Autor Wątek: Śmigłowce w MSFS  (Przeczytany 11377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Śmigłowce w MSFS
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 06, 2024, 14:00:43 »
Odświeżę trochę wątek. Otóż Taog, który wcześniej wydał Lamę i Alouette III (obydwa dodatki mają dobrą renomę, sam nie kupiłem jeszcze żadnego z nich), powoli kończy pracę nad Bellem 205. G3X to na pewno ciekawa opcja biorąc pod uwagę, że Blackbird (aka Milviz) pracują nad UH-1H w historycznej konfiguracji. Parę zrzutów ekranu udostępnionych przez twórcę:

Jeszcze na koniec- UH-1H od Blackbird będzie korzystał z zewnętrznego modelu lotu. Taog używa natywnego modelu MSFS.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2024, 14:32:45 wysłana przez KosiMazaki »

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 11, 2024, 00:42:59 »
Wyszedl tez CH-47D od Miltech Sim, wydaje sie fajnym modelem: https://youtu.be/TA6ijd92w_c?si=4Y8oCShZlSSp7hZd.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #62 dnia: Marca 11, 2024, 08:24:09 »
Wygląda ciekawie, tylko za jakiś czas wyjdzie Chinook do DCS i wtedy czar tego z MSFS może szybko prysnąć 😉.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 11, 2024, 10:12:27 »
Wygląda ciekawie, tylko za jakiś czas wyjdzie Chinook do DCS i wtedy czar tego z MSFS może szybko prysnąć 😉.

Tak, ale jako wstęp może być. Chinooka do DCS to obstawiam na czerwiec, a jak nie wtedy to już po wakacjach, więc jeszcze ten do MSFS zdąży się znudzić. ;)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 18, 2024, 10:22:26 »
Kupiłem tego UH-1H/Bella 205 spod ręki Taoga. Audiowizualnie to jest absolutnie dzieło sztuki, jedynie jestem zawiedziony implementacją G3X, bo ciężko odczytać wskazania z wyświetlacza w 1440p bez nienaturalnie mocnego przybliżenia kamery do kokpitu/ Próbowałem różnych opcji graficznych w MSFS, nic nie pomaga (w kokpicie możemy regulować efekt "trzęsienia" przy pomocy pokrętła do regulacji sztywności drążka sterowego które znajduje się na podłodze przed fotelem, skręcając efekt do 0% jest nieco łatwiej rozczytać liczby). Albo G3X jest zaimplementowany w zbyt małej skali, albo to jest kwestia symulatora a nie dodatku.

Oczywiście jest też wersja z analogowym zestawem wskaźników

Dodatkowy smaczek to wersja z wysokimi płozami

Jeśli chodzi o pilotaż, to muszę trochę dłużej potestować, pierwsze wrażenia są jednak pozytywne (za wyjątkiem zawisu; wydaje mi się, że jest nieco zbyt stabilny nawet  biorąc pod uwagę charakterystykę prawdziwego Hueya). Na pewno w MSFS uderza brak tego efektu wahadła, który jest mocno wyeksponowany w DCS.

« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 20, 2024, 18:29:14 »
Wizualnie prezentuje się super. Swoją drogą moduł UH-1H z DCS mógłby doczekać się konkretnego liftingu. Ma już swoje lata i to widać.

PS. W MSFS można latać z ładunkiem na linie?

« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 22, 2024, 14:09:21 »
PS. W MSFS można latać z ładunkiem na linie?
W UH-1H/Bell 205A1 Działa podwieszany "bambi bucket" (i podczepiany zasobnik na wodę też, obydwa działają z misjami gaszenia pożarów w "Neofly4"). W H145 od HPG działa mechanika ładunku na linie i nawet mieli kiedyś fajną misję MP we francuskich Alpach, gdzie transportowało się ładunki na obserwatorium na szczycie góry, ale to nie jest chyba "oficjalne" wsparcie z poziomu SDK, tylko magia HPG (podobnie jak ich autopilot). Generalnie jak pewnie wiesz MSFS 2024 ma to mieć dobrze zrobione, pamiętam że jeden z deweloperów chwalił się, że ponoć udało im się zaimplementować bardzo realistyczne rozwiązanie do nowej wersji symulatora.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2024, 14:55:40 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #67 dnia: Lutego 27, 2025, 17:47:01 »
Miltech we współpracy z Blackbird Simulations ogłosili, że dobiegają końca prace nad MH-60 (wersje S,R i J). Bardzo mnie to cieszy, bo Blackbird już dawno temu mówiło o UH-60 (wersja Mike jeśli dobrze pamiętam), ale jakoś się zrobiło cicho o tym dodatku, a tutaj taka bomba. Sam UH-60 prawdopodobnie również zostanie wydany, ale w późniejszym czasie i będzie to dodatkowy zakup. Zapowiedzieli też jakiś system misji, użyli określenia "rewolucyjny", więc możemy zakładać że nie chodzi o integrację z poronionym (przynajmniej w obecnej wersji) systemem misji w MFSFS2024.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 23, 2025, 10:32:24 »
Scenka rodzajowa w MS2024 z dodatkami, fajnie to wygląda: https://youtu.be/eBkm1fkZAr0?si=YvI8OZpcYLPSxkTe.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 03, 2025, 14:57:23 »
Cześć,
czy któryś z szanownych forumowiczy nie posiada przypadkiem w swojej kolekcji podręcznika pilota dla H145 (BK-117 D2)?
Druga sprawa: zauważyłem w funkcjach do przypisania dla H145 taką o nazwie "Displace Cyclic Center (Force Trim)" - ktoś może potwierdzić, że ona działa?

Trochę odkopię temat, ale myślę, że warto.

Wrociłem ostatnio do latania H145 i wreszcie znalazłem przyczynę moich frustracji. Popełniałem podstawowy i często popełniany błąd. Z racji tego, że H145 w zasadzie stale lata się na autopilocie i trybach wspomagania sterowania, podczas manewrów niejako walczyłem z komputerem co odbierało całą frajdę i często prowadziło do wypadków. Okazało się, że trzeba było zbindować funkcję Cyclic Trim Release, w menu FS2024 znajdującą się pod nazwą ROTOR TRIM RESET. Specjalnie zmieniłem język gry na angielski, bo tłumaczenia, które mamy w wersji PL tylko wprowadzają zamieszanie. Teraz w czasie lotu, kiedy chcemy wykonać jakiś manewr 'z ręki' to trzeba wcisnąć i przytrzymać ten przycisk. Po skończonym manewrze puszczamy przycisk a systemy wspomagjące przejmuje kontrolę. Wreszcie da radę sterować maszyną czując, że mamy kontrolę nad tym co chcemy zrobić.

Tutaj wszystko ładnie jest wyjaśnione, łącznie z ustawieniami śmigłowca w tablecie na pokładzie:

https://davux.com/docs/h145/CONTROLS.html#primary-flight-controls
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb