Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #555 dnia: Listopada 24, 2018, 08:34:59 »
Tragedia. Nagle zwariował TrackIR. Aplikacja po włączeniu samoczynnie sama sie wyłącza albo zacina sie prezentując czerwony obraz w oknie "camera". Przeinstalowałem soft, podłączyłem pod inne gniazdo USB, kombinowałem z ustawieniami Treshold. Żadnej reakcji. Spotkał sie ktos z takim problemem?

Mi niestety kiedys padl. Musialem kupic nowy. 4 lata i kaput. Obecny chodzi chyba z 5. Takze i ten sprzet niestety tez jest awaryjny.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #556 dnia: Listopada 25, 2018, 11:57:05 »
Tragedia. Nagle zwariował TrackIR. Aplikacja po włączeniu samoczynnie sama sie wyłącza albo zacina sie prezentując czerwony obraz w oknie "camera". Przeinstalowałem soft, podłączyłem pod inne gniazdo USB, kombinowałem z ustawieniami Treshold. Żadnej reakcji. Spotkał sie ktos z takim problemem?

Sprawdzić jak działa na innym kompie. Takim który nigdy nie widział tego urządzenia.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #557 dnia: Kwietnia 20, 2019, 16:38:18 »
Pewien czas temu połamał mi się klip do Track IR. Klip, czyli ten z diodami. Złamała się ta część z diodami. Przegub obrotowy okazał się jednak za słaby.
W końcu się zebrałem i zrobiłem model 3D takiej protezy łączącej te elementy, a następnie poprosiłem o zrobienie tego na drukarce 3D.
Jeżeli ktoś ma ten sam problem i jest zainteresowany, to mogę przesłać zdjęcia jak to wygląda u mnie, oraz pliki modelów 3D w formacie ipt i stl, lub dowolnym innym formacie, który można uzyskać z Inventora.

« Odpowiedź #558 dnia: Maja 20, 2021, 23:56:32 »
Używam TrackIR 5 z Track Clipem, czyli odblaskami. Dziś odblaski zwariowały w Il2. W programie Tracka było ok, kalibracja w porządku. W grze miałem przesunięty widok na prawo. Wycentrowałem to klawiszem F10, ale w walce przy wychyleniu głowy do tyłu i trochę do góry, Track zrywał połączenie. Jaka może być przyczyna? Wypiąć i wpiąć kabel USB? Przeinstalować Tracka?

« Odpowiedź #559 dnia: Lutego 26, 2024, 20:20:40 »
Panowie składam się do zakupu Track IR. A mam pytanie. Taki zestaw: odbiornik na monitorze i nadajnik zakładany na słuchawki... a działa to przecież na zasadzie IR. Czy może to mieć jakiekolwiek działanie negatywne na wzrok? Trochę kłopot ze wzrokiem mam i nie chciałbym pogorszyć stanu. Co o tym wiecie?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #560 dnia: Lutego 26, 2024, 20:35:13 »
1. To nie laser, że można na niego spojrzeć tylko dwa razy.
2. Diody nie świecą Ci w oczy tylko z grubsza w kierunku monitora, w przeciwieństwie do wersji z track clipem, gdzie to diody na tracku świecą w kierunku twarzy.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #561 dnia: Lutego 26, 2024, 20:44:58 »
Nie, bo to podczerwień, więc twoje oko tego nie widzi. Poza tym to ma tak symboliczną siłę świecenia, że prędzej monitor Ci wzrok popsuje niż ta zabawka. Diody też mają soczewkę w środku, więc świecą na wprost, a nie dookólnie jak żarówka. A ostatecznie trackclip pro jest na słuchawkach i tych diod wcale widzieć nie będziesz. Trackir to zwykła kamera z filtrem + soft.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #562 dnia: Lutego 26, 2024, 21:50:01 »
Czy to że oko ludzkie jest wrażliwe jedynie na pewne długości fali widma elektromagnetycznego oznacza, że innych długości w tym samym czasie dookoła nas nie ma, czy że tego nie widzimy?
A tak żartując to Przedmówca już to wyjasnił :) 

A tak zupełnie serio i poważnie. Skoro sugerujesz, że Twoje obawy wynikają z kłopotów ze wzrokiem, to mniemam iż jesteś w bliższym niż dalszym kontakcie ze specjalistą od oczu, czyli okulistą. To chyba najbardziej predysponowana osoba do odpowiedzi na tego typu pytania? Czemu więc oczekujesz na zwykłym (przepraszam nie zwykłym :)  ) forum rzetelnych, wiarygodnych i akceptowalnych dla Ciebie odpowiedzi, a skoro jakieś otrzymujesz to nie zadowala Cię ich merytoryczność.
To znowu pytam, czemu nie spytasz specjalisty?
« Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2024, 22:03:00 wysłana przez Addi »

« Odpowiedź #563 dnia: Lutego 26, 2024, 22:55:31 »
Hmm, to, że moje oko tego nie widzi mnie nie przekonuje. Czytałem, że promienie IR jakiś tam wpływ mają i zastanawiam się właśnie czy track ir jest całkowicie bezpieczny...?
Posiadasz telewizor z pilotem na podczerwień? Patrzyłeś na pilota przy naciśniętym przycisku? To się napromienowałeś podczerwienią.
Na tej samej zasadzie zostaniesz napromieniowany przez TrackIR.
Zwykła żarówka także opromieniowuje Cię - oprócz światła widzialnego - promieniowaniem podczerwonym a raczej na odwrót - przede wszystkim promieniowaniem podczerwonym a przy okazji światłem widzialnym.
A jak patrzysz na "farelkę", to działa negatywnie na Twój wzrok?
Chcesz szczegółów dotyczących mocy diód przy kamerce, zapytaj u źródła.

Chcesz rozwiązania, które Cię nie opromieniowuje, możesz zastosować jakąś alternatywę do TIR, np. https://allegro.pl/oferta/freetrack-cap-120-z-ps3-eye-alternatywa-trackir-6895074471
Diody będą świecić w stronę kamerki. Jednak miej na uwadze, że będzie to ogólnie gorzej działało niż oryginalny TIR.

A tak ogólnie, to oczekujesz opinii lekarza orzecznika okulisty na forum, które z medycyną ma mało wspólnego.
Jeżeli ja Ci napiszę, że jest w pełni bezpieczne, to uwierzysz?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #564 dnia: Lutego 26, 2024, 23:09:08 »
To trochę nie tak jak piszesz. Ciśnie mi się na usta "cudze chwalicie, swego nie znacie". Akurat zbieram ostatnio kwiatki swoje i znajomych, jak to "doskonale" jest gdzie indziej.
Nie jestem jak widzisz żadnym moderatorem, udzielam się też nie za często, ale akurat to forum na tle kilku innych, które też odwiedzam jest wyjątkowe pod względem dbania o poprawną polszczyznę (przynajmniej w piśmie), moderowanie dyskusji, by dotyczyła meritum, a nie wycieczek osobistych, a że czasem humor też jest specyficzny, coś za coś, dla mnie bilans na plus :) 
A tak serio to jestem z tak zwanej branży (ale nie okulista) i szczerze mówiąc mocno irytuje mnie zdobywanie wiedzy na temat medycyny na forach, czy w szeroko pojętym internecie. Wierz mi idiotyzmy jakimi mogą Cię tak zwani życzliwi poczęstować czasem nie mieszczą się w żadnej skali głupoty.
Ale jak wiadomo każdy Polak zna się najlepiej na medycynie, sporcie, polityce i tu wpisz każdy inny zapalny/popularny temat :) 
A odpowiedzi otrzymałeś dosyć ogólne, ale sensowne i myślę, że okulista je mniej lub bardziej potwierdzi, no chyba że cierpisz na jakieś szczególne schorzenie, ale w takim razie tym bardziej wracamy do pytania o to specjalisty.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #565 dnia: Lutego 29, 2024, 12:06:15 »
Track ir ma dwa tryby pracy. Albo diody w podczerwieni świecą w kierunku twarzy podświetlając odblaski na czapce, albo diody są na pałąku przyczepionym do słuchawek i świecą w kierunku monitora. W drugim przypadku diody są poza polem widzenia a trackir działa wtedy jak zwykła pasywna kamera, więc jeśli masz obawy o podczerwień to wybierz tą opcję.
Zamiast dość delikatnego oryginalnego trackclipa polecam jednak zamienniki, na przykład IRtrack z allegro. Nie wiem jak się spisuje ich kompletny zestaw śledzący z kamerką, ale nadajnik z diodami też współpracuje z trackirem a trudniej go połamać.

Tak w ogóle to trackir gubi się gdy ma okno w polu widzenia albo słońce świeci na ścianę za plecami. W słoneczny dzień jest wokół nas dużo więcej promieniowania podczerwonego niż kilka małych diod na urządzeniu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #566 dnia: Maja 04, 2024, 22:59:26 »
Nic nie ruszałem w działającym IR5, żadnych dziwnych rzeczy.
Nagle dzisiaj, track po wyjściu z zakresu diod - głupieje. Normalnie powinien się zatrzymać widok, a ten ucieka nagle gdzieś w bok i go góry. I pomimo kręcenia głową nie chce wrócić na miejsce docelowe.
Co ciekawsze, dzieje się tak tylko na początku latania - po wyjściu do windy, wciśnięciu pauzy i wycentrowaniu jest ok. Ale tylko do momentu przekroczenia zakresu, potem znowu ucieka gdzieś w bok, ale tym razem po pokręcenu głowa wraca na miejsce.
O co biega?

Ramm.
p. Track IR5, Clip na czapeczce, czujnik na krawędzi monitora u góry.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #567 dnia: Maja 04, 2024, 23:34:11 »
Włącz podgląd kamerki i sprawdź czy nie ma niepożądanych odblasków w polu widzenia.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #568 dnia: Maja 05, 2024, 12:42:20 »
Zauważyłem to wczoraj wieczorem, włączony był w pokoju tylko monitor.

Ramm.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #569 dnia: Maja 05, 2024, 17:59:07 »
Jedna rzecz - dzieje się to tylko wtedy gdy jeden z trzech punktów na panelu kontrolnym świeci się na czerwono.
Są to te 3 zielone punkty odpowiadające za trzy punktu odblaskowe na czapeczce. Gdy świeca się wszystkie 3 - jest ok. Gdy jeden z nich jest czerwony - track głupieje.

Ramm.