Autor Wątek: Meta Quest 3  (Przeczytany 22359 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Meta Quest 3
« Odpowiedź #90 dnia: Maja 23, 2024, 21:26:53 »
Ja gram na AirLink tylko, kupiłem na Ali regulowaną opaskę z dodatkową baterią za 80 dych i sesja 2-3 godzinna jest bezproblemowa w każdej grze i nie muszę też ich ładować po każdej grze bo wystarczają na 2-3 sesje. Nie widzę różnicy w grafice kompletnie.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #91 dnia: Maja 23, 2024, 21:55:15 »
Jascha dzięki za recenzję z punktu widzenia świeżaka w VR :)
Ja też nie mam żadnego doświadczenia, już prawie kupiłem te gogle, ale najpierw miałem trochę wyjazdów, a wiosną i latem i tak mniej siedzę przy kompie, więc postanowiłem poczekać do jesieni, ale recenzja super, dzięki :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #92 dnia: Maja 24, 2024, 09:23:14 »
@Jascha różnica jest dość znaczna w jakości między jakimkolwiek AirLinkiem, a kablem. Nie będziesz widział tego na obiektach ale w kompresji tekstur, wystarczy dodać, że Air Link to jakieś 200-250 MBs zazwyczaj (jak sam zauważyłeś), a na kablu możesz się bawić z 960 MBs, więc masz prawie 4x lepszą jakość kompresji tekstur. Może na początku tego nie zauważysz, bo wiadomo, jako nowe to i podnieta jest inna na to nowe, ale z czasem może zacząć przeszkadzać ten blurr na teksturach, zwłaszcza jeśli mają jednolite kolory jest to dość denerwujące (chociaż całkowicie w Questach i tak nie da się go wyeliminować, w HP Reverb G2 tego nie było btw). Na oryginalnym kablu test mi wykazuje 2,5 Gbs, więcej się nie da. Co do ustawień poszukaj sobie tematów na forum DCS o Quest 3 i Quest Pro settings, tam jest dużo informacji. Na pierwszy rzut oka można dostać oczopląsu, a po tygodniowych testach (tak, tak), zaczyna człowiek kumać i łączyć kropki. Jeśli chcesz zostać za to na połączeniu WiFi to polecam Virtual Desktop. W mojej opinii działa on lepiej niż AirLink i jest dość prosty do ogarnięcia. Jest to produkt płatny (19$ normalnie) ale chyba powinieneś dostać jakiś kod do sklepu Meta na zniżkę przy zakupie nowych gogli. Znajomy właśnie zaczął mieć problemy z kablem, kupił router 6e (kwestia obligatoryjna, wydatek około 200zł ale warto), skonfigurował VD (miał go free do zakupu Q3 - dostał jakiś kupon do wykorzystania w sklepie Meta) i jest całkiem całkiem, byłem, testowałem więc wiem (ale gorzej niż kabel od razu dodam). Co do samego kabla - kwestia ułożenia. Ja go kompletnie nie czuję, mam spiętego tak, że nawet mnie nie dotyka (trytka kierunkowa za goglami z tyłu plus idzie za fotelem), więc można i tak.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #93 dnia: Maja 24, 2024, 10:37:37 »
Potwierdzam, miałem wifi6e i VD, ale zdecydowanie kabel, tylko trzeba ręcznie przestawić kilka parametrów. Polecam poszukać oryginalnego, używanego taniej.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #94 dnia: Maja 28, 2024, 22:44:26 »
Ja też nie mam żadnego doświadczenia, już prawie kupiłem te gogle, ale najpierw miałem trochę wyjazdów, a wiosną i latem i tak mniej siedzę przy kompie, więc postanowiłem poczekać do jesieni, ale recenzja super, dzięki :)

Ja myślę, że to jest dobra koncepcja, bo lato chyba najmniej nadaje się do VR. No chyba, że ktoś ma klimatyzowane pomieszczenie. W takim zestawie można się konkretnie spocić, w szczególności latając jakieś intensywne dogfighty. Spotkałem się już z efektem parowania szkiełek. Nie wiem czy to kwestia złej regulacji czy tego, że z natury "gorący" chłopak jestem. Efekt na szczęście znika po jakimś czasie.

Przy okazji odnośnie dogfightów - dopiero teraz człowiek docenia jak sprawnie można sprawdzić czy mamy "ogon" za pomocą TrackIR. Z wykorzystaniem VR nie ma lekko...

@Jascha różnica jest dość znaczna w jakości między jakimkolwiek AirLinkiem, a kablem. Nie będziesz widział tego na obiektach ale w kompresji tekstur, wystarczy dodać, że Air Link to jakieś 200-250 MBs zazwyczaj (jak sam zauważyłeś), a na kablu możesz się bawić z 960 MBs, więc masz prawie 4x lepszą jakość kompresji tekstur.

Hmmm ale o jakiej kompresji tekstur piszesz? W obu przypadkach jest taka sama - taka jaka jest ustawiona w opcjach gry. Rozumiem, że chodzi Tobie o kompresję video (bitrate). Bo (popraw mnie jeśli się mylę) przecież w obu przypadkach, także po kablu, to co jest widoczne w goglach to skompresowane video, streamowane w czasie rzeczywistym z komputera, a nie "natywna grafika" (w końcu gogle nie są podłączone do karty), czy nie?

Oczywiście bitrate też ma wpływ na jakość obrazu, ale na ile znam temat, powyżej jakiejś wartości uzysk na jakości to już czysty efekt placebo. Oczywiście może to jest tak jak z muzyką - są ludzie co im inaczej muzyka brzmi w zależności od tego z ilu karatowego złota są styki przewodów audio. Ja dla porównania mam słuch absolutny - słyszę jak coś gra i nie gra. Może w tym przypadku jakości AirLink jest podobnie. ;)

Ale biorę poprawkę na to, że może jeszcze nie wszystko mam ogarnięte, tj. ustawienia po kablu mam po prostu zaniżone i stąd podobna jakość. Tak czy siak, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością bezprzewodową. Myślałem, że będzie kaszana i będzie rwać, a jest naprawdę nieźle i stabilnie (u mnie).

Co do moich problemów z kablem - jest u mnie przyczepiony dodatkowo rzepem, przechodzi nad uchem i spoczywa na lewym barku. Nie wiem jak go ułożyć inaczej by nie czuć jego obecności. Musiałby chyba być podwieszony pod sufitem. ;)

Potwierdzam, miałem wifi6e i VD, ale zdecydowanie kabel, tylko trzeba ręcznie przestawić kilka parametrów. Polecam poszukać oryginalnego, używanego taniej.

A pamiętasz jakie parametry?

Ja kabla oryginalnego nie polecam. Są dostępne zamienniki o takich samych parametrach (a nawet potencjalnie lepszych), za mniejsze pieniądze. Ty osiągasz te pełne 5 Gbps w teście MQ Link?

----

Aha, napisałem do supportu, bo wygasł mi kod powitalny na zniżkę w Meta Store. Było warto, bo przy okazji, z uwagi na problemy z wysyłką, dostałem voucher na 50 USD na zakupy gier lub aplikacji. Więc pytanie na co warto tę kasę przeznaczyć? Chodzi o rzeczy, których nie kupię na Steam. Ten Virtual Desktop to dobry zakup (20 USD)? To działa jakoś zamiast SteamVR? Poza tym wytypowałem jeszcze Lone Echo (20 USD). Jakieś rekomendacje?

PS. Czy ja dobrze rozumiem, że w Meta Store są też gry, które można odpalić tylko z komputera, a nie bezpośrednio z gogli (jak Lone Echo właśnie)?

« Odpowiedź #95 dnia: Maja 29, 2024, 07:38:34 »
Nie widziałem wszystkich zamienników, ale jeśli już, to warto iść w światłowodowe.   Miedziane są o wiele sztywniejsze i niewygodne. Do tego jakość i częste problemy pewnie z tego tytułu. Oczywiście są też ludzie zadowoleni z zamiennika, ale po co ryzykować. Na oryginały nikt nie narzeka, a używkę można kupić o połowę taniej. Co przepustowości to jest na podobnym poziomie, tylko konia z rzędu kto wie jak te testy są realizowane. Możliwe że to liczy średnią prędkość, albo chwilową itp. Temu nie ma co wierzyć. Test może być ok, a problemy będą...

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #96 dnia: Maja 29, 2024, 13:09:19 »
Przy okazji odnośnie dogfightów - dopiero teraz człowiek docenia jak sprawnie można sprawdzić czy mamy "ogon" za pomocą TrackIR. Z wykorzystaniem VR nie ma lekko...

O patrz, a ja miałem nadzieję, że właśnie w VR jest dużo lepiej :) 
W sumie to nawet nie o 6-tą chodzi, a ogólną widoczność przeciwnika, gdzieś ten pikselek mi czasem znikał, do czasu aż odkryłem, że włączenie opcji HDR w monitorze jest panaceum i na "niewidzialnego" przeciwnika i ciemność w kokpicie np. Phantoma.

