Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024  (Przeczytany 34190 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Microsoft Flight Simulator 2024
« Odpowiedź #135 dnia: Listopada 16, 2024, 09:11:18 »
Panowie, a tak się jeszcze zastanawiam. Gdyby założyć osobne konto MS tylko na potrzeby przypisania MSFS, to da się to później sprzedać, tak?

Nie dziadujmy, jestesmy symulotnikami, rozumiem odsprzedac jakiegos RPG, stratega czy cos, ale nie sim 🤪. Poza tym przy takim ukladzie wg.mnie moze byc problem ogolnie z dzialaniem MSFS. Nie raz musialem sie tam przelogowywac w koncie XBox bo cos MSFS piszczal, a znowu to konto ma wplyw na inne rzeczy, to samo MS Store. Musialbys byc na tych dwoch na tym innym koncie by szly aktualizacje itd. tak sadze.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #136 dnia: Listopada 16, 2024, 12:47:40 »
Ja akurat podchodzę do tego inaczej. Tego RPGa to może sobie kiedyś z chęcią przejdę jeszcze raz, a w starą wersję MSFS po co mam grać, jeśli później będzie nowa (zakładam - lepsza)? Dopiero niedawno do mnie dotarło, że po wuj tego MSFS2020 w przecenie kupowałem pół roku temu. Idiotyczna decyzja.

Nie wiem czy to było linkowane. Fajne zestawienie tych samych miejsc w MSFS2020 i MSFS2024:

Microsoft Flight Simulator 2024 vs. 2020: A Side-by-Side Comparison
https://www.youtube.com/watch?v=eHpbK4NWBtU
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2024, 12:59:50 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #137 dnia: Listopada 19, 2024, 19:03:14 »
Co taka cisza? Jak idzie pobieranie? ;D

Widzę dużo narzekania na serwery MS, ale też jednak całkiem sporo ludzi, którym dość szybko się pobrało. Pewnie zależy od regionu.

Ja jednak raczej jeszcze poczekam z podjęciem decyzji o zakupie na jakieś konkretne recenzje i testy.

BTW Czy ktoś tego używał do MSFS2020?

BeyondATC - AI Enhanced ATC for MSFS 2024! (Updated Trailer)
https://www.youtube.com/watch?v=aIHfDxwbtqA

Wskoczyło mi to na YT. Robi niezłe wrażenie.

« Odpowiedź #138 dnia: Listopada 19, 2024, 20:03:39 »
Cześć

Beyond ATC nie używałem osobiście ale od dawna śledzę każdą publikację o tym. Opinie ma świetne (jak za tą cenę). Nawet z Basic Voice Model brzmi to bardzo fajnie, z płatnymi premium to już w ogóle odjazd.
Sama funkcjonalność też z tego co widziałem bardzo dobra. Prowadzenie ATC, rozpoznawanie mowy, itp. bardzo dobre.

P.S.
Też czekam z zakupem. Mam do MSFS2020 trochę dodatków spoza MS Store (np. ORBX) i ciekaw jestem jak to będzie działało.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2024, 20:08:59 wysłana przez konraf »
Bartek
Aztec.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #139 dnia: Listopada 19, 2024, 21:07:08 »
Na dziś gra jest niegrywalna, serwery klękły. :)
Nawet jeśli komuś się uda zalogować do menu, to są problemy na każdym kroku ze względu na przeciążenie infrastruktury MS.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #140 dnia: Listopada 19, 2024, 21:24:08 »
Dajmy wszystko w chmurę... Wytrzyma  :026:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #141 dnia: Listopada 19, 2024, 21:44:12 »
Mi tam nie żal, bo nawet nie dostałem swojego boxa jeszcze.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #142 dnia: Listopada 19, 2024, 21:45:38 »
Mój już odebrałem, ale lada dzień przeprowadzka i tyle z zabawy :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #143 dnia: Listopada 19, 2024, 21:46:03 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #144 dnia: Listopada 20, 2024, 01:23:36 »
Lol: https://www.gry-online.pl/newsroom/okropna-premiera-msfs-2024-przypieczetowana-82-negatywnych-recenz/zf2b6da. Nie wiem czy nie anulowac pre orderu i nie poczekac. W sumie i tak za szybko w MSFS nie polatam, a szybko chyba tego nie rozwiaza.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #145 dnia: Listopada 20, 2024, 07:42:48 »
To w sumie chyba już taki niechlubny standard, że przy premierze "grubej" gry, wszystko klęka. Za kilka dni sprawa wróci do normy. Nie ma co kręcić dramy i gawiedź będzie znowu uśmiechnięta  :032: :021:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #146 dnia: Listopada 20, 2024, 07:56:24 »
Czaicie to? Kiedyś niszowa gra dla pasjonatów zatkała serwery jednego z największych producentów oprogramowania.

AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #147 dnia: Listopada 20, 2024, 09:05:49 »
Ja chyba zagram w totka, wczoraj przed 18-ą zajęło mi nieco ponad 30 minut pobranie 50GB i odpalenie gry. Nie bardzo miałem czas konfigurować kontrolery więc polatalem tylko na zewnętrznej kamerze. Ładnie to wygląda, choć np. mó blok byl najbliższy rzeczywistego wyglądu w początkowych wersjach MSFS 2020. Mapy są nowsze - są np. nowe bloki na Żeraniu. Nie przyjrzałem się dokładnie, ale wygląda na to, że jakiej wersji byśmy nie kupili to póki nie uruchomią sklepu mamy tylko podstawkę - mam premium deluxe i MSFS pokazywał czas, że nie jest zainstalowana.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #148 dnia: Listopada 20, 2024, 09:24:48 »
Samoloty z premium deluxe powinny być już dostępne, dzisiaj wreszcie gra mi się uruchomiła i widzę je wszystkie bibliotece.

Ale dodatków 3rd party nie ma (poza komunikatem, że będą "soon"), więc może faktycznie na dostęp do rzeczy kupionych w marketplace 2020 trzeba będzie poczekać na uruchomienie całego sklepiku. Albo po prostu w ten sposób ograniczają obciążenie serwerów.

EDIT:
Pozostałe dodatki 3rd party pojawiły się po dłuższej chwili i restarcie symulatora, wyskakuje powiadomienie z prośbą o ponowne uruchomienie gry.
« Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2024, 10:51:27 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #149 dnia: Listopada 20, 2024, 13:15:03 »
Czaicie to? Kiedyś niszowa gra dla pasjonatów zatkała serwery jednego z największych producentów oprogramowania.

Myślę, że nie ma co przesadzać z tą "niszowością". ;)

According to The NPD Group, Flight Simulator 2004 was the 14th-best-selling computer game of 2003.[7] It claimed 18th and 17th places on NPD's annual computer game sales charts for 2004 and 2005, respectively.[8][9] Flight Simulator 2004 sold 670,000 copies and earned $26.8 million in the United States alone by August 2006. At the time, this led Edge to declare it the country's 19th-best-selling computer game, and best-selling Microsoft Flight Simulator title, released since January 2000.
All entries in the Microsoft Flight Simulator series released in the 2000s, including Flight Simulator 2004, reached combined sales of 3.1 million units in the United States by August 2006.[10]

Źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Flight_Simulator_2004:_A_Century_of_Flight

Wiadomo, że nie był to poziom HALO czy Call of Duty, ale też nie róbmy z MSFS jakiegoś tytułu, w który grała tylko garstka jakiś piwniczaków. ;D

Ale oczywiście nie da się ukryć, że ten tytuł dzięki MSFS2020 wszedł  na zupełnie inny poziom popularności. Tutaj strzałem w dziesiątkę było otwarcie się na konsole i "kanapowców" ogólnie, którzy z padem w ręku mogą zwiedzać świat ze swojej kanapy. No i fakt, że ten tytuł jest w GamePass też robi swoje. Ogólnie to było do przewidzenia, że początek będzie trudny - przypominam sobie jak tragiczna była prędkość pobierania gdy instalowałem MSFS2020, a było to niedawno i na pewno nie w żadnym szczycie. Tym bardziej dziwi, że nie dali żadnej opcji wcześniejszego pobrania plików gry (w formie jakiejś zaszyfrowanej) lub przynajmniej ich części. Szkoda tak zszarganej opinii na premierę, bo wiele z tych recenzji na Steam dot. problemów z przeciążeniem serwerów już tam pozostanie. Aktualnie:

A jak gra się już Wam zainstalowała, to możecie normalnie latać? Bo widziałem na reddit różnie kwiatki z wczytywaniem tekstur.