Autor Wątek: NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne  (Przeczytany 14376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne
« Odpowiedź #105 dnia: Listopada 25, 2022, 20:57:01 »
No to nie rozumiem, daliby w kpl. od razu porządny kabel, na dobrych podzespołach i by nie było takich problemów. Tak zaoszczędzili tyle co nic, karta za 10k, a pewnie produkcja porządnego kabla to z tych 109zł w sprzedaży jakieś 35zł może u producenta. To pan Kurtka wymyślił! Czacha dymi po prostu.

Nie ma jednego standardu gniazd po stronie zasilaczy, każdy producent może mieć swój. Nie wspominając o zasilaczach, które nawet nie są modularne. Jedyne uniwersalne wyjście jak już uparli się wciskać na kartach 12VHPWR, to adapter taki jak dostajemy.

4090 są słabo dostępne, bo jest na nie dużo więcej chętnych niż na beznadziejnie wycenione 4080. Były też plotki, że nvidia zmieniła alokacje w TSMC, żeby wyprodukować więcej profesjonalnych układów dla Chin, zanim wejdą embarga.
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2022, 21:40:46 wysłana przez KosiMazaki »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #106 dnia: Listopada 26, 2022, 09:37:53 »
To pan Kurtka wymyślił!
;D

Problem z 4080 jest taki, że jest wyceniona na takim poziomie, gdzie zakupy robią ludzie, którzy absolutnie nie liczą się z pieniędzmi. Oni chcą mieć to, co najlepsze na rynku, bez względu na cenę. Pod tym względem oczywisty wybór dla nich to 4090, a nie 4080. Generalnie nie mam pojęcia dla kogo w założeniu NV ma być ta karta (4080).

Do tego dochodzi jeszcze teoria, że NV wypuściła te karty w takiej cenie i w takich ilościach, dlatego że w magazynach nadal zalegają karty z serii 3000, które chyba schodzą raczej słabo. Pewnie z uwagi na fakt, że są po prostu nadal drogie jak na swoją generację (te obniżki liczone od kwot historycznie najwyższych to mogą sobie... wsadzić). Poza tym ludzie czekają na kolejne premiery serii 4000.

Ja już pisałem wcześniej, że NV zakosztowała raju, gdzie sytuację na rynku dyktowali górnicy oraz skalperzy i oczekuje, że taki stan będzie trwał wiecznie. Stąd pewnie ceny oderwane od rzeczywistości. Ja nie kupię karty za takie pieniądze. Tak samo jak nie kupię np. Pepsi 1L za ponad 5 PLN. Mam nadzieję, że dostaną solidnego kopa w d***. "Pan Kurtka" w pierwszej kolejności.

« Odpowiedź #107 dnia: Listopada 26, 2022, 18:43:53 »
NV wypuściła RTX'a 4080 16 GB dla takich ludzi jak ja, którzy nie są skłonni wydać 10k na kartę graficzną (i możliwości finansowe nie mają tu nic do tego). Ja rozumiem, że 4090 jest bardziej opłacalna (wydajność / cena), że jest to teraz najmocniejsza karta, ale kosztuje odczuwalnie więcej, a i też swoje pobiera (Moim zdaniem wymaga już zasilacza 1000W, zwłaszcza jeśli ktoś jeszcze planuje i7/i9 - 13 gen). Do tego większość modeli wymaga sporej dobrze wentylowanej obudowy. A czytając komentarze, to w zasadzie trzeba zawsze kupować i9/r9 + RTX xx90 bo nic innego nie ma sensu. RTX 4080 jest kiepsko wyceniony, a za pół roku, może będzie po 5k i wszyscy będą na te karty wtedy polować ;-).

I nie wydaje mi się, że te karty leżą - chciałem kupić kilka godzin po premierze - nie było niczego, albo wszystko za kwotę 8k+.

Ja kupiłem MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB - czekałem na nią ponad tydzień od premiery i jestem zadowolony z wzrostu wydajności (i kultury pracy) jaki mam w stosunku do poprzedniej 2080 Super. Przy moim i9-9900k jest już wąskie gardło w nowych wymagających produkcjach (CP2077), ale nie na tyle, żeby wymuszało to na mnie przejście na Intela 13 gen lub AM5. I karta nie zajmuje całego wnętrza ;).
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #108 dnia: Listopada 28, 2022, 21:04:30 »
Ciekawy materiał o uszkodzonych RTX 4090 (wadliwe zasilanie).
https://www.youtube.com/watch?v=vEaKPMGrWbQ
Bartek
Aztec.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 01, 2022, 19:57:33 »
Wg NVIDII wszystkie uszkodzone wtyczki były źle włożone do gniazda. Tutaj gość eksperymentuje z wtyczkami: The Truth About NVIDIA’s RTX 4090 Adapters: Testing, X-Ray, & 12VHPWR Failures
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2022, 07:41:56 wysłana przez KosiMazaki »
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 04, 2022, 21:17:33 »
Potestowałem w tym tygodniu w MSFS "generator klatek", który nVidia dodała do nowych GPU. I muszę przyznać, że w MSFS radzi sobie bardzo dobrze. Funkcja działa podobnie jak "upłynniacze" w telewizorach, czyli bierze dwie klatki obrazu stworzone przez grę i generuje pomiędzy nimi trzecią, interpolowaną. Efektywnie podwaja to FPS na ekranie monitora, kosztem lekkiego zwiększenia opóźnień i potencjalnych artefaktów obrazu widocznych na interpolowanych klatkach. W MSFS tych zwiększonych opóźnień nie czuć, a artefaktów w kokpicie nie widać, nawet przy szybkim rozglądaniu trackirem. W widoku zewnętrznym dopiero gdy zacznie się kręcić jak szalony kamerą wokół samolotu pojawia się trochę błędów, przypominających słabo zaimplementowany motion blur. Nic strasznego.

Przykładowo w klatkożernym samolocie (A-310) na dużym lotnisku (CDG) z ruchem AI na ustawieniach Ultra mam normalnie 25-30 fps, a z generatorem klatek 50-60 fps. Zupełnie inne wrażenia. Procesora, który zapewniłby w tych samych warunkach prawdziwe 60 fps jeszcze nie wynaleziono, musiałby mieć z 8 GHz. :)

Dodatkowy bonus to znaczna poprawa w działaniu Trackira. Trackir ma problemy z współpracą z monitorami gsync albo takimi wyświetlającymi więcej niż 60 fps. Coś z synchronizacją nie działa i dostajemy stutter przy rozglądaniu. Z generatorem klatek problem znika, rozglądanie działa płynnie nawet przy zmiennym FPS.

Żeby nie było za dobrze, funkcja nie działa w VR więc Yoyo może przestać się ślinić ;) Poza tym jak klikam sobie coś na drugim monitorze i okno symulatora straci fokus, to upłynniacz się wyłącza i fps wraca do normalnego poziomu. Widocznie działa tylko gdy okno jest aktywne i ma problem z obsługą kilku monitorów jednocześnie.

Mimo wszystko jest to bardzo obiecująca funkcja i jeśli w tańszych kartach będzie działać równie dobrze, to w przyszłym roku będzie można sobie stosunkowo niedużym kosztem znacznie poprawić działanie MSFS.

Tak to wygląda w ustawieniach, w grze trzeba włączyć DX12 oraz nvidia reflex. Nie ma natomiast wymagania, żeby jednocześnie używać DLSS anti-aliasing, to zupełnie oddzielna opcja.

Offline KosiMazaki

• Administrator

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 05, 2022, 15:34:42 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 05, 2022, 16:56:41 »
Z kronikarskiego obowiązku:

Tylko to jest ten kabel, który do mało czego pasuje oprócz zasilacza Be Quiet i to też nie każdego.

Ps. Będzie taniej?
https://www.purepc.pl/nvidia-obniza-w-europie-ceny-kart-graficznych-geforce-rtx-4090-oraz-geforce-rtx-4080-w-wersjach-founders-edition.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2022, 17:16:59 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 05, 2022, 17:21:27 »
Korekta kursów. Dolar trochę staniał względem euro i pln. Tylko u nas i tak wersji Founders Edition nie sprzedają.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 05, 2022, 17:39:34 »
Tylko to jest ten kabel, który do mało czego pasuje oprócz zasilacza Be Quiet i to też nie każdego.

Przewód jak przewód, a w zasadzie przejściówka. Tak jak pisałem z kronikarskiego obowiązku niusik podrzucam, aby pokazać, że są rozwiązania i coś próbują robić w temacie wtyków. Poza tym wyżej ktoś pytał czego użyć do podpięcia swojej karty. To teraz może sam zdecydować w jakim kierunku iść. Czy adapter z pudełka czy ten od be quiet :).

« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 07, 2022, 11:04:32 »
Poza tym wyżej ktoś pytał czego użyć do podpięcia swojej karty. To teraz może sam zdecydować w jakim kierunku iść. Czy adapter z pudełka czy ten od be quiet :).

To ja pytałem, w efekcie użyłem takiego kabla dedykowanego do Corsiare'ów: https://www.x-kom.pl/p/1082835-akcesorium-do-zasilacza-corsair-pcie-50-12vhpwr-type-4.html

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 07, 2022, 11:59:53 »
Git, niech działa jak najdłużej :).