Balszoi nagrał odcinek o Mi-24 nad Afganistanem, polecam jako wstęp: https://youtu.be/cVRNafKAMJw?si=1JyS7f0NZYQd43W6. Nie dodał tylko dość ważnej dla nas kwestii
, że początkowo Mudżahedini, przeciw między innymi sowieckim Mi-24, posługiwali się wyrzutniami IR (Strzała) sprowadzanymi na dość szeroka skalę z ... PRL (poprzez Izrael, a potem szło to do Pakistanu i Afganistanu), a jak to wyszło była dość ciekawa akcja potem.
Takie czasy
, że teraz każdy może publikować materiały
, które niestety nie są tak rzetelne jak powinny.
Bez zbędnego rozpisywania na przykładzie materiału na temat mi-24 musz
ę powiedzieć
, że autor wie że dzwoni
, ale nie wie w którym kościele. Jestem w stanie zrozumieć jego braki wiedzy technicznej z zakresu mi-24
. Dlatego mógł się do niej lepiej przygotować, a jeśli nie to przynajmniej ominąć pewne zagadnienia lub nie zagłębiać w sprawy w których niema pojęcia. I nie jest to tylko moje zdanie. Ubolewam
, że ludzie ciekawi chłoną taką nierzetelną zawartość
. Ale żeby nie było kilka przykładów dla tych którzy obejrzeli filmik:
-
pianka poliuretanowa nie wypełnia zbiorników, a raczej dziurę która powstała od pocisku
,-
w/w pianka owszem była kłopotliwa
, bo potrafiła zapychać filtry na silniku, ale wcale nie trzeba było wymieniać instalacji paliwowej
,-
mógłbym się czepić słowa niedostateczna praca silnika przy wspomnianym pompażu silnika
, ale powiem
, że wystarczyło zadać sobie trud i poczytać nieco w internecie jak taki silnik pracuje i zjawisku pompażu
, a wtedy wystarczyło powiedzieć, że jak odpali się salwę rakiet które dymią trochę mocnej i wlecieć w ich strugi, to silnik który potrzebuje powietrza
, jak człowiek
, złapie zadyszki i przestanie działać, bo to jak biec tuż za rurą wydechowa samochodu.
To tyle w skrócie.
Tak jak na tym forum zwraca się uwagę na poprawną polszczyznę
, tak na merytorycznie poprawny materiał już trochę ciężej
, bo trudno to zweryfikować pomimo iż wielu z was posiada dość sporą wiedzę z tematyki techniki lotniczej. Po obejrzeniu tego materiału zastanawiam się na poziomem merytorycznym pozostałych filmików. Choć pragnę nadmienić
, że to nie jest tak że wszystko co powiedział to bzdury. „Nie wszystko złoto co się świeci”
.