Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140974 razy)

Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #480 dnia: Stycznia 12, 2016, 14:31:32 »
Dzięki bardzo za uwagi. Tu jest Enocomy International Air Mail (14-21 dni). Jeszcze się zastanawiam...

Podobnie nie proś o żadne dodatkowe pakowania, uwagi, informacje, dodatkowe deklaracje zawartości etc. - czyli jakiekolwiek wyróżniki dla przesyłki = doliczenie VATu.

Nie do końca rozumiem. A czy nie lepiej poprosić sprzedawcę by w żaden sposób nie oznaczał przesyłki, jeśli nie musi?

Rozważ czy nie lepiej kupić TR5 osobno i Clipa osobno.

Ale chodzi Ci o zakup z US? W sensie, że wtedy jest mniejsza wartość paczki i wpływa to na naliczenie VAT? TrackClip Pro z PCAviator wychodzi $39 z przesyłką, btw.

PS. Wykorzystanie znajomego z US jakoś może wpłynąć na całość?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #481 dnia: Stycznia 12, 2016, 14:56:04 »

PS. Wykorzystanie znajomego z US jakoś może wpłynąć na całość?
Właśnie to miałem Ci zasugerować. Jeśli masz taką możliwość, to niech znajomy Ci kupi i wyśle zapakowane własnoręcznie, bez jakichkolwiek znaczków sklepu na kopercie/paczce.
Aby na 100% uniknąć problemów z VAT itp. może jeszcze przed wysyłką rozbroić paczkę (np. rozciąć blister). Wówczas urząd celny nie ma argumentu - towar idzie jako używany - prezent. Nie mogą dowalić żadnych dopłat.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: Stycznia 12, 2016, 18:08:26 »

Nie do końca rozumiem. A czy nie lepiej poprosić sprzedawcę by w żaden sposób nie oznaczał przesyłki, jeśli nie musi?

W ogóle nic nie pisać do sprzedawcy. Zamówić i czekać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #483 dnia: Stycznia 12, 2016, 18:14:01 »
Wyłącznie to kwestia szczęścia. Totalna losowość. Uda się albo nie. Mi do ceny zakupu tracka doliczyli około 90zł, do klipa nic. Zamawiałem za sugestią Qrdla osobno. Nawet jak poprosisz o zaznaczenie, że to prezent to Ci ceny na pudełku zamażą (przynajmniej tak mi się wydaje, bo u mnie tak było). Natomiast wartość paczki muszą i tak zdeklarować do ubezpieczenia (wraz z tym czy to elektronika, książki, zabawki etc.), więc od tego liczą cenę lub po otwarciu paczki jest w środku dowód zakupu. Tak czy siak wartość da się ustalić. Dla porównania zamawiałem o wiele droższą klawiaturę z Amazona US i pomimo, że monitorowana i przeszła przez łapy Urzędu Celnego nic nie doliczyli, a jeszcze oddali :).

Z gwarancją bym się nie przejmował. Owszem koszt odsyłki może być większy ale z moich doświadczeń wynika, że prędzej się z takim sprzedawcą za wielką wodą dogadasz niż u nas na miejscu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #484 dnia: Stycznia 12, 2016, 18:34:51 »
Ok. To jest na dobry patent z tym osobnym zamówieniem. Co ciekawe na PCAviator koszty przesyłki się rozkładają przy takim zamówieniu i przy osobnej wysyłce wychodzi raptem 1 dolar więcej. Rozumiem, że nie zamawiać od razu tylko z Clipem poczekać np. miesiąc i lepiej adresować na innego członka rodziny? :)

W ogóle nic nie pisać do sprzedawcy. Zamówić i czekać.

Chciałem po prostu napisać by nie wrzucali tego w żadne opakowanie firmowe. Szary papier, adresat i tyle. Ale skoro tak mówisz, to ok...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #485 dnia: Stycznia 12, 2016, 19:27:46 »
Dobrze zrozumiałeś - nic, kompletnie nic nie pisz do sprzedawcy :-).
Poczekaj tydzień, do następnego wtorku i zniżki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #486 dnia: Stycznia 12, 2016, 19:41:56 »
Ja zamawiałem w jednym czasie tylko na dwa adresy :). Po prostu podmieniłem dane na drugi adres na swoim koncie w sklepie i tego samego dnia zamówiłem na innego członka rodziny. Tylko pamiętaj, że PC Aviator potem męczy spamem i trudno wymusić na nich aby wypisali Cię z listy mailingowej. Mi się to udało po dwóch latach. Robiłem zgodnie z instrukcją zawartą w ich mailu.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #487 dnia: Stycznia 12, 2016, 19:47:45 »
Zamówione i zapłacone. Zapomniałem wziąć pod uwagę prowizji PayPala jeszcze... ale niech tam. Zobaczymy co z tego będzie. :)

Tylko pamiętaj, że PC Aviator potem męczy spamem i trudno wymusić na nich aby wypisali Cię z listy mailingowej. Mi się to udało po dwóch latach. Robiłem zgodnie z instrukcją zawartą w ich mailu.

