Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024  (Przeczytany 33811 razy)

Odp: Microsoft Flight Simulator 2024
« Odpowiedź #225 dnia: Lutego 16, 2025, 21:39:40 »
Te misje można sobie też generować samemu? Czy są dostępne tylko w ramach tego trybu kariery?

« Odpowiedź #226 dnia: Lutego 16, 2025, 22:10:05 »
Tylko w trybie kariery. HPG zrobili to lepiej jako samodzielny deweloper w ich systemie generowania misji dla H145 (i pewnie H160, chociaż tego drugiego nie posiadam). Co ciekawe, pomimo tych błędów na ostatnim streamie ludzie z Asobo oznajmili, że więcej ludzi lata w trybie kariery niż w Free Flight. Mogę tylko zgadywać, że misje dla helikopterów są bardziej zbuggowane niż dla samolotów?

« Odpowiedź #227 dnia: Lutego 18, 2025, 18:15:35 »
Jakoś mnie nie dziwi ta popularność trybu kariery. Większość graczy musi mieć jakąś nagrodę, którą mają na horyzoncie. W tym przypadku są to wirtualne pieniądze, które dostaje się za wykonany lot. Daje to poczucie jakiegoś spełnienia i motywuje (czy też mówiąc wprost manipuluje) do dalszego grania. Wydaje się to strzałem w dziesiątkę. Myślę, że tryb kariery to będzie to na co będą kładli nacisk w kolejnych odsłonach. Nie zdziwię się jak będą to nawet "monetyzować". Jest do tego potencjał.

Natomiast słabo, że tych misji nie można generować sobie ręcznie.

« Odpowiedź #228 dnia: Lutego 21, 2025, 20:06:59 »
Przecież te misje to dramat. Jest około 20 typów misji. Każda z nich ma dokładnie taki sam przebieg, w większości te same dialogi. Misje Search & Rescue i FireFighters generują się w stałych miejscach na mapie. W Search & Rescue jak kogoś raz znajdziemy, to przy kolejnym podejściu możemy być pewni, że będzie dokładnie w tym samym miejscu co ostatnio. W misji słyszymy też, że szukamy zawsze kogoś z pomarańczowym plecakiem. W trakcie misji jednak najpierw można zauważyć błyski światła, a później NPC odpala pomarańczową racę, więc jak nie zauważymy kogoś przy pierwszym przelocie, to zauważymy przy drugim.

Teraz problemy: Misje nie specjalnie przejmują się terenem. Samolot / Helikopter może się pojawić np. miedzy drzewami. Albo na lotnisku docelowym miejsce postoju będzie w budynku, czy między drzewami. To samo z NPC z misji Search & Rescue. Potrafią czekać na stromym zboczu, albo w środku lasu. I nie ma opcji, żeby przerwać misje, zawsze trzeba lądować w pobliżu. Dużo misji potrafi się generować gdzie jedno z lotnisk, albo oba - to lotniska nieczynne.

Latanie do gaszenia pożarów wygląda podobnie, pożar zawsze w tym samym miejscu. Ten sam scenariusz.

Misje z ratownikiem na wyciągarce - gość opuszcza się na linie, i ciągniemy go po ziemi, aż dotknie osoby, którą mamy uratować.

Misje ratownicze samolotem (opony Tundra) - wylądowałem w terenie przygodnym (bo kazali) - od razu info, że "Main gear damaged", i za chwilę crash.

W ogóle uważam, że niektóre misje są idiotyczne. Maszyna zawsze w trybie Cold & Dark, na początku oczywiście szopka ze zdjęciem osłon - a potem wsiądź do maszyny i naciśnij CTRL+E (Można maszynę uruchomić samemu). Koniec misji następują w momencie wyłączenia silnika. Więc większości samolotów - nie wyłączycie do końca.

W ogóle w jakieś 30 godzin lub mniej ogarnął całe dostępne drzewko umiejętności i większość specjalizacji.

