Autor Wątek: Modele kartonowe - porady, techniki itp.  (Przeczytany 5373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Modele kartonowe - porady, techniki itp.
« dnia: Stycznia 07, 2024, 09:45:52 »
Ktoś się bawi (chociaż od czasu do czasu)? Naszła mnie chęć zrobienia czegoś z kartonu, zawsze lubiłem ten materiał i chociaż efekt nie jest tak oczywisty jak w przypadku plastiku :evil: to zawsze można było uzupełnić swoją kolekcję w zacnej 1:33 skali. W sumie ostatni taki zrobiłem w liceum ;D. Ktoś może ma jakieś rady poza "nie rozlej kleju"? ;) Albo jest w stanie polecić jakieś linki do ciekawych porad/instrukcji, z których sam korzystał? W sumie model już kupiony, TS-11 "Iskra", więc po naszemu będzie (i chyba stosunkowo prosty).
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2024, 09:50:15 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
Odp: Modele kartonowe
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2024, 10:28:40 »
Ostatnie kartoniaki skleiłem chyba z 7 lat temu (Bf-109F4 i Mustang III, oba od Halińskiego) i doskonale ciebie rozumiem bo ciągle mam chęć pobawić się z papierem, nawet jeden model czeka na stosiku.
Zaczął bym od podstaw czyli wyposażenia warsztatu:
- skalpele i maty: olfa tutaj króluje (sam używam AK-3 i AK-4). Wszystkie części wycinam nimi. AK-3 do precyzyjnych robót, AK-4 do wręg i innych części podklejonych kartonem.
- kleje to tutaj temat rzeka: Super Glue do wręg, drutów i wtedy, kiedy zależy mi na sztywności konstrukcji, do tego części, które są nim pokryte można szlifować pilnikiem/papierem ściernym. Do tego Pronikol OBT-III (wariacja butaprenu) do większości części. Czasem wikol (RED Q7620) jak potrzebuję ciut zmiękczyć części lub je ukształtować "na mokro". Znam tez modelarzy, którzy używają BCG (Brand Clear Glue) i osiągają nimi niesamowite efekty, ja nie umiem się tym cholerstwem posługiwać.
- lakiery - warto model jeszcze jak jest 2D zaimpregnować, ludzie chyba najczęściej używają Caponu, poczytaj na forach (konradus, kartonwork). Sam model po sklejeniu też warto pokryć papierem bezbarwnym z aerografu.
- farby to tu pełna dowolność, ogólnie to sprawdzają się te same co w plastikach.

Co do techniki to tutaj jest masa fajnych poradników na w/w forach: zaczynając od podstaw (np. jak wyciąć pudełko aby ładnie się skleiło) poprzez formowanie części obłych, np. na gumce do ścierania, skończywszy na zaawansowanych technikach formowania części (tutaj przoduje cały ZŁO SQUAD, szczególnie polecam prace laszlika).
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2024, 11:27:31 »
- lakiery -

Ale to mogą być akrylowe? One są na wodzie, więc pytanie, czy to nie zdeformuje papieru?

Co do impregnowania, to ktoś mi polecił to i już zakupiony. Ponoć warto wcześniej papier, przed wycinaniem potraktować wałeczkiem i czymś takim lub tym co piszesz - Caponem :). Ehh, techniki się zmieniły od czasów jak to robiłem, jeszcze bardziej niż przy plastikach chyba ;>.

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2024, 12:29:13 »
Do zabezpieczania modeli używałem bezbarwnych Hataka z serii pomarańczowej. Nie miałem z nimi problemu nigdy.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2024, 19:33:37 »
A jeśli chodzi o podmalowywania elementów, w sensie tych widocznych czasem białych przestrzeni, to, to powinno się robić na końcu jako całość, czy w trakcie sklejania, jak elementy są osobno?

www.yoyosims.pl

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 07, 2024, 22:56:11 »
A jeśli chodzi o podmalowywania elementów, w sensie tych widocznych czasem białych przestrzeni, to, to powinno się robić na końcu jako całość, czy w trakcie sklejania, jak elementy są osobno?

Ja retuszuję od razu po wycięciu, jak część jeszcze jest płaska. Po sklejeniu najwyżej poprawki, ale staram się ich unikać aby nie upaćkać farbą części z nadrukiem. Za bardzo mi się łapy trzęsą...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Modele kartonowe - porady
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2024, 00:58:16 »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2024, 09:24:10 »
Znalezione w sieci, autorstwa Tomek Konior. Jak wykonać element obły.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2024, 08:50:16 »
Pytanko o klejenie za pomocą BCG. Ktoś się bawił? Jak na razie moje doświadczenia raczej przeciętne ale a/ nie wiem czy mam dobry klej, bo mam taki bez literki "K" tylko z "HJ", tu coś o tym, b/ karton mam zaimpregnowany i chyba też przez to słabiej łapie, c/ techniki muszę się nauczyć, tutaj coś ciekawego. Z tego co czytam to powinno wyglądać to tak - najpierw smarujemy dwie klejone powierzchnie, cienką warstwą, czekamy kilkanaście minut jak wyschnie, potem dajemy kolejną cienką warstwę, ale już na jeden element i sklejamy. Łączenie powinno załapać. Klej widzę o tyle fajny pod tym względem przede wszystkim, że jest on bardzo czysty, nie zostawia praktycznie śladów (ew. ledwo zauważalny lekki połysk, ale jak się model potem lakieruje nie będzie śladu). Jakiś podpowiedzi dot. BCG?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 13, 2024, 11:40:33 »
Chętnie też przeczytałbym skuteczne porady jak tym BCG kleić. Jako dzieciak (a więc dawno temu) kleiłem butaprenem, głównie okręty i czasem samoloty z Małego Modelarza. I do dzisiaj został mi sentyment i umiejętności z tym związane. Po wielu latach przerwy gdy zabrałem się za karton dołączyłem do swojego modelarskiego wyposażenia jeszcze klej wikolopodobny i też klei mi się nim świetnie, acz w tym przypadku trzeba już uważać by nie zaburzył, rozciagnął/zniekształcił kartonu, ale używany prawidłowo daje też praktycznie przezroczystą spoinę i nie grozi wyłażeniem brązowych ciągnących się farfocli jak to może zdażyć się przy stosowaniu butaprenu.
Teorię jaką przedstawiłeś a`propos BCG niby znam, czytałem między innymi te same poradniki, do których linki zamieszczasz i niby próbowałem tak robić, ale słabe uzyskałem efekty i na razie pozostałem przy zestawie: numer jeden - butapren, numer dwa - wikolopodobny.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2024, 22:45:10 »
Tylko do pepakury wykorzystywałem klej introligatorski marki CR. Wydajny i nie zostawiał plam. "Skrzydełka" do łączenia schowane pod płaszczyzną modelu nie zostawiały śladów na powierzchni grubego kolorowego papieru. Ostatnio też chciałem wrócić do klejenia, bo zobaczyłem "Fokę" A-8 na stoisku z prasą :) Poza tym przeglądając inne strony zobaczyłem wpis z przygotowań Wildcata do wydania.

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 15, 2024, 22:57:46 »
Wildcat zdaje się, że już wyszedł jakiś czas temu i rzeczywiście miazga. Fokę też nie tak dawno przeglądałem, ale tym razem rozsądek zwyciężył ;)  .
Za dużo mam modeli, czeka sterta papierowych, plastikowych i RC do złożenie/zbudowania, a jeszcze polatać by się chciało w symku lub na łące modelami RC, pojeździć na rowerze/nartach/desce, polatać na wingfoilu, pochodzić/pobiegać z psinką, a niestety talony NBP nie spadają z nieba, więc i na pracę i sen przydałoby się znaleźć czas ;) 
Ech, świat jest źle skonstruowany  :evil:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 16, 2024, 09:52:57 »
Tylko do pepakury wykorzystywałem klej introligatorski marki CR. Wydajny i nie zostawiał plam. "Skrzydełka" do łączenia schowane pod płaszczyzną modelu nie zostawiały śladów na powierzchni grubego kolorowego papieru. Ostatnio też chciałem wrócić do klejenia, bo zobaczyłem "Fokę" A-8 na stoisku z prasą :) Poza tym przeglądając inne strony zobaczyłem wpis z przygotowań Wildcata do wydania.

Tylko ten introligatorski jest na bazie wody (przynajmniej ten co mam - Magic, zresztą polecany i faktycznie fajny klej). Klei dobrze i nadaje się do małych części, ale do dużych i łączenia kadłuba kompletnie nie, wichruje powierzchnię i nie wygląda to dobrze w związku z nierównym wysychaniem wody i konsystencją chyba, że mówisz o jakimś innym. Jak na teraz najlepsze rozwiązanie do dużych powierzchni - szewski (ale zależy do czego bo bardzo szybko schnie więc raczej małe powierzchnie) i tradycyjnie butapren (kadłub). Dziś przyjedzie mi wersja BCG z literką "K" więc zobaczę, czy to coś jest warte więcej w stosunku do "HJ".

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 19, 2024, 11:10:57 »
Tak, są różnych producentów. Ten klej na bazie wody nanosiłem lekko smarując zamoczoną wykałaczką. Potem elementy ściskałem do wyschnięcia. Na małych powierzchniach lepiej, ale na większych, tak jak piszesz. Dlatego lekko starałem się aplikować na te schowane elementy. Nie znam się na takim poziomie, więc chętnie poczytam o waszych doświadczeniach.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 19, 2024, 17:49:34 »
Ja ten wikolopodobny (na bazie wody) - introligatorski to zdaje się podobny klej, również nanoszę wykałaczką, staram się jakby zebrać gęstą grudkę kleju i delikatnie rozsmarowuję na obu klejonych krawędziach, gdyż szczególnie lubię do łączenia krawędzi, do powierzchni preferuję butapren. Chwilę czekam i łączę sklejane powierzchnie, na początku czasem jest widoczny taki biały glut, jak wyschnie spoina jest przezroczysta.