Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #540 dnia: Grudnia 13, 2016, 07:45:04 »
Ja tam jakoś żyję, bo słuchawki i tak mam na kablu. Ale jeśli Ci to bardzo przeszkadza, to pierwszy lepszy powerbank, podłączasz clipa, wsadzasz do kieszeni i gotowe. Clip przecież nie komunikuje się z trackirem po kablu a jedynie zasila diody z USB.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #541 dnia: Grudnia 13, 2016, 08:51:15 »
A to ciekawe, nie pomyślałem że to tylko kabel zasilający. Mógłbym tak zrobić, ale nie wiem czy dałbym radę usb prawidłowo dolutować, chociaż można sobie przecież każde inne zasilanie wymyślić. Szkoda że nie są to dwa oddzielne kable od razu.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #542 dnia: Grudnia 13, 2016, 09:12:43 »
Some1 dobrze mówi, wewnątrz clip'a są tylko dwa przewody. Czarny i czerwony dla zasilenia całości z +5V USB, po drodze jest chyba jeszcze rezystor o ile dobrze pamiętam. Obudowę bardzo łatwo można rozebrać i zastąpić fabryczny przewód jakimś innym ze swojego źródła zasilania. Tutaj ktoś miał podobny problem, bo przeszkadzał mu kabel przy słuchawkach bezprzewodowych. Jednak najmniej inwazyjnie to najlepiej zrobić tak jak Some1 napisał, jak najmniejszy power bank na pałąku słuchawek, kabel upiąć "trytytką" żeby nie wisiał i po problemie.
W sumie nie sposób się nie zgodzić z Rutkovem. Faktycznie powinni pomyśleć aby zrobić to z możliwością zmiany źródła zasilania (USB/battery pack), bo coraz częściej ludzie używają słuchawek bez kabla.

http://www.desiredtrack.com/wp01/flightsim/trackclip-pro-on-a-wireless-headset/

« Odpowiedź #543 dnia: Grudnia 13, 2016, 09:26:24 »
2-3 lata temu używałem power banka do zasilania Clipa, ale po kilku miesiącach mi przeszło. Za bardzo czuć na słuchawkach ten dodatkowy ciężar, jakkolwiek lekki by nie był power bank. Zasilanie miałem przymocowane do pałąka, na samym środku żeby nie ściągało mi słuchawek na lewo/prawo. Niestety zamiast tego pałąk lubił się przesuwać do przodu głowy, tak że po kilku szybkich ruchach głową miałem go na czole. Prze spokojnym locie można z tym wytrzymać, ale w dogu jest lipa.

« Odpowiedź #544 dnia: Grudnia 13, 2016, 09:46:24 »
W kwestii wygody (montując to na słuchawkach) na pewno dużo zależy zarówno od power banku jak i samego pałąku słuchawek. Teraz niektóre z tych power banków są na prawdę małe i lekkie. Kasa nie duża więc można spróbować. Ja bardziej bym się bał że będzie człowiek zapominał o konieczności ładowania tego i w efekcie finalnym i tak będzie trzeba spiąć clip'a z USB :)

http://allegro.pl/ladowarka-bezprzewodowa-power-bank-2600mah-i5825134508.html

« Odpowiedź #545 dnia: Grudnia 13, 2016, 11:29:17 »
Z ładowaniem to żaden problem. Clip żre bardzo mało prądu i na dodatek po każdym użyciu wyłączasz power banka albo odpinasz kabel. Mój trzymał kilka miesięcy. Oczywiście zależy jak często i długo latasz.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #546 dnia: Grudnia 13, 2016, 11:56:40 »
Ten pokazany powerbank to lipa. Kupiłem podobny tyle, że większy, do podtrzymania rejestratora w samochodzie. Niby miał mieć 6000 mAh w stosunku do oryginalnego akumulatora 24 mAh. Guzik prawda. To nie jest w stanie do pełna naładować telefonu z baterią 2000 mAh. W najlepszym wypadku dobije do 70% i po temacie. Nici z zasięgu strategicznego. Dobry powerbank niestety będzie ciężki, więc jak już go gdzieś trzymać to w kieszeni albo na ziemi. Tudzież w innym miejscu jakie się uzna za wygodne.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #547 dnia: Grudnia 13, 2016, 12:08:50 »
Można też przypiąć zasilanie do t-shirta, albo nawet powiesić na szyi. Będzie to mniej upierdliwe niż przypinanie power banka do słuchawek.

« Odpowiedź #548 dnia: Grudnia 13, 2016, 12:53:06 »
Akurat ten mały power bank podałem tylko tak dla przykładu, wiadomo że to jakości nie ma bo kosztuje tyle co widać. Pobór prądu diod IR z clip'a to jakieś małe wartości są. Więc nawet gdyby taki power bank miał 1000mAh to i tak wystarczyło by na wielogodzinne użytkowanie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #549 dnia: Grudnia 13, 2016, 16:39:23 »
Nie przeczę, że on niewiele prądu zużywa ale mimo wszystko szukałbym czegoś lepszego. Mój rejestrator też ma symboliczny pobór prądu, a ten aku nie dał rady. Poza tym jak zainwestuje się w dobry powerbank to sprawdzi się przy różnych urządzeniach, bo jest to urządzenie dość uniwersalne :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #550 dnia: Czerwca 28, 2017, 14:01:10 »
Zastanawiam się nad nabyciem TrackIR 5 do gry w space simy. W związku z tym że używam podstawek MonsterTech do mojego zestawu HOTAS, siedzę dość daleko od monitora (~150 cm?). Pierwsza kwestia jaka mnie zastanawia to jak TrackIR 5 działa przy takim dystansie? Druga sprawa to jak spisuje się odblaskowy clip? Preferuję granie bez kabli (bezprzewodowe słuchawki), dlatego wolałbym nie kupować Pro Clipa, ewentualnie Pro Clip na baterię?

« Odpowiedź #551 dnia: Czerwca 29, 2017, 08:43:44 »
Dla HatClip i Proclip ten zasięg powinien być ok.

Bezprzewodowa wersja z PL, kontakt do sklepu: bedeviler@gmail.com
https://www.youtube.com/watch?v=g1cURb9E6E8

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #552 dnia: Marca 19, 2018, 18:27:18 »
Witam. Mam taki problem z TrackIrem 3 Pro. Mianowicie w trakcie gry przy dynamicznych scenach (np. bliska walka manewrowa) Track zaczyna wariować. Zmieniają się widoki bo Track się na momenty wyłącza i włącza. Czasami problem pojawia się sporadycznie a czasami często. Sprawdzałem odblaski i są czyste (jakiś czas temu wymieniałem bo faktycznie były zabrudzone). Piszę, że przy dynamicznych scenach, bo w trakcie normalnego lotu problem praktycznie nie występuje.

Poważny problem z TrackIR. Pomocy :-)
« Odpowiedź #553 dnia: Listopada 23, 2018, 11:22:04 »
Tragedia. Nagle zwariował TrackIR. Aplikacja po włączeniu samoczynnie sama sie wyłącza albo zacina sie prezentując czerwony obraz w oknie "camera". Przeinstalowałem soft, podłączyłem pod inne gniazdo USB, kombinowałem z ustawieniami Treshold. Żadnej reakcji. Spotkał sie ktos z takim problemem?

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #554 dnia: Listopada 23, 2018, 22:55:43 »
Czytałem o czymś podobnym chyba na forum DCS. O ile mnie pamięć nie myli, odpowiedź NP w sprawie czerwonego obrazu z kamery (chociaż tam chyba była mowa o czerwonych pasach ???) sugerowała uwaloną elektronikę w tejże.