Witajcie drodzy kamraci!
Zacznę od tego, że źli ludzie mnie skrzywdzili! Mówili zagraj w Ace Combat 7, fajnie będzie, są samoloty z Top Gun i w ogóle. Niestety ich posłuchałem i... to jak bardzo ta gra nie ma niczego wspólnego z lotnictwem pozostawiło uraz na mojej psychice. Spodziewałem się, że będzie zręcznościowo, ale nie spodziewałem się, że jakakolwiek gra z X-wingiem będzie miała więcej wspólnego z lataniem... W każdym razie traumę postanowiłem przekuć na mobilizację i po dekadzie kurzenia się, wyciągnąłem mojego Saitka X45, który po ustawieniu martwych stref, wydaje się działać. Tylko w co tu grać?
Kiedyś grałem w Iły, pierwszego, a później 1946. Trochę mnie denerwowało, że 1400konne maszyny pod górkę tracą prędkość jak maluch na wstecznym, zapakowany po dach, na wakacjach w Chorwacji. Irytowało mnie, że pociski 30mm pociski, speszone hardością kufajmańskiej dykty utwardzanej siłą socjalizmu, zdrapują tylko farbę. Rozczarowywało mnie, że radzieckie maszyny bez problemu i przegrzania ganiają za niemieckimi...
Jednak chętnie bym w coś pograł, tylko w co?
- myślę, że optymalnie będzie WWII,
- NIE jestem fanem frontu wschodniego,
- mile widziana wierność historyczna, ale nie koniecznie symulacyjna - jeśli jakiś samolot był zwrotniejszy/szybszy, to w grze niech też będzie, choć zarządzanie całą maszynerią itp. nie musi być wiernie odwzorowane,
- chciałbym pograć w jakąś ciekawą kampanię przeciwko AI, a nie bawić się w granie on-line.
Niestety poza Iłami i zdecydowanie zbyt hardcorowym jak dla mnie DCS to chyba zbyt wiele na rynku nie ma? Dlatego się zastanawiam:
- IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover,
- IL-2 Sturmovik: Battle of Bodenplatte,
- IL-2 Sturmovik: Battle of Normandy,
- coś innego?
Przy okazji mam poboczne pytanie, dzieciakiem będąc zagrywałem się w Jane's USAF. Gra zręcznościowa, ale z ambicjami. Samoloty miały realistyczną ilość uzbrojenia, schematy tegoż, ale działanie systemów pokładowych było uproszczone - choć przynajmniej były. Idealna gra, aby ratować świat niczym Tom Cruise, który zabłądził i zamiast do marynarki, poszedł do armii. Posiadająca uproszczenie, ale nieobrażająca inteligencji graczy. Czy obecnie na rynku jest coś podobnego z suszarkami, albo wiatrakami (kiedyś było świetne, niesamowicie przyjemne Enemy Engaged: Apache vs Havoc)?