Już od dawna chodziło mi po głowie by zbudować latający model Albatrosa w barwach polsko amerykańskiej Eskadry Kosciuszkowskiej, walczącej z bolszewikami.
Dlaczego Albatrosa?
Bo to według mnie najładniejszy samolot I WŚ, latali na nim Polacy, a dodatkowo razem z nimi ochotnicy z USA, w tym znany później w branży filmowej Merian Cooper (twórca pierwszego King Konga) i to jeden z pilotów z USA zaprojektował znane później (Dywizjon 303) godło.
Niedawno stałem się posiadaczem bardzo fajnej wycinanki sklejkowo balsowej Albatrosa dIII do budowy modelu o rozpiętości około 1,8m, czyli całkiem słusznego.
Budowa już wystartowała i jeszcze pewnie sporo czasu upłynie nim model wzbije się w powietrze, ale już rozpocząłem zbierać wszelką dokumentację.
Może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma jakieś materiały, fotki, schematy malowań, numery poszczególnych maszyn. Niby już trochę materiału mam, ale mam też pewne wątpliwości i jeszcze nie zdecydowałem się na konkretne malowanie.
Główną watpliwośc mam dotyczącą samolotów jakie były na stanie Eskadry. Czy wszystkie Albatrosy dIII były w wersji Oeffag, czy też jakieś oryginalne dIII się zdarzały.
Z tych materiałów, które posiadam wynika, że raczej w wersji Oeffag, a model mam w wersji oryginalnej.
Więc albo zbuduję model jaki jest, a tylko pomaluję w barwy Eskadry (nie ukrywam, że wersja oryginalna bardziej mi sie wizualnie podoba jeśli chodzi o kształt kadłuba), albo też przerobię model do wersji Oeffag, co w sumie za skomplikowane nie będzie.
Jeśli ktoś ma jakąs wiedzę, fotki, schematy, którymi mógłby sie podzielić to bardzo będę zobowiązany.