Autor Wątek: Meta Quest 3  (Przeczytany 22360 razy)

Odp: Meta Quest 3
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 11, 2024, 16:37:16 »
Ok, dzięki. To w takim razie jest to chyba bardziej kwestia ustawień kodowania video niż prędkości przesyłania przez router. Ale tej jeden kabel to nie jest jakiś dramat w sumie.

PS. Byłbym jeszcze wdzięczny za wyjaśnienie tej opcji szybkiego podglądu z kamer.

« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 11, 2024, 17:15:51 »
Domyślnie jak stukniesz 2 razy w gogle to przełączą się na passthorugh. Będziesz widział otoczenie. Wg mnie to się nie nadaje do używania podczas lotu.

Może są jakieś dodatkowe apki które umożliwiają mieszanie części obrazu. VD ma coś takiego, ale nie testowałem.

Co do kabla jeszcze to celuj w światłowodowy. Ja wziąłem zamiennik miedziany, ale potem zmieniłem na oryginalny. Jest dużo cieńszy, bardziej giętki i ogólnie powinien znacznie dłużej służyć. Oryginalne można kupić używane czasem taniej.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 11, 2024, 17:35:15 »
Domyślnie jak stukniesz 2 razy w gogle to przełączą się na passthorugh. Będziesz widział otoczenie. Wg mnie to się nie nadaje do używania podczas lotu.

Dodatkowo bez żadnych modów powoduje to wywalenie DCS MT. Ja nie korzystam z tego kompletnie (a i obraz średni).

@Jascha po co tak upierasz się na ten AirLink? To jest opcja dla dzieciaków, a ogólnie opcja bezprzewodowa do wewnętrznych gier średniej jakości wizualnej (nie wiem ew. jak Assassin’s Creed Nexus), wierz mi :). My, piloci, głównie gramy siedząc, kwestia poprowadzenia kabla, ja nawet nie czuję, że coś mam przy sobie (dodatkowe zabezpieczenie na fotelu by kabel się trzymał zawsze za oparciem). Jak dla mnie to wolałbym by w ogóle Q3 i QP były goglami tylko na kabel. Akurat przy tym naszym hobby byłyby tylko plusy tego.

Q3 na teraz to na pewno najlepsza opcja biorąc pod uwagę cenę do jakości, coś czym kiedyś był Reverb G2.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 11, 2024, 18:13:02 »
Nie upieram się, po prostu myślałem że lepiej to funkcjonuje. To wszystko.

Odnośnie ceny - 2674 PLN w Sferis to dobra cena? Czy ceny poszły w górę ostatnio by odbić sobie świąteczne promocje?

Wciąż biję się z myślami czy to dla mnie. W sumie jestem przyzwyczajony do TIR i trochę przeraża mnie konieczność bindowania wszystkiego do HOTAS (bo klikanie myszką czy korzystnie z klawiatury staje się upierdliwe). Zabawki typu DCS UFC na tablecie też odpadają. No i mam też pewne obawy jak ogólnie VR zniosę, bo jednak każdy inaczej na to reaguje. Choć wydaje mi się, że przy wykorzystaniu takim jak w symulatorach (widok z fotela) chyba powinno być to mniej uciążliwe niż w jakiś grach "chodzonych". Zgadza się?

Co do kabla jeszcze to celuj w światłowodowy. Ja wziąłem zamiennik miedziany, ale potem zmieniłem na oryginalny. Jest dużo cieńszy, bardziej giętki i ogólnie powinien znacznie dłużej służyć. Oryginalne można kupić używane czasem taniej.

A po czym to poznać? Jak jest napisane przepustowość 5Gb/s to jest ok? Chodzi ten miedziany wpływa na funkcjonowanie / płynność itp. czy tylko chodzi o trwałość?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2024, 18:22:31 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 11, 2024, 18:22:19 »
Nie upieram się, po prostu myślałem że lepiej to funkcjonuje. To wszystko.

Odnośnie ceny - 2674 PLN w Sferis to dobra cena? Czy ceny poszły w górę ostatnio by odbić sobie świąteczne promocje?

Wciąż biję się z myślami czy to dla mnie. W sumie jestem przyzwyczajony do TIR i trochę przeraża mnie konieczność bindowania wszystkiego do HOTAS (bo klikanie myszką czy korzystnie z klawiatury staje się upierdliwe). Zabawki typu DCS UFC na tablecie też odpadają. No i mam też pewne obawy jak ogólnie VR zniosę, bo jednak każdy inaczej na to reaguje. Choć wydaje mi się, że przy wykorzystaniu takim jak w symulatorach (widok z fotela) chyba powinno być to mniej uciążliwe niż w jakiś grach "chodzonych". Zgadza się?
Kupić,  polatać.  :) W razie czego oddać. Dla mnie nie ma powrotu do 2d, jak mi padnie rewerb, to te gogle będą następne. Ewentualnie do tego czasu, wyjdzie coś lepszego w podobnej cenie.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 11, 2024, 18:53:37 »
Ja kupowałem QP w sklepie Meta, wyszło mi taniej niż w polskiej dystrybucji: https://www.meta.com/pl/quest/quest-3/. Dostawa było za darmo i w ciągu 30 dni można było zwrócić jak coś.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 11, 2024, 19:37:16 »
Faktycznie wychodzi taniej. A skąd to wysyłają i jak długo trwała dostawa?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 11, 2024, 20:17:06 »
Faktycznie wychodzi taniej. A skąd to wysyłają i jak długo trwała dostawa?

Irlandia. Czekałem z 4 dni robocze.

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 11, 2024, 20:18:25 »
Jeszcze jedno pytanko: w G2 działają komend głosowe w stylu "flashlight" czy "startup - desktop". To drugie to bardzo fajny sposób na przeskakiwanie w każdym momencie do pulpitu bez zdejmowania gogli. A jak to jest rozwiązane w Q3?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 11, 2024, 23:11:03 »
Jeszcze jedno pytanko: w G2 działają komend głosowe w stylu "flashlight" czy "startup - desktop". To drugie to bardzo fajny sposób na przeskakiwanie w każdym momencie do pulpitu bez zdejmowania gogli. A jak to jest rozwiązane w Q3?

A to nie z programem Voice Attack? VA działa z dowolnym sprzętem ale nie mam, nie korzystałem.

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 11, 2024, 23:18:31 »
Voice attack jest duuużo bardziej rozbudowany. A te podstawowe komendy są w samym G2 i fajnie to działa. Zdaje się że miałeś je wcześniej - nie próbowałeś?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 12, 2024, 10:03:12 »
Nie, nic takiego nie próbowałem w G2.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 12, 2024, 14:33:44 »
Voice attack jest duuużo bardziej rozbudowany. A te podstawowe komendy są w samym G2 i fajnie to działa. Zdaje się że miałeś je wcześniej - nie próbowałeś?

A gdzie to się ustawia? :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2024, 14:35:14 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 12, 2024, 14:58:49 »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 12, 2024, 20:21:28 »
Piszecie tu głównie o DCS a spotkałem się z opinią przeglądając net w temacie Q3, że jeżeli chodzi o Iłka to przejście z G2 na Q3 jest bez znaczących plusów, a w kwestii MSFS w ogóle niecelowe bo jest gorzej. Macie jakieś przemyślenia co do tego? Byłem już blisko zmiany ale teraz nie wiem.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM