Autor Wątek: Albatros D.III w Eskadrze Kościuszkowskiej  (Przeczytany 4596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Albatros D.III w Eskadrze Kościuszkowskiej
« dnia: Lutego 19, 2023, 13:28:58 »
Już od dawna chodziło mi po głowie by zbudować latający model Albatrosa w barwach polsko amerykańskiej Eskadry Kosciuszkowskiej, walczącej z bolszewikami.
Dlaczego Albatrosa?
Bo to według mnie najładniejszy samolot I WŚ, latali na nim Polacy, a dodatkowo razem z nimi ochotnicy z USA, w tym znany później w branży filmowej Merian Cooper (twórca pierwszego King Konga) i to jeden z pilotów z USA zaprojektował znane później (Dywizjon 303) godło.
Niedawno stałem się posiadaczem bardzo fajnej wycinanki sklejkowo balsowej Albatrosa dIII do budowy modelu o rozpiętości około 1,8m, czyli całkiem słusznego.
Budowa już wystartowała i jeszcze pewnie sporo czasu upłynie nim model wzbije się w powietrze, ale już rozpocząłem zbierać wszelką dokumentację.
Może ktoś z Szanownych Forumowiczów ma jakieś materiały, fotki, schematy malowań, numery poszczególnych maszyn. Niby już trochę materiału mam, ale mam też pewne wątpliwości i jeszcze nie zdecydowałem się na konkretne malowanie.
Główną watpliwośc mam dotyczącą samolotów jakie były na stanie Eskadry. Czy wszystkie Albatrosy dIII były w wersji Oeffag, czy też jakieś oryginalne dIII się zdarzały.
Z tych materiałów, które posiadam wynika, że raczej w wersji Oeffag, a model mam w wersji oryginalnej.
Więc albo zbuduję model jaki jest, a tylko pomaluję w barwy Eskadry (nie ukrywam, że wersja oryginalna bardziej mi sie wizualnie podoba jeśli chodzi o kształt kadłuba), albo też przerobię model do wersji Oeffag, co w sumie za skomplikowane nie będzie.
Jeśli ktoś ma jakąs wiedzę, fotki, schematy, którymi mógłby sie podzielić to bardzo będę zobowiązany.
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2023, 20:14:29 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Albatros dIII w Eskadrze Kościuszkowskiej
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2023, 16:21:17 »
Nie pomogę niestety, przynajmniej na razie bo coś tam poszukam, ale trzymam kciuki i czekam na relacje z postępu prac.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 19, 2023, 18:05:37 »
Albatrosy Oeffag też był różne. Był trzy serie 53, 153 oraz 253. Pierwsza seria wyglądała chyba tak samo jak oryginał. Potem był śmigła bez kołpaka itd. Głównie samoloty miały inny napęd i wynikające z tego szczegóły. We wspomnianej eskadrze raczej były te ostanie. Musiałbyś doprecyzować czego potrzebujesz.

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2023, 19:56:55 »
Nie pomogę niestety, przynajmniej na razie bo coś tam poszukam, ale trzymam kciuki i czekam na relacje z postępu prac.
Dzięki :) Postaram się pokazać postęp prac.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2023, 20:07:47 »
We wspomnianej eskadrze raczej były te ostanie. Musiałbyś doprecyzować czego potrzebujesz.
Tak też podejrzewałem.
Główna różnica to chyba właśnie silnik, a przede wszystkim jego zabudowa, czyli taki jakby garb, albo narośl, która powstała na górnej dziobowej części. Z tym kołpakiem to mnie zaskoczyłeś, myślałem, że różnią się jedynie wypukłością/krągłością kołpaka, a nie jego brakiem.
Jak masz to podsyłaj wszystko o tych które mogły latać w Eskadrze, jakieś plany i malowania.
A`propos malowania. Czy wiesz może, czy w trakcie użytkowania to malowanie się zmieniało?
Bo znalzłem wzór z zastosowaniem lozenge, a również bez?

Odp: Albatros D.III w Eskadrze Kościuszkowskiej
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 19, 2023, 20:30:41 »
Co prawda ani moja tematyka (I WŚ), ani typ modelarstwa, ale śledziłem Twoje poprzednie i teraz też popatrzę.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 19, 2023, 20:32:22 »
Dwie fotki dla zaciekawienia. Nie wiem na ile to wiarygodne źródło, ale lepszego nie mam. Teoretycznie w wolnej chwili i przy dobrych wiatrach, może dałoby się do zdigitalizować lub poszukać wersji analogowej gdzieś na alledrogo.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2023, 20:35:53 »
Co prawda ani moja tematyka (I WŚ), ani typ modelarstwa, ale śledziłem Twoje poprzednie i teraz też popatrzę.
Miło mi, zapraszam :)

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2023, 20:37:49 »
Dwie fotki dla zaciekawienia. Nie wiem na ile to wiarygodne źródło, ale lepszego nie mam. Teoretycznie w wolnej chwili i przy dobrych wiatrach, może dałoby się do zdigitalizować lub poszukać wersji analogowej gdzieś na alledrogo.
Ooo, super, nie znałem tej publikacji. Zaczynam poszukiwania. Ale z tych fotek to Oeffag niestety. Niestety bo oryginał był ładniejszy :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 19, 2023, 20:40:09 »
Być może, nie wczytywałem się. Fotki na zachętę były.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 27, 2023, 22:57:33 »
Kosi - bardzo dziękuję za linka do książki, już ją nabyłem :)

Nie mam za najszybszego tempa, wciąż brak czasu, ale staram się w miarę regularnie coś dłubnąć.
Producent to niemiecka firma Pichler. To chyba najlepszy zestaw wycinanki jaki w życiu kupiłem, raz że perfekcyjne cięcie, żadnych niedociętych, czy nadpalonych przez laser części, z minimalnymi łącznikami trzymającymi części na deskach, ale jednocześnie umożliwiającymi łatwe odłączenie, a dwa że w zestawie wszystkie komponenty, sklejkowe, balsowe, węglowe, plastikowe, podwozie, koła, rurki węglowe, śruby, nakrętki itd. , dosłownie wszystko + zdjęciowa instrukcja i 2 plany w skali 1:1.
Na fotkach zestaw po wyjęciu z pudełka i stan na dziś - dolno przednia częśc kadłuba.

https://imgur.com/a/pyvDznf

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 28, 2023, 12:15:48 »
Zapowiada sie fajny model! Zdawaj relacje z budowy + fotki :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 28, 2023, 13:54:15 »
Kosi - bardzo dziękuję za linka do książki, już ją nabyłem :)

Nie mam za najszybszego tempa, wciąż brak czasu, ale staram się w miarę regularnie coś dłubnąć.
Producent to niemiecka firma Pichler. To chyba najlepszy zestaw wycinanki jaki w życiu kupiłem, raz że perfekcyjne cięcie, żadnych niedociętych, czy nadpalonych przez laser części, z minimalnymi łącznikami trzymającymi części na deskach, ale jednocześnie umożliwiającymi łatwe odłączenie, a dwa że w zestawie wszystkie komponenty, sklejkowe, balsowe, węglowe, plastikowe, podwozie, koła, rurki węglowe, śruby, nakrętki itd. , dosłownie wszystko + zdjęciowa instrukcja i 2 plany w skali 1:1.
Na fotkach zestaw po wyjęciu z pudełka i stan na dziś - dolno przednia częśc kadłuba.

https://imgur.com/a/pyvDznf

To będzie elektryk? Można wiedzieć jaki motor planujesz zamontować?:)

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 28, 2023, 15:32:01 »
Zapowiada sie fajny model! Zdawaj relacje z budowy + fotki :).

Postaram sie relacjonować. Zapomniałem jak wstawiac fotki bezpośrednio do postu, stąd link.

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2023, 15:40:27 »
To będzie elektryk? Można wiedzieć jaki motor planujesz zamontować?:)

Oczywiście że elektryk :) 
Ja latam tylko elektrykami. Według producenta waga do lotu powinna wyjść koło 5kg, więc wybór jest spory.
Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Zwykle buduję, ważę i wtedy zaczynam zastanawiać się nad wyposażeniem, przeliczając osiągi w ecalcu (polecam, rewelacyjne narzędzie modelarskie). Ale wstępnie mam coś upatrzonego, a mianowicie Dualsky serii GA (świetne, o doskonałych osiągach i kulturze pracy silniki, za w miarę rozsądne pieniądze).
Ale tak jak napisałem ostateczna decyzja zapadnie pod koniec budowy gdy będę w stanie oszacować ciężar do lotu i tym samym potrzebną moc.
A co do baterii to 6s.