Ja zaznaczyłem, że nie chcę newsletera. Ciekawe czy coś przyślą. Zresztą można przecież zablokować nadawcę z poziomu skrzynki e-mailowej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #488 dnia: Stycznia 12, 2016, 20:35:11 »
Ja zaznaczyłem, że nie chcę newsletera. Ciekawe czy coś przyślą. Zresztą można przecież zablokować nadawcę z poziomu skrzynki e-mailowej.

Ja z definicji nigdy nie chcę newsletterów, a przychodził. Takich adresów nie blokuję, bo mogę jeszcze coś chcieć zamawiać u nich i szkoda by było aby wszystko w spam leciało :).

« Odpowiedź #489 dnia: Stycznia 13, 2016, 08:50:05 »
Akurat ich newsletter jest o tyle ciekawy, że po jakimś czasie od ostatniego zakupu przychodzi mail przypominacz z kodem zniżkowym na zakupy. Chyba 10%. We wtorek można zrobić kumulację 20%, a więc już odczuwalną.

PS raz na rok (przełom roku) przy dowolnym zakupie wysyłają mousepad gratis z ich grafiką. Nawet niezły.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #490 dnia: Stycznia 13, 2016, 09:02:17 »
Co kto lubi :). Mnie akurat scenerie i wynalazki do FSX nie interesowały stąd był to dla mnie spam :). Wychodzę z założenia, że jak będę szukał czegoś konkretnego to sam ich znajdę.

« Odpowiedź #491 dnia: Stycznia 26, 2016, 19:20:12 »
Po 2 tygodniach od zamówienia, dziś zastałem w domu awizo. Pełen nadziei udałem się na pocztę. Cytując klasyka: już byłem w ogródku, już witałem się z gąską... a tu jeb... wezwanie do odprawy celnej. :) No trudno. Trzeba się będzie do "pińset plus" dorzucić. Chyba, że to jeszcze nie jest jednoznaczne z tym, że coś doliczą? Jak poza fakturą sklep przysłał jeszcze takie dziwne potwierdzenie wysyłki, na którym wartość towaru była 0.00 USD to byłem dobrej myśli...

Koniec końców wyjdę na to samo jak bym na E-bayu w Niemczech kupił. Jeszcze w drodze mam Clip Pro, przy zakupie którego skorzystałem też z bonusowego kuponu - 5 USD (wyszło 31.46 USD z wysyłką, przed ocleniem). Jak znam moje szczęście to też się do tego przypaprykują, bo taki czas w służbach pewnie, że trzeba się wynikami wykazać. W sumie to fatalny moment na ten zakup wybrałem. ;)

Przy okazji tu jeszcze jeden kupon rabatowy (-5 USD), który dostałem ze sklepu PC Aviator:

PCMM116
Ważny do końca lutego. Można połączyć ze 10% zniżką wtorkową. Nie wiem tylko czy jest przypisany tylko do mojego konta czy każdy możne z niego skorzystać.

PS. Spam rzeczywiście przychodził, mimo wcześniejszego zaznaczenia, że nie chcę newslettera. Rezygnacja z subskrypcji przebiegła jednak bez problemu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #492 dnia: Stycznia 26, 2016, 20:59:07 »
Jeśli był ktoś w domu i nie masz paczki to znaczy, że najprawdopodobniej masz do uiszczenia opłatę na poczcie. Zapłacisz w okienku i wyjdziesz z paczką. Obstawiam, że Clipa dostaniesz bez dodatkowych niespodzianek (mała kwota i trudne do zidentyfikowania). A co do rezygnacji ze subskrypcji to nie miałem tyle szczęścia. Może mój mail trafiał do spamu albo nikt skryznki nie sprawdzał ;). Mniejsza o większość.

« Odpowiedź #493 dnia: Stycznia 26, 2016, 21:05:07 »
To nie tak. Na poczcie odebrałem już list polecony - zawiadomienie z Poczty Polskiej - Stanowisko Odprawy Celnej w Poznaniu o tym, że przyszła paczka z USA i w celu dokonania odprawy celnej mam w ciągu 20 dni przekazać wypełnione zgłoszenie i dołączyć dowód zakupu i zapłaty. Jak nie przekażę to odeślą przesyłkę do nadawcy, heh.

Widać sklep nie dołączył tych danych do przesyłki (miło z ich strony), ale celnicy (pocztowcy?) jednak nie przepuścili przesyłki. Pewnie na upartego można by coś tu kombinować, ale to nie w moim stylu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #494 dnia: Stycznia 26, 2016, 21:25:00 »
Nic nie wykombinujesz. Tak jak wspominałem nawet jak na paczce nie było podanej wartości to w środku był dowód zakupu. Jak nie dowód zakupu to wartość paczki do ubezpieczenia była podana na kwicie wysyłkowym. Jak żadna z tych opcji to sobie wzięli z jakiejś swojej mądrej książki uśrednioną wartość dla elektroniki (albo wygooglali) i doliczyli profilaktycznie 23% podatku. Takie ich prawo i nic nie zrobisz. Zaczniesz dymić to jeszcze Ci coś doliczą.

O widzisz, to ja normalnie płaciłem w okienku i mi paczkę wydali.