Autor Wątek: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics  (Przeczytany 12261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 14, 2024, 14:08:05 »
Niezbyt trafione porównanie, bo przy crowdfundingu również nie masz takich gwarancji, a takie założenie to tylko pobożne życzenia. Nie jeden crowdfundingowy projekt spektakularnie upadł a pieniądze wyparowały.

Dla mnie jest trafione, bo jak napisałem - chodzi o aspekt finansowania nieskończonego produktu. I napisałem też "mam świadomość, że nie mam gwarancji". Natomiast jak ktoś coś obieca, bierze za to pieniądze i olewa temat, to dla mnie to się nazywa oszustwo. I nie jest tak, że zupełnie nie może to mieć żadnych konsekwencji (np. https://www.superlawyers.com/resources/consumer-law/washington/can-i-sue-when-kickstarter-fails-to-deliver/)

W MSFS masz marketplace wbudowany w grę, zdarzają się też dodatki, których nie kupisz nigdzie indziej. Microsoft bierze swoją część od sprzedaży w ich Marketplace, Steam swoją, żadna z tych firm nie pospieszy na pomoc, gdy developer zniknie lub pojawią się problemy z którąś aktualizacją symulatora.

Jest Marketplace w grze, ale są też strony które sprzedają dodatki niezależnie od MS, tak? Nie jestem aż tak bardzo w temacie. Na pewno nie wydaje mi się aby to było tego rodzaju powiązanie co z ED w przypadku DCS.

Mogą też zostawić możliwość pobrania starej wersji DCS, w której moduły RAZBAM jeszcze działają.

Tak, tak jak napisałem to jest minimum jeśli chodzi o wyjście z tej sytuacji z twarzą.

Oczywiście wolałbym żeby moduły były utrzymywane do końca świata, ale nie jest to realne.

Ja nie twierdzę, że mają utrzymywać to do końca świata. Mają utrzymywać tak długo, jak wypuszczają kolejne łatki, które psują moduły. ;)

Taka to już jest specyfika gier cyfrowych, że nie mamy wpływu na to jak produkt wygląda. Jak zainstaluję sobie IL2 Forgotten Battles, która stoi u mnie na półce, to mam możliwość nadal grać w grę w wersji takiej, jak wyszła (pomijam kwestie kompatybilności i tego na ile była zabugowana). Chodzi o to, że nadal mogę korzystać z tego w takim kształcie, jak wtedy gdy to kupowałem.  Dziś gry, które mamy w bibliotekach zmieniają się całkowicie bez naszej woli. W przypadku DCS, coś co działało, za parę miesięcy może być całkowicie bezużyteczne. Rozumiem, że większość ludzi wzrusza ramionami i mówi "takie czasy", ale to nie jest fair.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 14, 2024, 14:28:28 »
Dla mnie jest trafione, bo jak napisałem - chodzi o aspekt finansowania nieskończonego produktu. I napisałem też "mam świadomość, że nie mam gwarancji". Natomiast jak ktoś coś obieca, bierze za to pieniądze i olewa temat, to dla mnie to się nazywa oszustwo. I nie jest tak, że zupełnie nie może to mieć żadnych konsekwencji (np. https://www.superlawyers.com/resources/consumer-law/washington/can-i-sue-when-kickstarter-fails-to-deliver/)

Powodzenia ze słaniem pozwów na drugi koniec świata. No i muszą też być ku temu konkretne przesłanki dotyczące oszustwa, a nie że ktoś chciał zrealizować zamówienia, ale nie wyszło i zbankrutował, zmarł itp.

W MSFS na PC są też inne opcje dystrybucji dodatków, ale to od developera zależy czy z nich skorzysta. W MSFS na XBOX jedyną opcją zakupu jest wbudowany Marketplace, więc tam wszystko idzie za pośrednictwem Microsoftu.

W DCS standalone możesz wrócić wstecz do innej wersji symulatora: https://forum.dcs.world/topic/94816-guide-info-dcs-updater-usage-version-numbers-module-ids

Jeśli z Razbam im nie wypali do tego stopnia, że moduły przestaną działać w nowszych wersjach DCS, to pewnie pojawi się starszy build na Steam jako opcja.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 14, 2024, 16:09:04 »
Ale ogólnie jest chyba coś na rzeczy, ponieważ widzę, że ograniczono na Forum ED dodawanie czegokolwiek do postu. Maks to 32kb :D. Szukają oszczędności czyli ...
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 14, 2024, 16:16:28 »
E, po prostu zapchałeś sobie konto, każdy ma tam przydzielone 200 MB.

Musisz zrobić porządki :) https://forum.dcs.world/attachments/

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 14, 2024, 16:46:11 »
W DCS standalone możesz wrócić wstecz do innej wersji symulatora: https://forum.dcs.world/topic/94816-guide-info-dcs-updater-usage-version-numbers-module-ids

A można pobrać każdą dowolną wersję? Czy tylko wybrane? Później DCS nie będzie wymuszać aktualizacji?

Ale ogólnie jest chyba coś na rzeczy, ponieważ widzę, że ograniczono na Forum ED dodawanie czegokolwiek do postu. Maks to 32kb :D. Szukają oszczędności czyli ...

YoYo, podoba mi się Twój tok rozumowania. ;D

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 14, 2024, 17:33:32 »
Chyba każdą powyżej 2.0, coś mi się kojarzy, że 1.5 już nie działa odkąd usunęli instalator ze strony.

Aktualizacje nie są obowiązkowe, można pominąć.

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 14, 2024, 19:08:54 »
Kicha do kwadratu mając wersje Steam strace kolejne cztery moduły w DCS po Hawku. Myślę że rok lub max 2 lata i żaden z RB nie będzie działał.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 14, 2024, 19:28:25 »
Kicha do kwadratu mając wersje Steam strace kolejne cztery moduły w DCS po Hawku. Myślę że rok lub max 2 lata i żaden z RB nie będzie działał.

Mając wersję Steam, masz wersję standalone też, bo kompatybilność w tę stronę jest zapewniona (odwrotnie nie). Trzeba powiązać konto Steam i przypisać moduł w panelu użytkownika na stronie DCS. Przy czym od jakiegoś czasu można używać albo jednego albo drugiego, bo podobno były nadużycia. Czyli jak przełączysz moduły na wersję standalone to nie przejdą autoryzacji w Steam.

Chyba każdą powyżej 2.0, coś mi się kojarzy, że 1.5 już nie działa odkąd usunęli instalator ze strony.

A to się wybiera osobno wersję DCS Core i osobno wersje modułów? Np. teoretycznie: chcę cofnąć się do wersji F-15E gdzie radar działał, ale załóżmy, że wtedy jeszcze nie było mapy Kola, na której chciałbym polatać. Jak to wtedy działa?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 14, 2024, 20:00:05 »
każdy ma tam przydzielone 200 MB.

A racja, faktycznie, dzięki.  :054:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 14, 2024, 20:03:10 »
Mając wersję Steam, masz wersję standalone też, bo kompatybilność w tę stronę jest zapewniona (odwrotnie nie).
Nie wiem czy na tym 2.5.6 F-15 będzie działać. Po za tym na steam nie ma opcji posiadania dwóch wersji. A to jest 730 Gb do ściągania żeby się przełączyć z wersji na wersje co przy moim internecie odpada. A jak by można było tak to dwie wersje to by było prawie 1.5 TB danych na sam DCS.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 14, 2024, 20:26:55 »
Na starszej wersji DCSa będą działać tylko moduły wtedy dostępne i to też tylko w formie przypisanej do tej wersji (a nie z aktualnymi poprawkami i bugami).

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 14, 2024, 20:34:19 »
Nie wiem czy na tym 2.5.6 F-15 będzie działać. Po za tym na steam nie ma opcji posiadania dwóch wersji. A to jest 730 Gb do ściągania żeby się przełączyć z wersji na wersje co przy moim internecie odpada. A jak by można było tak to dwie wersje to by było prawie 1.5 TB danych na sam DCS.

Z tego co wiem, można wykorzystać pliki wersji Steam. Nie trzeba wszystkiego na nowo pobierać. Tylko część plików unikalnych dla wersji standalone.

Tutaj jest to opisane:

https://forum.dcs.world/topic/147273-switch-from-steam-to-standalone/#comment-2961668

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 15, 2024, 08:35:48 »
W przyszłości zdecydowanie 3 razy zastanowię się czy warto kupić jakiś moduł do DCS wydany nie przez ED a inne firmy. Czekam na F4U Corsair (ile to już lat tak przy okazji, będzie chyba 8!, niektórzy starsi gracze w DCS poumierają wcześniej niż on wyjdzie) ale być może zdecyduję się na F6F Hellcat od ED. Na chwilę obecną małe wietrzenie mojego hangaru, MC2000 wyleciał z niego bezpowrotnie, nie mam chęci latać zabugowioną niedoróbką bez pewnego wsparcia, wystarczą mi inne samoloty których nie brak :) (głównie są to moduły ED tak przy okazji poza F4-E, oby miał wsparcie jak najdłużej bo się już bardzo polubiliśmy).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 15, 2024, 11:06:24 »
Spiskowa teoria, zegar odmówił im posłuszeństwa wraz z radarem F-15SE.

:evil:

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 16, 2024, 10:13:55 »

www.yoyosims.pl