Autor Wątek: Kampania Afghan war: Szatan Arba  (Przeczytany 9186 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Kampania Afghan war: Szatan Arba
« dnia: Grudnia 09, 2023, 18:31:16 »

No to parę słów o moim debiucie na trochę innym gruncie. W grudniu planuję wydać kampanię dla DCS: Mi-24P. Czekałem na oficjalną, czekałem i się jakoś nie mogłem doczekać i faktycznie kilka miesięcy temu pojawił się pomysł na stworzenie kampanii i sprawdzenie się na nieco innym gruncie. Temat poruszany w kampanii, jest tematem oczywistym - interwencja radziecka w Afganistanie w latach 1979-89, chociaż, jako że będziemy mieć tutaj do czynienia z fabularyzowanymi wydarzeniami, kampania skupia się na XI Operacji pandższirksiej, która miała miejsce w drugiej połowie 1984 roku. Był to jednak czas, kiedy nie używano jeszcze Stingerów (ew. zdarzały się wyrzutnie z Układu warszawskiego), więc był to złoty okres dla działania sowieckich śmigłowców, które w zasadzie mogły jeszcze latać nad Afganistanem prawie bezkarnie.

Kampania składa się z 18 misji, ale nie jest to tylko „zestaw misji”. To podróż do lat 80, a jednym z najważniejszych dla mnie spraw było uchwycenie atmosfery tamtych lat i latania na Mi-24 wśród gór Hindukuszu. Co ważne, starałem się uwzględnić wszystkie możliwe zadania, w których faktycznie brały udział radzieckie Hind'y podczas tej interwencji. Będą więc misje bliskiego wsparcia, będą misje poszukiwawcze, będą misje szturmowe, misje bombowe, misje transportowe, eskortowe itp. Zakres działań jest dość szeroki dla Mi-24P. Kampanię oceniam na średnio trudną, aczkolwiek trzeba dość dobrze znać systemy i uzbrojenie Hind'a. W kampanii wykorzystano mapę DCS: Persian Gulf.

Kampania posiada również pełen pakiet głosowy. Dialogi prowadzone są w języku rosyjskim, aby podnieść poziom realizmu (tekst tłumaczenia jest w języku angielskim). A kolejnym rodzajem „rewolucji” jest to, że cały pakiet głosowy został nagrany przy użyciu „głosów AI”. Ma to na pewno swoje zalety i wady, ale lepiej, że one istnieją, prawda? Myślę, że efekt końcowy jaki uzyskałem jest całkiem ok (odtwórz: przykład). Dość istotnym elementem jest także cała ścieżka dźwiękowa, która pochodzi z tego okresu i składa się głównie z radzieckich piosenek z czasów wojny w Afganistanie.

Warto też dodać, że kampania otrzymała niepublikowane wcześniej malowanie – afgańską koniczynkę, pustynny wzór.

Najważniejsze cechy:

- kilkanaście misji dla pojedynczego gracza (każda trwająca od 45 minut do 2 godzin rozgrywki),
- realistyczne, szczegółowe scenariusze,
- kampania oparta na fabule,
- prowadzenie kampanii w charakterze pilota-dowódcy (poza wydawaniem rozkazów nie jest wymagana znajomość stanowiska drugiego pilota/operatora uzbrojenia)
- pełny pakiet głosowy w języku rosyjskim (prawie tysiąc sampli), nawet Pietrowicz otrzymał swoją rolę (!),
- briefingi/napisy w języku angielskim,
- różnego rodzaju misje, w tym nocne,
- dedykowane skórki z okresu wojny w Afganistanie,
- jak najbardziej realnie - tylko "zimne starty", po misji też trzeba wrócić na lotnisko,
- przygotowane odprawy (opis sytuacji i zadań), pełna dokumentacja, grafiki i zdjęcia,
- najważniejsze dane w nakolanniku pilota (kneeboard w DCS),
- podsumowanie (zawierające porady i wskazówki) w pliku Readme, sprawdź przed lotem ;)!
- przyjazne FPS (zachowany balans pod VR),
- kampania „Wojna w Afganistanie: Szatan Arba” jest darmowa,
- premiera kampanii planowana jest na grudzień tego roku

FAQ.

Co muszę umieć/mieć/wiedzieć by latać w tę kampanię?

- podstawą jest znajomość systemów Hinda oraz radio/radionawigacji (w tym R-863, R-828, R-852),
- obsługa Systemu Dopplera DISS-15,
- wiedza dotycząca obsługi całej broni używanej przez Mi-24P z pozycji pilota,
- zarządzanie komunikacją z pilotem/skrzydłem (przez radio DCS),
- zarządzanie i wydawanie poleceń Petrowiczowi (przez menu CPG),
- umiejętność lądowania w przygodnym terenie,
- musisz mieć mapę DCS: Persian Gulf i moduł Mi-24P.

Więcej screenów z kampanii.

Kampania wydana. V.1.0, grudzień 2023:
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/files/3335179/
« Ostatnia zmiana: Grudnia 30, 2023, 00:33:11 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Kampania Afghan war: Szatan Arba
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 09, 2023, 19:25:54 »
Zapowiada się świetnie. Dobry powód by w końcu zacząć uczyć się Hinda. :D

Mam nadzieję, że znajdziesz balans między realizmem a dobrą zabawą. Jak latałem kampanię UH-1 (UN Pilot) to kląłem niesamowicie, jak trzeba było lecieć prawie godzinę z powrotem do bazy. Zero dialogów, jakiś zdarzeń, nic. Rozumiem, że są ludzie, którzy się nad takim czymś spuszczają, ale ja akurat do nich nie należę.

PS. W tym roku wyszła w końcu jakaś oficjalna kampania do Mi-24, ale sporo kosztuje jak na to co oferuje. Ogólnie ceny płatnych kampanii do DCS mają niezły odlot od jakiegoś czasu. Jak coś kupuję, to tylko w przecenach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2023, 19:42:06 »
Zapowiada się świetnie. Dobry powód by w końcu zacząć uczyć się Hinda. :D

Mam nadzieję, że znajdziesz balans między realizmem a dobrą zabawą. Jak latałem kampanię UH-1 (UN Pilot) to kląłem niesamowicie, jak trzeba było lecieć prawie godzinę z powrotem do bazy. Zero dialogów, jakiś zdarzeń, nic. Rozumiem, że są ludzie, którzy się nad takim czymś spuszczają, ale ja akurat do nich nie należę.

PS. W tym roku wyszła w końcu jakaś oficjalna kampania do Mi-24, ale sporo kosztuje jak na to co oferuje. Ogólnie ceny płatnych kampanii do DCS mają niezły odlot od jakiegoś czasu. Jak coś kupuję, to tylko w przecenach.

Niestety śmigłowce to nie jety i nawet przelecenie 50km to trochę zajmuje, na szczęście Hind jest dość szybkim śmigłem ;). Owszem może się tak zdarzyć (ale na pewno, nie, że w ciągu tej godziny nic się nie zdarzy, chociaż, aż tyle to chyba najdłuższy lot w jedną stronę tyle aż nie trwa u mnie). Co do Hinda, wyszła właśnie, 2 pacze wcześniej oficjalna pod Hinda, ale jej nie latałem, to o czym piszesz to jeszcze inna (płatna).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2023, 19:57:57 »
Wow, super sprawa. Dla śmiglaków brakuje dobrych kampanii.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 11, 2023, 09:44:16 »
Wow, super sprawa. Dla śmiglaków brakuje dobrych kampanii.

Mi się marzy coś pod Apache i obecne wydarzenia IAF/Hamas są świetnym backgroundem do tego ;> (kto wie  8)?). Ciekawym pomysłem mogłoby być coś pod Chinooka jak wyjdzie :). Fakt, że zrobienie kampanii, to minimum 3 miesiące roboty (dodam, że te śmigłowcowe w mojej opinii są trudniejsze niż samolotowe do wykonania). Kiedyś się śmiałem jak to możliwe, ale tak to się rozkłada czasowo właśnie, więc nie dziwię się już, że np. Reflected pisał, że robi coś blisko rok.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 11, 2023, 11:34:49 »
Jeśli wyjdzie dobrze (trzymam kciuki), to może ED zaproponuje Ci jakąś bardziej oficjalną współpracę? Choć w sumie to poprzeczka nie jest zawieszona jakoś specjalnie wysoko, bo niektóre płatne kampanie są na dość kiepskim poziomie. ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 11, 2023, 12:22:42 »
Choć w sumie to poprzeczka nie jest zawieszona jakoś specjalnie wysoko, bo niektóre płatne kampanie są na dość kiepskim poziomie. ;)

Dokładnie ;D. Zdarzało mi się coś latać, co naprawdę było zrobione na kolanie, ale czasem na bezrybiu i rak ryba.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 16, 2023, 17:05:22 »
Mały update. Lata 80 i radziecki pilot bez wąsów? To nie może być prawda! :)

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 20, 2023, 07:56:23 »
Ten wąs nie jednym śmigłem trząsł.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 20, 2023, 08:52:34 »
Ten wąs nie jednym śmigłem trząsł.

;D A, żebyś wiedział ;>.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 20, 2023, 21:40:02 »
Tylko tak teraz myślę, że trochę nie w czas wyjdzie mapa Afganistanu... Wiedziałeś, że ma być?

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 20, 2023, 21:55:58 »
Mapa będzie za be sure two weeks ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 21, 2023, 16:32:37 »
Tylko tak teraz myślę, że trochę nie w czas wyjdzie mapa Afganistanu... Wiedziałeś, że ma być?

Kompletnie to nie przeszkadza:

RAZ. Będzie wyglądała bardzo podobnie.
DWA. W kampanii wybrany jest obszar bardzo podobny do tego z okolic gdzie faktycznie dzieje się miejsce (brak tylko rzeki przecinającej miasto), użyte są historyczne nazwy z Afganistanu w treści.
TRZY. A skąd wiadomo, że wyjdzie w 2024? Obstawiam, że jeśli nawet to pod koniec roku.
CZTERY. Na pewno nie będę przenosił zawartości na nową mapę, ale kto wie, być może miałbym kiedyś chrapkę na kampanię dla Mi-8 i Afgan.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 21, 2023, 20:53:15 »
Jasne. Ja chętnie wesprę projekt i kupię i tak. Jeśli chodzi i Mi-8 to mój ulubiony moduł w DCS. Kupię wtedy Afgana na pewno :)

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 21, 2023, 23:34:54 »
i kupię i tak

Ale co chcesz kupować? Jeśli mowa o kampanii to będzie za free 8).

www.yoyosims.pl