Co do ceny ja bym nie narzekal. Uwazam, ze tutaj jest dobra jakosc (na poziomie 3090, marketingowo) za przyzwoita cene. Wydajnosciowo wychodzi jak 3080/90 chociaz 4070Ti przegrywa z iloscia VRam z 3090, a warto dodac ze markowe 3090 to wciaz wydatek ok. 6k+. To ze placiles pare lat temu bliso 2x mniej ok, ale halo? Gdzie byles jak byly cudne fale pandemii, potem wojna, potem inflacja. Do sklepu chodzisz? Czy jak Glapcio?
Poszedl i powiedzial ze jest tanio bo kupil chleb za 6zl. Tanio to juz bylo.
A Ty nadal w maseczce chodzisz i kopiesz krypto?
Ceny które były, wynikały z relacji zwiększonego popytu (głównie nakręconego szaleństwem kryptowalut) w stosunku do zmniejszonej podaży (braki na rynku półprzewodników, wynikające również - choć nie tylko - z pandemii). Dodatkowo doszło jeszcze zjawisko scalpingu, czy skupowania wszystkiego jak leci na pniu, by sprzedać później drożej ze swoją bandycką marżą. Te czasy już minęły. To se ne vrati. Ale zieloni zachowują się, tak jakby nadal trwały. Zakosztowali wtedy gigantycznych zysków i liczą, że tak będzie wiecznie. Teraz już nie ma górników, którzy będą nabijać im kieszenie. Wszystko leży w rękach (portfelach) graczy. Jak ludzie dają sobie wmówić, że te ceny są ok, to takie ceny zostaną. Jak karty będą leżeć na półkach, to ceny zostaną zrewidowane.
W tym kontekście, jeśli ta cena za RTX 4070 Ti jest wg Ciebie "przyzwoita" - to masz jak dla mnie jakieś spaczone pojęcie przyzwoitości. Nie znalazłem chyba żadnej recenzji, która twierdziłaby, że ta cena za RTX 4070 Ti jest dziś rynkowo uzasadniona. Odnoszenie jej do cen RTX 3090 jest dla mnie mało zrozumiałe. To jest karta z niższego segmentu następnej generacji. To że ma osiągi na poziomie RTX 3090 Ti / RTX 3090 (realne, nie marketingowe jak piszesz -
LINK - marketingowo twierdzili, że "do" 3x tyle co RTX 3090 lol), to nie oznacza, że ma teraz kosztować prawie dwa razy tyle co karty serii XX70 / XX70 Ti przed całą tą zawieruchą.
Ps. Przy porownaniu 4070Ti vs 3090 to tylko patrzcie na rozdzielczosci. Przy wiekszych 3090 wypada juz lepiej. W FHD goruje 4070Ti ale kto gra w 1080p?
Kolejnym porownaniem nieco z czapy jest porownanie kart na roznych DLSS. Jak popatrzy sie na 2, to nowa GPU przegrywa. Tak wiec, wydajnosciowo 3090 to wciaz lepszy wybor, a 4070Ti ma wsparcie i lepsze wyniki tylko dzieki softowi na to wychodzi.
Całościowo, lepszym wyborem jest dziś RTX 4070 Ti. Biorąc pod uwagę wydajność i zapotrzebowanie na moc. Z tych testów PurePC wynika, że uśredniona wydajność w 4K jest tylko nieco gorsza od RTX 3090 Ti, nadal lepsza od RTX 3090, choć oczywiście karta lepiej spisuje się w 1440p. I to bez DLSS. Natomiast, w grach które obsługują DLSS3, dlaczego porównanie różnych DLSS ma być z czapy? Jeśli na RTX 4070 TI można mieć więcej fps, to dlaczego ktoś miałby grać bez tej funkcji?
700$ to byłoby dziś raczej 3800 PLN.
700 USD incl. tax.

Małe szanse, że nvidia odblokuje frame generation na niższych kartach, jaki niby mieliby w tym interes. Jakiś modder to niby odblokował po premierze, ale było niestabilne i temat ucichł.
Dlatego ja pytałem o to czy
technicznie jest to możliwe. Biznesowo, wiem że te zielone chciwusy tego nie zrobią. Choć powiedzmy sobie szczerze, przecież seria 40XX nadal byłaby lepsza, prawda? Ale wtedy nie można by produkować slajdów o 3-krotnym wzroście wydajności itp. porównując DLSS2 z DLSS3.