System monetyzacji - niby spoko. Ale do zakupu pierwszej Cessny 172, a poźniej Vision Jet G2. Wtedy jest już z górki. VIP Transport G2 to zarobek między 200 000 CR a 400 000 CR, Cessna 172, czy Robinson R66 - godzinny lot to około 100 000 CR. Teraz mam 5 maszyn w hangarze i same na mnie zarabiają, a ja latam sobie od czasu do czasu jako freelancer. Jedyne co można docenić w trybie kariery - to fakt posiadania samolotu. Samolotu na który trzeba zapracować. Jak go rozbijemy - to z ubezpieczenia możemy dostać 0%, 45% lub 80% wartości. No i trzeba okresowo dokonywać przeglądów i serwisować.

Trudniej jest z reputacją, bo trzeba dużo poprawnych lotów, żeby reputacja wskoczyła do S. A bardzo szybko możemy ją stracić. Co ciekawe reputacja w misjach jako pracownik, i jako właściciel firmy jest ta sama.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #229 dnia: Marca 11, 2025, 19:30:32 »
Wciąż nie zainstalowałem MSFS 2024, leży w pudełku i czeka ale ... wpadł mi taki news: https://www.thresholdx.net/news/m24mar. No nie gadajcie, że do tej pory nie było tam Marketplace. ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #230 dnia: Marca 11, 2025, 20:41:41 »
Nie było.
Warunkiem uruchomienia Marketplace było potwierdzenie przez producentów dodatków poprawności działania ich produktów w MSFS 2024.
Nie wiem ilu potwierdziło, też nie mam MSFS 24. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #231 dnia: Marca 11, 2025, 22:10:48 »
Nie było.
Warunkiem uruchomienia Marketplace było potwierdzenie przez producentów dodatków poprawności działania ich produktów w MSFS 2024.
Nie wiem ilu potwierdziło, też nie mam MSFS 24. ;)

Wojna i Asobo nigdy się nie zmienia. 8)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #232 dnia: Marca 12, 2025, 12:01:12 »
Kiedy polskie miasta w fotogrametrii? Ktoś coś wie? Jakoś cicho się zrobiło.
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2025, 12:04:08 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #233 dnia: Marca 26, 2025, 09:30:38 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #234 dnia: Maja 15, 2025, 18:10:58 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #235 dnia: Maja 15, 2025, 21:15:16 »
Muszę w końcu zainstalować MSFS2024, wciąż leży w pudle :evil:. Może już połatali go na tyle, że fun jest lepszy? ;>

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #236 dnia: Maja 15, 2025, 21:45:30 »
A mi jakoś przeszła ochota na zakup. Zupełnie. Wcześniej jarałem się tymi misjami, ale jak się okazało, za dużo od nich oczekiwałem. Wizualnie MSFS2020 nadal prezentuje się bardzo dobrze. Do takiego odświętnego latania Cessną by pooglądać widoczki nie bardzo widzę sens zakupu.

« Odpowiedź #237 dnia: Maja 16, 2025, 20:42:03 »
Ja tam też na razie odpuszczam. Swoją drogą widzieliście tą mega listę poprawek i zmian? Szok ile tego jest. W mojej ocenie to jasno potwierdza, że wydali to za wcześnie i to w zasadzie była beta, którą mieli testować użytkownicy.
Bartek
Aztec.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #238 dnia: Maja 17, 2025, 09:14:46 »
Ruszyła już SU3 beta, z możliwością pobrania samolotów i scenerii lotnisk zamiast strumieniowania z internetu. Ktoś już wyliczył, że potrzeba około 600 GB miejsca na dysku, żeby zmieścić wszystko co się da ściągnąć. :)

« Odpowiedź #239 dnia: Maja 17, 2025, 09:53:54 »
Właśnie z powodu SU2 zarwałem nockę (latałem do 05:30). Wydajnościowo rewelka, wreszcie można latać w VR. Wiadomo, że nie zagłębiałem się we wszystkie nowe poprawki, ale całość sprawia wreszcie wrażenie produktu dopracowanego na tyle, na ile powinien być zrobiony w dniu premiery.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb