Autor Wątek: Pimax Crystal  (Przeczytany 6348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pimax Crystal
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 02, 2025, 10:56:30 »
Dzięki, mam ten poradnik jak i film na podstawie którego go zrobiono:
https://www.youtube.com/watch?v=Yt6MJMyte3Y
Zacząłem od reinstalacji całego systemu, poza uporządkowaniem i rozwiązaniem kilku drobnych problemów z innymi programami w zasadzie nic to nie dało jesli chodzi o poprawę wydajności w DCS-ie. Więc to ustawianie wciąż przede mną.
Za to potestowałem Falcona BMS i tu zwłaszcza po ostatnim patchu (4.38.1) jest dobrze, nawet bez żadnej optymalizacji na ustawieniach domyślnych.
Błędnik mi się przyzwyczaił, wrażenia rewelacyjne, dogfight w goglach to jednak zupełnie co innego niż na track irze, pomimo że głowa bardziej kręci z powodu mniejszego pola widzenia, ale jak już ochłonąłem to rzeczywiście wydajnośc w DCS-ie na ustawieniach domyślnych słaba.
Te gogle wyciskają sprzęt jak cytrynę.
Trochę zwątpiłem czy to ustawianie i optymalizowanie aż tak poprawi klatkaż, ale z tego co piszesz jest nadzieja, więc wieczorem się za to zabiorę i nie omieszkam się pochwalić.
W każdym razie wrażenia optyczne mega rewelacyjne, ostrość, każdy najmniejszy napis spokojnie czytam (mimo iż w zasadzie powinienem zacząć używać jakieś szkła korekcyjne, do czytania drobnych tekstwów w realu używam już okularów), kolory nasycone, czerń jest czernią, nie szarością, te opisywane jako wada gogli niby jakiś czas temu efekty świetlne/nadmierna jasność, po zjechaniu suwakiem jasności do 98% zniknęły. Jedyna wada sprzęt do nich musi być mocarny, a i tak optymalizacja potrzebna.

A zapomniałbym, Pimax wysłał mi w gratisie, to chyba za to oczekiwanie komfortową gąbkę na twarz, choś nie narzekam na standardową, ale przydać się może. I z maila, który od nich dostałem podobno w drodze są też te lepsze słuchawki, acz tak jak napisałem na tych standardowych naprawdę jest nieźle.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pimax Crystal
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 02, 2025, 11:44:22 »
A włączyłeś Dynamic Foveated Rendering? To przy Pimax ponoć wydajnościowy obowiązek. Mi akurat ta opcja się nie podoba i ją wyłączyłem dość szybko (nie miałem różnicy w FPS na swoich Questach) bo jednak tą gorszą pikselozę widać kątem oka i zawsze coś się tam mieni, natomiast z DFR sporo ludzi lata w Pimaxach patrząc po wpisach chociaż jest to downgrade jakości obrazu ale zyskuje się na wydajności przy większym FOV.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl