Autor Wątek: Meta Quest 3  (Przeczytany 22511 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Meta Quest 3
« dnia: Czerwca 01, 2023, 16:47:05 »
Quest 3 oficjalnie zapowiedziane: Introducing Meta Quest 3.
Więcej we wrześniu, a cena 499$.

Dla nas 569,99Eu: https://www.meta.com/pl/quest/quest-3/.

Co ciekawe ponoć mają być jakieś nowe rozwiązania, które poprawią też wydajność Quest Pro oraz Quest 2:
https://www.ppe.pl/news/320266/meta-quest-3-oficjalnie-znamy-cene-szczegoly-i-nizsza-cene-meta-quest-2-urzadzenie-otrzyma-boost-mocy.html.

Podobno: 2064 × 2208 per eye i do 120Hz, ale jak nie będzie 72Hz to bez sensu ;).
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2023, 17:42:15 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Meta Quest 3
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 02, 2023, 07:23:23 »
Ta rozdzielczość na oko, podobna jak w Reverbie. Jedyne co mnie może skłonić do wymiany, to te 72 Hz, i regulacja dioptrii, jak w lustrzance, dla okularników. Ewentualnie większy FOV.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2023, 10:06:52 »
Ta rozdzielczość na oko, podobna jak w Reverbie. Jedyne co mnie może skłonić do wymiany, to te 72 Hz, i regulacja dioptrii, jak w lustrzance, dla okularników. Ewentualnie większy FOV.

1. Rozdzielczości to w sumie można olać, w tych moich QPro jest zaledwie 1800x1920 pxt, ale z podbiciem absolutnie to się nie różni vs G2, nawet jest ciut ładniej.
2. Taaaaak! 72Hz to miód na oczy, na serio. Świetna opcja, w sumie tylko dlatego wymieniałem.
3. Q3 będą miały też pancake, soczewki fresnela mi nie przeszkadzały, ale do lepszego szybko człowiek się przyzwyczaja ;). Nie jest to mus, ale na pewno plus.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2023, 10:30:55 »
Co do wyświetlaczy, ludzie spekulują, że w ramach oszczędności Quest 3 będzie miał jeden wyświetlacz a nie dwa jak QPro, więc trochę tej rozdzielczości się zmarnuje. No i pewnie nieco niższej klasy ekran bez lokalnego wygaszania. Ale to na razie tylko spekulacje.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Października 11, 2023, 06:38:44 »
« Ostatnia zmiana: Października 11, 2023, 09:01:17 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 22, 2023, 00:03:14 »
Krótka recka po moich dzisiejszych testach.

Gogle porównuję do ostatnich, które miałem czyli - Quest Pro i Reverb G2.

Bateria - podobna do Q Pro. Na kablu utrzymuje mi podobnie w okolicach 85% przez długi czas. Na razie ok 2h testowałem.

Screendoor - jak w G2, w centrum. Coś tam jest, ale mi nie przeszkadza bardzo. Może to nawet nie SD, a mura o której niektórzy piszą. Dla mnie nie ma się czym przejmować - nie ma tematu.

Szkła - jest bardzo dobrze, ale nie tak idealnie jak w Q Pro. Tutaj zamiast 98% to mamy jakie 85% ostrości (tak na oko mówię), ale dochodzi nam jeszcze aberracja jak patrzymy w dół. Może to jakoś softem poprawią z czasem, ale ostrości to już raczej nie. Jest natomiast o wiele lepiej niż w G2.

Kontrolery - bardzo ok. Lżejsze niż w Q Pro, ale tracking bez zarzutu, choć tylko chwilę testowałem.

Dźwięk - jest lepiej niż w Q Pro (dużo głośniej, ale też nieco więcej basu), nie jest to jednak poziom G2. Szkoda, ale da się żyć.

To tak na szybko. Jakby ktoś chciał coś konkretnego wiedzieć to pytać.

Ogólnie to te gogle sobie na razie zostawiam, bo najbardziej spełniają moje wymagania. Mogę je wszystkim zainteresowanym VR z czystym sumieniem polecić.

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 22, 2023, 09:35:14 »
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 22, 2023, 11:15:03 »
To ja dorzucę nieco dziegciu. Ja miałem na głowie i Q3 i z Pro bym nie przeszedł :evil:, w mojej ocenie gorzej wypadają ogólnie, a to co przede wszystkimi w ogóle mi się nie podobało to wykonanie, plastiki jak ze skody Fabii i jednak gorsza jakość wykonania ;) ale kto co tam woli. Były też mniej wygodne, Pro oferują więcej opcji ustawień i dopasowania do głowy, są też lepiej wywarzone (przez baterię z tyłu). Kolorki też nieco mniej żywe (default) no i brak śledzenia źrenic. Co do samej ostrości obrazu osoba tylko korzysta z aplikacji Oculus bez upscaling (1,3) i sam obraz był dużo mniej ostry (dałbym nawet o 50% w stosunku to co mam na Pro, ale to kwestia ustawień, podejrzewam, że można dojść do moich ustawień chociaż to już kwestia i karty i procka czy uciągnie, tu załóżmy będzie podobnie). Brak też stacji dokującej (jednak to jest wygodne), a ładowanie jak do telefonu przez ten sam port co idzie CableLink (więc też trzeba gogle rozłączać za każdym razem i podłączać jak chce się bardziej i szybciej doładować, przy Pro nic nie odłączasz, ładuje z kompa i ze stacji). Śledzenie takie samo. Kontrolery bardzo podobne, Pro trochę są cięższe ale mają pojemniejszą baterię z tego co pamiętam. Nie wiem jak się tu je ładuje, przy Pro mamy miejsce na stacji, więc zawsze są podładowane. Natomiast absolutnie nie przeczę, że są to złe gogle. Jeśli bym szukał oszczędności albo jako pierwsze gogle VR (one gdzieś tak kosztują teraz chyba 2700 vs 5500 zł za Pro) to na pewno Quest 3 mogę polecić śmiało i bez dwóch zdań jest to dobry wybór. Na pewno to krok do przodu w stosunku do G2.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2023, 11:24:59 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 24, 2023, 09:42:07 »
Mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie, ja przyznam jestem zupełnie zielony. Widzę że są dwie wersje MQ3 :  128 MB oraz  512 MB. Do symulatorów warto dopłacać do wersji z większą pamięcią?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 24, 2023, 10:07:28 »
Do symulatorów bez znaczenia, to tylko dotyczy gier w trybie standalone.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 24, 2023, 11:02:43 »
Wszystka jasne, dziękuje.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2023, 12:02:44 wysłana przez KosiMazaki »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 24, 2023, 14:10:59 »
Mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie, ja przyznam jestem zupełnie zielony. Widzę że są dwie wersje MQ3 :  128 MB oraz  512 MB. Do symulatorów warto dopłacać do wersji z większą pamięcią?

Bierz tańszą. Sima ciągniesz po kablu (ew. AirLink) nic nie instalujesz w goglach.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 25, 2023, 11:25:38 »
Już ktoś lata:
https://www.youtube.com/watch?v=_Ti8V_SOR_A
To normalne, że tak trzęsie czy to wynik tego, że obraz ogląda się na zwykłym monitorze?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 25, 2023, 12:49:08 »
To normalne, że tak trzęsie czy to wynik tego, że obraz ogląda się na zwykłym monitorze?

Na monitorze. Tak trzęsiesz swoją głową również, chociaż tego nie czujesz ;>.

www.yoyosims.pl