Autor Wątek: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics  (Przeczytany 12347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 17, 2024, 17:16:58 »
Ta awaria z radarem sprawiła mi dzień :) Tak jak i inni też mam już obawy przed zakupem czegokolwiek spoza ED, sytuacja dla mnie jako klienta jest jasna - kupuję coś pod szyldem ED, może wykonanego przez podwykonawcę czy kontrahenta, ale w domyśle produkt, który będzie działał tak długo jak produkt główny, czyli DCS.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 18, 2024, 23:02:48 »
Podsumowanie sytuacji przez ED/Nineline oraz odpowiedzi na kilka częstych pytań, ale nowych informacji brak.
 https://forum.dcs.world/topic/351813-edrazbam-situation-info-discussion/
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 24, 2024, 09:27:15 »
Też jest jakiś problem z działaniem antywirusów/firewalli z produktami Razbam. Obecnie problem dotyczy Harriera i M2K. Programy mogą zgłaszać niebezpieczny plik lub powodować blokadę ze sprawdzeniem licencji z serwerem ED. Należy dodać DCS do wyjątków po prostu (w sumie ja mam tak od zawsze i nic mi nie zgłasza).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 24, 2024, 17:05:45 »
Mnie już w maju defender zaczął krzyczeć na pliki z Miraża.

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 24, 2024, 18:58:14 »
Bitdefender nic nie zgłasza, ale od przedwczoraj przy starcie DCS wyświetla monit że za 2d 23 godziny i 59minut, w związku z brakiem autoryzacji następujący moduł - AV8, zostanie wyłączony. Ale ponieważ codziennie wyświetla to samo i ten sam przedział czasowy to przestałem się przejmować i żadnych wyjątków z bitdefenderze nie ustawiłem :)   

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 05, 2024, 21:05:22 »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 05, 2024, 21:52:49 »
Zabawne jak podkreślili, że załatali to sami. Bez pomocy z zewnątrz. A kto to popsuł?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 05, 2024, 23:00:24 »
Popsuł programista (podwykonawca) Razbam, który celowo wstawił wyłącznik czasowy w kodzie. Na wypadek gdyby mu nikt nie zapłacił.

« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 06, 2024, 09:22:56 »
Natknąłem się na informację, że niedawno wyszedł mod, który naprawił ten radar.

https://www.youtube.com/watch?v=F0PM3PLMumw

Ciekawe czy EDki skorzystali z tego rozwiązania (lub się nim inspirowały).

« Odpowiedź #54 dnia: Października 18, 2024, 12:54:51 »
Takie podsumowanie znalazłem na Reddit:

A Brief History of Disaster - Your Comprehensive Summary of the RAZBAM Crisis in Chronological Order
https://www.reddit.com/r/DCSExposed/comments/1fh32rq/a_brief_history_of_disaster_your_comprehensive/

Nie śledzę tej sagi na bieżąco, ale to co mi się rzuciło w oczy, to że tyle ludzi z RAZBAM odeszło lub też nie widzi opcji powrotu do współpracy z ED. Więc chyba jest pozamiatane.

Jedyną opcją dalszego wsparcia tych modułów wydaje się chyba tylko wykupienie praw IP do nich przez ED (zakładając, że obie strony byłyby w ogóle zainteresowane takim rozwiązaniem, co jest raczej wątpliwe). Podobno ED próbował nabyć kod źródłowy do radaru F-15E przy okazji całego zamieszania parę miesięcy temu.

Swoją drogą, jakiś niesmak jest, że te moduły są oferowane nadal, jak gdyby nic się nie stało. Również w promocjach i przecenach, na jak mi się wydaje - RAZBAM nie wyraził zgody.
« Ostatnia zmiana: Października 18, 2024, 13:00:00 wysłana przez Jascha »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #55 dnia: Października 19, 2024, 08:50:39 »
Moduly Razbam nie sa oferowane na zadnych przecenach, jako wyjatek. Bez zgody Razbam nie moga obnizyc ceny wiec nie wiem skad taki pomysl. Wszystko to co obecnie obowiazuje to ostatnie oficjalne ustalenia cenowe. Natomiast fajne podsumowanko.

Jedyne co mnie zaintersowalo, ze w ostatnim filmiku (Irak) pojawiaja sie moduly Razbama na nowo. Nawet 2: M2000 i Harrier, przypadek po prostu czy jak? Film to co by nie bylo reklama, chociaz mam wrazenie, ze moduły Razbam pojawiaja jednak sie i w innych oficjalnych materialach, wiec moze duzo szumu o nic.
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2024, 11:24:29 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #56 dnia: Października 19, 2024, 10:28:23 »
W czasie ostatniej promocji na chwilę obniżyli cenę Mirage na Steam. Pewnie przez głupi błąd, ale i tak siara, zwłaszcza że to nie pierwszy raz.

Dobre podsumowanie chociaż trzeba brać poprawkę na to, że cały ten kanał na Reddit służy narzekaniu na ED a jego autor ma chyba za dużo wolnego czasu. Razbam też święte nie jest, ich właściciel jest jakiś dziwny. Nie bardzo wiadomo jak ta współpraca z ED się faktycznie układała i o co faktycznie poszło, bo każda strona twierdzi co innego. Firma też mało poważna, zresztą ci co niby z Razbam "odeszli" nadal siedzą na ich Discordzie i często piszą.

Nie zmienia to faktu, że aktualnie to ED wyglada na stronę, która ma więcej za uszami. Mnie cała sytuacja mocno zniechęciła do przyszłych zakupów w sklepiku DCS.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Października 19, 2024, 11:28:33 »
Kwas jest, co by nie było. Obie strony poszły w zaparte po prostu, chociaż też jeśli doszło do wstrzymania płatności, to jest to jednak już zagrywka z lekka poniżej pasa, o ile to prawda (a z tego co wiadomo raczej tak, przynajmniej z wypowiedzi od Razbam). Ja daję 1% szansy, że jeszcze się dogadają. Minus taki, że żaden moduł nie będzie rozwijany i że jakiś patch niestety coś może popsuć. Tu gwarancji po prostu nie ma. Wszystkie za to ich moduły są fajne, a Harrier, czy M2000 to w zasadzie górna półka z poziomem nie EA. F-15E też jest w dobrym stadium, a to, że nie ma paru ekranów na CMFD i paru zestawów uzbrojenia jak dla mnie kompletnie nie przekreśla tego modułu.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #58 dnia: Października 19, 2024, 11:51:18 »
Moduly Razbam nie sa oferowane na zadnych przecenach, jako wyjatek. Bez zgody Razbam nie moga obnizyc ceny wiec nie wiem skad taki pomysl.

Chodziło o to:

https://www.reddit.com/r/DCSExposed/comments/1ficeat/razbam_m2000c_discounted_on_steam_without/

Możliwe, że to była pomyłka.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Października 19, 2024, 12:16:43 »
Na stówę pomyłka. Sam tak kupiłem Mosquito, zaraz po wydaniu, tydzień po był na -50% na Steam. :evil: Ci co zrobili Pre Order z jakimś marnym -25% ;> się wściekli.

www.yoyosims.pl