« Odpowiedź #97 dnia: Maja 30, 2024, 12:17:41 »
O patrz, a ja miałem nadzieję, że właśnie w VR jest dużo lepiej :) 
W sumie to nawet nie o 6-tą chodzi, a ogólną widoczność przeciwnika, gdzieś ten pikselek mi czasem znikał, do czasu aż odkryłem, że włączenie opcji HDR w monitorze jest panaceum i na "niewidzialnego" przeciwnika i ciemność w kokpicie np. Phantoma.

A mi chodzi właśnie o rozglądanie się. Jak popatrzysz na filmiki tych wymiataczy PvP, to najczęściej operują TIR z praktycznie maksymalnym FOV. A gość w VR musi się "gibać" na krześle. ;)

Widoczność zleży od rozdzielczości. Jak na monitorze ustawisz sobie rozdzielczość 800x480 to łatwiej będzie wychwycić poruszający się piksel. ;)

----

Odnośnie sklepu Meta to dopiero teraz ogarnąłem, że ta sama aplikacja może być w wersji na Meta Quest (instalowana i uruchamiana bezpośrednio z gogli) oraz Rift (czyli instalowana na komputerze i wyświetlana na goglach przez Meta Link). Najśmieszniejsze, że ta sama aplikacja może być w dwóch wersjach i chyba niekoniecznie kupując wersję "unplugged", nabywa się wersję PCVR. Tak chyba jest z SUPERHOT VR. Strasznie to porąbane... Ogólnie to, że nadal funkcjonują tutaj terminy Oculus i Rift wprowadza nieco zamieszania dla mnie.

Aha, przy zakupie w sklepie Meta warto sprawdzić czy nie ma kodów zniżkowych. Ludzie wrzucają reflinki na Reddit. Ja po prostu wpisywałem w przeglądarce "(nazwa aplikacji) promo code" i udało mi się zawsze znaleźć kody na -25%. Dzięki temu udało się zakupić Virual Desktop, Lone Echo i Robo Recall. Z wykrzesaniem vouchera 50 USD, musiałem zapłacić tylko 2,75 USD. Dobry deal.

PS. Dla tych co skorzystali z kodu na darmowy Asgard's Wrath 2 (MQ3) - czy to zawsze daje też darmowy Asgard's Wrath 1 (PCVR)? Bo nie wiem skąd mi się to wzięło w bibliotece...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 06, 2024, 10:33:38 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 12, 2024, 21:37:16 »
To jest zagadka jak oni te updatey rozsyłają.. Dziś lecąc w Il2 pierwszy raz zobaczyłem, będąc na kablu, że mam rozładowane gogle. Tak więc zrypali coś z ładowaniem dodatkowo.

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 12, 2024, 22:04:17 »
To jest zagadka jak oni te updatey rozsyłają.. Dziś lecąc w Il2 pierwszy raz zobaczyłem, będąc na kablu, że mam rozładowane gogle. Tak więc zrypali coś z ładowaniem dodatkowo.

A masz kabel oryginalny czy zamiennik? Podobno właśnie coś się zadziało z tematem kabla. Jest trochę burza na forum Meta, niektórym przestał kabel przesyłać dane.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 12, 2024, 22:10:36 »
Mam oryginał. Mi dane przesyła, ale coś jest z  ładowaniem. Zrobiłem hard reset, boota i dalej jakoś maleje w czasie gry zamiast rosnąć. Dziś mieliśmy na Tawie z ekipą działać a tu dupa. Za to wielki minus dla Mety...

Win10 64bit

« Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 12, 2024, 22:16:01 »
W sensie, nawet nie zapewnia podtrzymywania stanu baterii? To tyle w temacie "najlepszy jest kabel od Meta za 100 ojro". Sorry, nie mogłem się powstrzymać. ;)

U mnie w trakcie PCVR po kablu, albo stan baterii powoli idzie do góry, albo się nie zmienia, albo powoli się rozładowuje (znacznie wolniej niż bez). Kabel zamiennik. Nie mam pojęcia od czego to zależy... Może od tego w co się gra?

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 12, 2024, 22:19:19 »
Widziałem takie zaślepki na soczewki MQ3 chroniące je przed słońcem. Czy faktycznie trzeba być aż tak ostrożnym? Czy wystarczy nie wystawiać gogli na bezpośrednie działanie promieni słonecznych? Na razie przechowuję je w pudełku, ale jak w końcu przyjdzie nowe mocowanie, to już nie będą się w nim mieścić.

Druga sprawa, czyszczenie soczewek. Tylko mikrofibra na sucho, czy jakieś lepsze rozwiązania?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 12, 2024, 22:27:31 »
1/ Nie trzeba - ale nie trzymać gogli w miejscu gdzie może dojść słońce (znajomy sobie wypalił dziurę).
2/ Ja mikrofibrą w 80%, ale jak mam coś innego pod ręką to też przetrę (kant koszulki).

www.yoyosims.pl