłem TrackClip'a Pro z PC Aviatora. Przyszło po prawie 3 tygodniach. Nie było oryginalnego opakowania, więc może jakiś spad, ale wygląda czyściutko, jak nówka, kabelek pięknie zawinięty i skręcony, no i działa.

I to jak działa! Moje stare diody IR są kilkukrotnie (!!!) słabsze niż te z klipa Pro! Dosłownie. Mogłem spokojnie oszczędzić na roletach w oknach - da się grać z mocnym światłem słonecznym. Ustawienia kamery (PS3Eye) zeszły bardzo-bardzo w dół (exposure i gain), także i threshold we FreeTracku. Obraz z kamery jest zupełnie czarny a diody klipa nadal super jasne. Po prostu rewelacja. Mam nadzieję, że zmiana ustawień w FT (geometria) pójdzie szybko i wszystko będzie pięknie działać (już jest dobrze, ale ruchy w jednej osi dają też minimalne przesunięcie w innych, powinno dać się to zniwelować poprzez prawidłowe ustawienia setup'u clipa).

Słowem - polecam.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #441 dnia: Czerwca 08, 2015, 20:24:56 »
Mam pytanie. Mam Track IR 5 + clippro. Czy zarówno czapka jak i klip przyczepiany do słuchawek działają na tej samej zasadzie czy może jednak któryś z nich jest mniej lub więcej szkodliwy dla oczu?

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #442 dnia: Czerwca 08, 2015, 20:51:25 »
Czapka odbija światło emitowane przez trackira. ClipPro emituje światło, jeśli go używasz to diody podczerowne na trackirze są wyłączone.

Odnośnie obaw o szkodliwość dla oczu, tutaj masz odpowiedź producenta na ten temat:
https://forums.naturalpoint.com/viewtopic.php?f=44&t=5327&p=28086&hilit=health#p28086
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #443 dnia: Czerwca 08, 2015, 20:53:21 »
Jeśli martwisz się o szkodliwość dla oczu, o ile taka w ogóle jest (światło podczerwone jest wokół nas), to ClipPro na pewno będzie mniej szkodliwy, bo świeci w stronę kamerki. W przypadku czapki z odblaskami, diody IR w kamerze świecą z pełną mocą Tobie w twarz.

Z drugiej strony - nigdy nie sprawdzałem, czy przy wyborze opcji TrackClipPro w ustawieniach softu TrackIR'a, kamerka ma wyłączone diody IR, czy nie.. :/
Poza tym pytanie powinno wylądować w temacie o TrackIR, a nie Freetrack.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #444 dnia: Czerwca 08, 2015, 21:02:25 »
Tak, kamerka wyłącza diody. Nawet włączone, emitują ułamek tego, co zwykła żarówka (a pewnie i monitor). Dużo więcej promieniowania podczerwonego dostarczasz oczom patrząc się na czajnik z gotującą wodą.

Słuszna uwaga, przeniosłem do właściwego wątku.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #445 dnia: Lipca 17, 2015, 17:57:06 »
Rozkręcał ktoś z Was TrackIRa 4? Nie ma problemów z późniejszym jego złożeniem? Chce ze swojego wymontować nóżkę i z tego co widzę bez otwierania obudowy się nie obejdzie.

« Odpowiedź #446 dnia: Lipca 18, 2015, 11:39:02 »
Ja rozkręcałem swojego bo musiałem właśnie ową nóżkę naprawić (była złamana). Budowa mechaniczna Track'a jest banalnie prosta, bez problemu rozłożysz i złożysz. Gdybyś miał jakąś zagwozdkę to służę pomocą. 

« Odpowiedź #447 dnia: Lipca 19, 2015, 14:21:07 »
Dzięki. Rozebrałem i faktycznie proste jak budowa cepa. Wszystko siedzi na płytce, chociaż trochę się napociłem żeby wyciągnąć nóżkę z obudowy i przy okazji niczego nie złamać.

« Odpowiedź #448 dnia: Sierpnia 30, 2015, 16:04:18 »
Hej - mam dylemat - szukam używki. Czy jest duża różnica dla pilota amatora pomiędzy trackirem 4 a 5? Nie wiem czy warto dokładać te kilka setek? Jeśli różnica jest znikoma to po co przepłacać? ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #449 dnia: Sierpnia 30, 2015, 16:37:56 »
Z tego co pamiętam to w rozdzielczości, a to wpływać może na precyzję ruchów głowy. Niemniej chyba to aż tak wielkiej roli nie gra.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"