Autor Wątek: Saitek X45 - czy warto?  (Przeczytany 9913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacol

• Gość
Saitek X45 - czy warto?
« dnia: Stycznia 25, 2004, 17:20:04 »
Jestem tu nowy więc sorry za błędy

Stoję przed faktem zakupu joya.
Myślę o Saitek`u X45.
Bardzo proszę o opinię na jego temat.

Kos

• Gość
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2004, 17:56:33 »
Witaj Jacol!

Temat joyow na naszyn forum byl poruszany wielokrotnie. Proponuje skorzystac z przycisku "szukaj" i wpisac np. saitek x45. Znajdziesz to czego szukasz.!

Elwood

• Gość
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2004, 18:34:37 »
Ponieważ jesteś tu nowy, więc być może nie wiesz, że jest ktoś taki jak Grubol, który wcina smalec, i on ma bardzo fajną stronę WWW. Co prawda ostatnio tam trochę trawą zarosło (ciekawe dlaczego :)), ale to się wkrótce zmieni jak dojdę do ładu ze stroną Docenta. I tam u Grubola jest bardzo wiele pożytecznych informacji, które jako nowemu myślę że mogłyby się bardzo przydać. Między innymi kompletny opis Saitek X-45 zrobiony przez Labienusa. Soł czek diz ałt, soldżier.

Jacol

• Gość
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 25, 2004, 18:52:04 »
Wielkie THX za szybkie odpowiedzi.
Będę szukał.

Jacol :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 25, 2004, 19:01:04 »
Klasa sama w sobie tyle wiem od uzytkownikow :), poszukaj tej "dzikiej swini" kolegi Labienusa z JG300 on jest szczesliwym posiadaczem tego ustrojstwa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

pawel

• Gość
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 02, 2004, 12:32:52 »
Jestem szczęśliwym posiadaczem tego dżoja i polecam szczerze. Za 400 pln nic lepszego do simów nie znajdziesz. Z wad tego urządzenia mogę wymienić:
* dość duża strefa martwa drążka (pod warunkiem , że konkretny sim posiada funkcję ustawienia i regulacji tej strefy), czyli - drażek po puszczeniu nie powraca do idealnego neutrum czyli nie powraca do idealnej pozycji 0/0. Podczas kalibracji widać to dobrze i u mnie jest to ok +-5/+-5 błędu. Utrudnia to troche precyzyjne celowanie z działka lub km-ów.
*nie najlepiaj dzała trójpozycyjny przełącznik trybów , tak jakoś sie zacina przy przełączaniu.
*mało precyzyjny jest również POV na przepustnicy pod kciukiem. Jest on o tyle ważny,że używam go do zmian pozycji bramki celowniczej rad. (kursora)
To takie wady które zauważyłem u siebie a nie zostaly chyba opisane dziale Dżojstiki.
Jeszcze raz polecam, idealny do simów.

pozdrawiam
pawel

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 02, 2004, 13:33:36 »
niedawno uaktualnilem znow tekst o tym saiteku na stronce-zerknij tam, co do modów u mnie dziala bez zarzutu, moze zle cos skonfigurowales??? Jezli latales tylko w Lock Onie na tym joyu nie dziwie sie ze cos sie chrzani. Lock On ma po prosto coś z identyfikacja przyciskow na joysticku - zobacz inne wypwiedzi (zwlaszcza qrdl'a :- ). Proponuje wywalic znaczenie wszystkich przyciskow z lock ona-po prostu wyczyscic mu rejestr  i skonfigurowac Joystick z poziomu profilu, to juz zupelnie inna jazda. Wtedy zaczyna wszystko dzialac prawidlowo. Ja poczatkowo tez mialem problemy w tym saiteku z identyfikacja klawiszy, po zrobieniu tego w edytorze i odpalaniu lock ona z uaktywnionym X45 wszytsko dziala bez zaklócen-tak jakbys korzystal z klawiatury.

Ponizej wstawiam moj profil do X45, przypominam ze sa to tylko 2 Mody i tylko przepustnica (z joya nie korzystam) ale moze stanowic grunt pod dalsza konfiguracje klawiszy.plik trzeba umiescic w katalogu Saitek/Software

Lock On only Throttle-Saitek X45
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Zeke

• ZB
  • *
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2004, 23:13:15 »
A ja z wrodzonej przekory jestem przeciw. Thrustmaster Afterburner II - w Empiku kosztuje jakieś 220 zł, to połowa ceny Saiteka. Bardzo wygodny i przyjazny dla RĄK - też osobna przepustnica pod lewą rękę - a w przypadku X 45 mówienie o ergonomii zakrawa na ironię (polecam poćwiczyć kierowanie sterem kierunku przy jednoczesnym manewrowaniu przepustnicą). Na AfterBurnerze nie ma żadnych lampek, ale IMHO to nie choinka. Przyciski rozmieszczone z głową, solidnie wykonany, pokrętło do regulowania twardości joya - przydaje się, ja lubię w długich przelotach oprzeć nadgarstek bez wywoływania gwałtownych reakcji samolotu. Mniej przycisków i innych knagów, aczkolwiek na X 45 to chyba już sztuka dla sztuki. Inaczej mówiąc - wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda.
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2004, 23:24:16 »

A ma to ktoś u siebie ? Chętnie przeczytam reckę, bo najwyraźniej przez najbliższe 3-4 miechy będę kiblował z półśrodkami - typu Wingman, czy Magnum6 ... dopiero przed wakacjami powinienem dorwać w swoje ręce replikę stick'a F-14D  :twisted: ( o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem  :? )

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 05, 2004, 00:07:36 »
(polecam poćwiczyć kierowanie sterem kierunku przy jednoczesnym manewrowaniu przepustnicą).

może mamy inne dłonie i palce albo ich upodobania-każdy ma swoje upodobania jak zresztą wiadomo psychologom :D , jak dla mnie ideał, przepustnice odpycha się dłonią zaś ster kieruunku palcem wskazujacym i tym drugim (od malego, nie pamietam jak sie nazywa :wink: ), środkowy palec trzymam w zagłębieniu (hihi), nic tu zatem nie koliduje, dłoń na przepustniczy anatomicznie (joł ależ zabrzmiało) po prostu odpoczywa... zreszta pisał o tym już labi, co innego rękojeść joya, tutaj ergonomia to coś o czym chyba zapomniano, blad lezy jednak w myśleniu i zalożeniu-przykład Cougar, joy legenda , replika z F-16 tyle tylko.... że piloci używający tego joya siedzą zazwyczaj w samolocie obsługując go w rekawicy, goła reka to już inna bajka dlatego nie mozna dotykac wszystkiego ergonomicznie, tym samym tropem niestety też chyba poszedł Saitek, ze joy-rekojesc musi być duża...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Zeke

• ZB
  • *
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 05, 2004, 00:52:22 »
Sundowner: chwila w weekend + PowerShot G1 = recenzja już wkrótce :) bądź cierpliwy... a już teraz mogę ci powiedzieć, że po mojej recenzji nie będziesz pytał o Saiteka X 45 więcej :)
Yoyo: ten drugi... od małego? lehehh... są dwie możliwości: w jednej chodzi ci o palec serdeczny, a drugiej możliwości nie będę próbował opisać publicznie :). A kołyskę na X 45 wypróbowałem kiedyś w sklepie, mając obok Afterburnera - co przypieczętowało decyzję o tym ostatnim...
"I jedyne, co pamiętam po tylu latach ich pracy / to, że wojnę wygrali Polacy"
Kazik (o nauczycielach historii)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2004, 00:57:39 »
Cytat: Zeke
... po mojej recenzji nie będziesz pytał o Saiteka X 45 więcej :)
i tak nie pytam... sezon świąteczny się już skończył, wiec po co mi choinka? :D
Ja tylko szukam czegoś z czym mógłbym przetrwać do czasu powstania mojego kociaka (nie mylić z Cougarem), a X45 do tego się nie nadaje - za drogi jest.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 05, 2004, 13:28:50 »
Dokleje sie do tematu i powiem ze temat o joyach jest w dziale z problemami ale nikt sie do niego nie dopisuje..............SKANDAL!!!!! (dziekuje tym co to zrobili). JEst nas ponad 500 i milo by bylo zobaczyc tam wiecej wpisow :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kaa

• Gość
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 05, 2004, 14:27:22 »
w takim razie tam się dopisałem, a tu tylko podaję ów doniosły fakt do wiadomości publicznej :P

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Saitek X45 - czy warto?
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2004, 14:50:27 »
Kiedy znalazłem ten tekst od razu pomyślałem o Yoyo ... z tego co zauważyłem, ma on manie na punkcie FF... oto przestroga dla ciebie :D

http://newsroom.chip.pl/news_archive.php?b=8695