Ja też nie mam żadnego doświadczenia, już prawie kupiłem te gogle, ale najpierw miałem trochę wyjazdów, a wiosną i latem i tak mniej siedzę przy kompie, więc postanowiłem poczekać do jesieni, ale recenzja super, dzięki
Ja myślę, że to jest dobra koncepcja, bo lato chyba najmniej nadaje się do VR. No chyba, że ktoś ma klimatyzowane pomieszczenie. W takim zestawie można się konkretnie spocić, w szczególności latając jakieś intensywne dogfighty. Spotkałem się już z efektem parowania szkiełek. Nie wiem czy to kwestia złej regulacji czy tego, że z natury "gorący" chłopak jestem. Efekt na szczęście znika po jakimś czasie.
Przy okazji odnośnie dogfightów - dopiero teraz człowiek docenia jak sprawnie można sprawdzić czy mamy "ogon" za pomocą TrackIR. Z wykorzystaniem VR nie ma lekko...
@Jascha różnica jest dość znaczna w jakości między jakimkolwiek AirLinkiem, a kablem. Nie będziesz widział tego na obiektach ale w kompresji tekstur, wystarczy dodać, że Air Link to jakieś 200-250 MBs zazwyczaj (jak sam zauważyłeś), a na kablu możesz się bawić z 960 MBs, więc masz prawie 4x lepszą jakość kompresji tekstur.
Hmmm ale o jakiej kompresji tekstur piszesz? W obu przypadkach jest taka sama - taka jaka jest ustawiona w opcjach gry. Rozumiem, że chodzi Tobie o kompresję video (bitrate). Bo (popraw mnie jeśli się mylę) przecież w obu przypadkach, także po kablu, to co jest widoczne w goglach to skompresowane video, streamowane w czasie rzeczywistym z komputera, a nie "natywna grafika" (w końcu gogle nie są podłączone do karty), czy nie?
Oczywiście bitrate też ma wpływ na jakość obrazu, ale na ile znam temat, powyżej jakiejś wartości uzysk na jakości to już czysty efekt placebo. Oczywiście może to jest tak jak z muzyką - są ludzie co im inaczej muzyka brzmi w zależności od tego z ilu karatowego złota są styki przewodów audio. Ja dla porównania mam słuch absolutny - słyszę jak coś gra i nie gra. Może w tym przypadku jakości AirLink jest podobnie.

Ale biorę poprawkę na to, że może jeszcze nie wszystko mam ogarnięte, tj. ustawienia po kablu mam po prostu zaniżone i stąd podobna jakość. Tak czy siak, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością bezprzewodową. Myślałem, że będzie kaszana i będzie rwać, a jest naprawdę nieźle i stabilnie (u mnie).
Co do moich problemów z kablem - jest u mnie przyczepiony dodatkowo rzepem, przechodzi nad uchem i spoczywa na lewym barku. Nie wiem jak go ułożyć inaczej by nie czuć jego obecności. Musiałby chyba być podwieszony pod sufitem.

Potwierdzam, miałem wifi6e i VD, ale zdecydowanie kabel, tylko trzeba ręcznie przestawić kilka parametrów. Polecam poszukać oryginalnego, używanego taniej.
A pamiętasz jakie parametry?
Ja kabla oryginalnego nie polecam. Są dostępne zamienniki o takich samych parametrach (a nawet potencjalnie lepszych), za mniejsze pieniądze. Ty osiągasz te pełne 5 Gbps w teście MQ Link?
----
Aha, napisałem do supportu, bo wygasł mi kod powitalny na zniżkę w Meta Store. Było warto, bo przy okazji, z uwagi na problemy z wysyłką, dostałem voucher na 50 USD na zakupy gier lub aplikacji. Więc pytanie na co warto tę kasę przeznaczyć? Chodzi o rzeczy, których nie kupię na Steam. Ten Virtual Desktop to dobry zakup (20 USD)? To działa jakoś zamiast SteamVR? Poza tym wytypowałem jeszcze Lone Echo (20 USD). Jakieś rekomendacje?
PS. Czy ja dobrze rozumiem, że w Meta Store są też gry, które można odpalić tylko z komputera, a nie bezpośrednio z gogli (jak Lone Echo właśnie)?