Autor Wątek: NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne  (Przeczytany 14385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: NVIDIA RTX4000 / AMD RX7000 - karty graficzne
« Odpowiedź #60 dnia: Października 18, 2022, 12:48:54 »
No na pewno przesiadka z 3080 na potwora ;D wiąże się z jeszcze większym efektem wow. Mnie to co interesuje to tylko zastosowanie VR. Jakbym latał w 2D to przejście z 80/90 oceniam raczej już jako bardziej fanaberię, bo umówmy się, te karty w takim DCS zapewniają i tak więcej niż 100 FPS, tak samo w iłku, ew. dla MSFS i DLSS3 (ale ponoć już ktoś złamał) byłby sens. Natomiast w VR każde 5 klatek to już w odbiorze jest duża różnica i tu warto. Ciekawa sprawa skoro piszesz, że testy robiłeś na 150% SS. Ja mam u siebie zdaje się okolice 125 % SS (ale z Reshade) i dla mnie to jest obraz satysfakcjonujący więc pewnie i efekt jeszcze lepszy. Bardziej jestem ciekaw zmian w MSFS i DLSS3 (ale ponoć teraz w VR nie działa).

A jaką w końcu wziąłeś GPU? Ja to się zastanawiam, czy zmieści mi się na szerokość ;D bo widzę, że one mają tam po 15-16cm, a do tego trzeba doliczyć wtyczkę i zagięcie kabla. Z wielkością to z lekka przesadzili. Najmniejsze widzę, że ma Gainward (14 cm).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #61 dnia: Października 18, 2022, 22:36:25 »
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/geforce-rtx-4090-nie-tylko-do-grania-karta-nadaje-sie-tez-do.html
Skoro nadaje się do łamania haseł, to czy nadaje się też do kopania?
Czyżby powtórka z historii RTX 3x00?
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #62 dnia: Października 18, 2022, 22:56:15 »
A jaką w końcu wziąłeś GPU? Ja to się zastanawiam, czy zmieści mi się na szerokość ;D bo widzę, że one mają tam po 15-16cm, a do tego trzeba doliczyć wtyczkę i zagięcie kabla. Z wielkością to z lekka przesadzili. Najmniejsze widzę, że ma Gainward (14 cm).

Mam najtańszą Gigabyte Windforce, jedna z mniejszych, PCB budżetowe ale i tak nie ma sensu tego podkręcać. Grunt, że chłodzenie całkiem ciche. Tak, ta przejściówka do kabli zasilających mocno wystaje i może być problem w węższych obudowach. Z dedykowanym kablem do zasilacza lepiej, ale ciężko takie obecnie dostać.

Zgadza się, do grania na monitorze to raczej fanaberia, może gdy ktoś koniecznie musi grać w CP2077 na wszystkich suwakach w prawo. W MSFS trochę klatek mi przybyło ale na 3080 też był w pełni grywalny na presecie High-end.

Skoro nadaje się do łamania haseł, to czy nadaje się też do kopania?
Czyżby powtórka z historii RTX 3x00?

Nie ma na to szans w najbliższym czasie. Nie ma obecnie walut które opłaca się kopać na kartach graficznych.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #63 dnia: Października 18, 2022, 23:47:30 »
Obudowę mam dość szeroką ale i tak się obawiam. Natomiast na spokojnie, chcę wpierw wymienić procka (13th) i płytę, bo one są u mnie wąskim gardłem. Poza tym i tak trzeba poczekać na większą dostępność. Ponoć kolejna partia ma być w PL 25.10. Podpórka zamontowana? ;D

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #64 dnia: Października 25, 2022, 09:27:04 »
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2022, 10:00:07 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #65 dnia: Października 25, 2022, 10:39:42 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #66 dnia: Października 25, 2022, 14:02:23 »
Niektórym to już się palą nowe wtyczki: https://videocardz.com/newz/first-users-report-nvidia-rtx-4090-gpus-with-melted-16-pin-power-connectors. Pewnie pomogłoby to.

Kuźwa, trzeba wydać ponad 10kilo złotówek i jeszcze ryzykować wyjaranie chałupy? Na opakowania tych bublowatych kart powinni pisać - "użycie kabli grozi pożarem". Czyli do ceny karty należałoby dodać cenę polisy od pożaru. Dwa lata temu koledze z pracy spaliło się mieszkanie bo zostawił laptopa z włączonym zasilaczem, ale to był przypadek. Tutaj już na starcie jest problem. Jak to rozwiążą to może kupię. Ewentualnie poczekam na serie 5000.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2022, 15:54:13 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #67 dnia: Października 25, 2022, 21:16:27 »
Ale miejcie na uwadze, że jarają się przejściówki/adaptery a nie dedykowane kable 16pin (karta) - 16 pin (zasilacz).
https://www.purepc.pl/16-pinowe-zlacze-zasilania-do-geforcea-rtx-4090-stanelo-w-plomieniach-i-uszkodzilo-karte-graficzna-co-moglo-byc-przyczyna

Pytanie, czy to dedykowane, fabryczne adaptery czy jakieś zamienniki.

Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #68 dnia: Października 25, 2022, 21:32:56 »
Dzisiaj przyszła zamówiona od mnie przejściówka od producenta zasilacza (BeQuiet BC072). Nie mam jeszcze karty, która by jej wymagała (3090 Ti nie wejdzie mi z tą wtyczką do obudowy, więc czekam na 4080).

Sam kabel pozwala na zasilenie karty symetrycznie z 2 linii 12V (czego nie dałoby się zrobić z przejściówką od 3090 Ti 3 x 8 PIN). Ale sama wtyczka jest malutka i zupełnie nie wzbudza we mnie zaufania. Nie rozumiem, po co NVIDIA zrezygnowała z 2 x 8 PIN.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #69 dnia: Października 25, 2022, 21:40:03 »
Ciekawa informacja pojawiła się przy okazji testu DLSS 3:
Niestety, aktywacja DLSS 3 nie pozwala na włązcenie synchronizacji obrazu - V-Sync czy G-Sync.
https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-marvels-spider-man-remastered-pc-dlss-3-na-karcie-graficznej-nvidia-geforce-rtx-4090?page=0,9
Taaaa...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #70 dnia: Października 26, 2022, 07:47:58 »
Dzisiaj przyszła zamówiona od mnie przejściówka od producenta zasilacza (BeQuiet BC072). Nie mam jeszcze karty, która by jej wymagała (3090 Ti nie wejdzie mi z tą wtyczką do obudowy, więc czekam na 4080).

Sam kabel pozwala na zasilenie karty symetrycznie z 2 linii 12V (czego nie dałoby się zrobić z przejściówką od 3090 Ti 3 x 8 PIN). Ale sama wtyczka jest malutka i zupełnie nie wzbudza we mnie zaufania. Nie rozumiem, po co NVIDIA zrezygnowała z 2 x 8 PIN.

Tu juz pisali o tym problemie we wrzesniu: https://ithardware.pl/aktualnosci/pci_sig_ostrzega_przed_mocno_przegrzewajacymi_sie_przejsciowkami_12vhpwr-23241.html. A czym rozni sie ta be Quiet od zalaczonych w zestawie do 40xx? Jest jakos lepiej izolowana czy jak?

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #71 dnia: Października 26, 2022, 09:49:05 »
Nie rozumiem, po co NVIDIA zrezygnowała z 2 x 8 PIN.

To już mówię chyba dlaczego nastąpiły zmiany. Poprzednie wtyki zasilające, te dobrze Nam znane, pamiętają standard ATX 2.0, a w nowych kartach Nvidia zastosowała standard 5.0. Podejrzewam, że w teorii to miało uprościć konstrukcję, a konkretnie tworzenie laminatów. Pewnie docelowo również uciąć koszty. Natomiast, albo ktoś czegoś nie doszacował, albo zwyczajnie wtyki okazały się za słabe, bo piny zostały takiej samej grubości. Przewody również są tej samej średnicy, a jedyną różnicą jest to, że jednym wtykiem przepycha się tyle samo "papu" co kiedyś dwoma czy trzema. Pewnie w kolejnych generacjach kart zobaczymy więcej takich wtyków. W każdym razie... dlatego się to grzeje w najsłabszym punkcie. W tej chwili nie ma na rynku za wiele zasilaczy w standardzie ATX 5.0. Większość to 2.x i sytuacji nie ułatwia fakt, że AMD w nowych kartach nie poszło w ślady Nvidii i już zapowiedziało, że w swoich nowych kartach, póki co, nie zastosuje wtyku 12VHPWR. Tak więc znowu mamy dwa standardy na rynku i lepiej taniej jest zrobić przejściówkę niż nowy zasilacz. A i dostępność nowych kart Nvidii jest mocno dyskusyjna i to też dorzuca swój grosik do całości. Z drugiej strony nie zanosi się na zmianę średnicy przewodów w nowych zasilaczach, a też nie sama średnica jest tu problemem. Wszak smażą się wtyki na łączeniu (w miejscu styku), a nie przewody. Styki śniedzieją, rozginają się i to wszystko moze powodować problemy. Z trzeciej strony może sami producenci zasilaczy wiedzą o problemach z tym wtykiem (ograniczeniach) i zwyczajnie im się nie pali :evil: do wypuszczania nowych konstrukcji.

Oczywiście było ostrzeżenie o tanich przejściówkach, ale to bardziej chodziło o to, że w tanich przejściówkach można spotkać lipne przewody. Z zewnątrz grube, a w środku miedzi mało (lub o zgrozo laluminium). Jak z tanimi przewodami rozruchowymi czy spawalniczymi. Natomiast tak jak powiedziałem, tu nie usmażył się przewód, a wtyk. Wtyk się nadmiernie grzeje i za wiele się z tym nic nie zrobi.

Być może to kwestia wieku dziecięcego i problem uda się jakoś rozwiązać. Trudno powiedzieć. Póki co jest kiepsko.
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2022, 09:54:28 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #72 dnia: Października 26, 2022, 10:13:01 »
Akurat przejściówki w 4090 wszystkie są takie same i firmowane przez nvidię, więc pretensje mogą mieć tylko wewnątrz firmy. Prawdopodobnie chcieli właśnie uniknąć sytuacji z producentami kart oszczędzającymi na tanich przejściówkach, w rezultacie na każdym zdjęciu spalonej wtyczki jest logo nvidii :D

Tak jak Mazak napisał, połączenia są takie same jak w starych wtyczkach, ale jest ich mniej więc każdym idzie trochę więcej prądu. A do tego cała wtyczka jest fizycznie mniejsza nawet od 2x8, więc łatwiej ją upchnąć na karcie, ale pewnie łatwiej też uszkodzić mechanicznie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #73 dnia: Października 26, 2022, 10:48:30 »
No tak, ale z czasem na rynku pojawią się zamienniki takich "wtyczków". Nie oszukujmy się, za chwilę na Ali będzie cała masa tego. Ktoś to sprowadzi i będzie na alledrogo żenił. Żadna filozofia wziąć wtyk od np. Foxconna, zaciskarkę, oplocik i kilka termokurczy i klepać takie adaptery. Natomiast okazało się, że nawet oryginały się fajczą i zrobiło się smutno ;).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #74 dnia: Października 28, 2022, 07:51:36 »
Tutaj news na temat przegrzewajacych sie laczy, beda wymieniac i sprawdzac, moze wiec warto poczekac na rewizje 2 ;): https://www.purepc.pl/nvidia-zbiera-wszystkie-uszkodzone-karty-geforce-rtx-4090-sprawa-wadliwych-adapterow-zasilania-16-pin-nabiera-rozpedu. Zreszta w zwiazku z brakiem dostepnosci i tak nie ma czym sie martwic hehe.

www.yoyosims.pl