Autor Wątek: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics  (Przeczytany 12286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konflikt pomiędzy Razbam i Eagle Dynamics
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 06, 2025, 21:46:48 »
Wstrzymano wszystko.
Pozostałe moduły na rynku były już tak długo do czasu dramy że kto miał kupić to kupił, pewnie 95% już się sprzedało przed wielką dramą a i tak mają wywalone na nabywców.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 07, 2025, 10:09:00 »
MiG wyszedł 6 lat temu, Harrier i Mirage jeszcze wcześniej. Zarówno w DCS jak i prawie w każdej innej dziedzinie produkcji, wsparcie starych produktów jest utrzymywane dzięki sprzedaży nowych. Jeśli w ogóle. Za darmo to można sobie hobbystycznie jakieś mody dłubać po pracy.

Zresztą tam chyba ED odcięło dostęp developerom Razbam, więc nawet jakby chcieli to żadnego patcha nie wyślą.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 07, 2025, 10:54:07 »
Pozostałe moduły na rynku były już tak długo do czasu dramy że kto miał kupić to kupił, pewnie 95% już się sprzedało przed wielką dramą a i tak mają wywalone na nabywców.
Znasz jakąś firmę, która oferuje darmowe, dożywotnie wsparcie na wciąż rozwijającej się platformie? Przecież to oczywiste, że w przypadku DCS-a wsparcie finansowane jest z bieżącej sprzedaży. ED cały czas wystawia wszystkie moduły Razbam w swoim sklepie bez supportu i na nich zarabia. To jest dopiero szczyt bezczelności.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 07, 2025, 15:53:48 »
Sytuacja się rozwija, ale nie w dobrym kierunku. Moduły Razbam zniknęły ze sklepu ED.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 07, 2025, 22:12:30 »
Po otrzymaniu oficjalnej prośby od RAZBAM o usunięcie produktów ze sprzedaży, dokonaliśmy tego. Wszystkie produkty będą w pełni wspierane przez DCS i będą nadal działać.

Dziwne to oświadczenie. Tzn. że wcześniej takiej prośby nie było? I jak niby będą wspierać te moduły bez współpracy ze strony RAZBAM?

Abstrahując od tego kto (bardziej) zawinił, nie wyobrażam sobie powrotu do "bussiness as usual" między nimi, po całej tej sytuacji. Najlepszą opcją byłoby wg mnie wykupienie praw do tych modułów (dostęp do kodu źródłowego) przez ED. Chociaż pewnie to miałoby sens głównie w przypadku F-15E.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 07, 2025, 22:50:38 »
Sytuacja się rozwija, ale nie w dobrym kierunku. Moduły Razbam zniknęły ze sklepu ED.

Racja, ktoś mi dziś o tym powiedział i sprawdzałem koło 15:00. Nie ma żadnego, a nie tak dawno jeszcze były, ponieważ znajomy kupił F-15E, a inny w zeszłym tyg. ściągnął triala Harriera. To może oznaczać dwie kwestie wg. mnie.

1/ ED uznało, że ich roszczenia ciągłą sprzedażą zostały zaspokojone i czekają na ruch Razbam - tzn. otworzyli drzwi i Razbam startuje od zera po wspólnej decyzji, że ich moduły wracają do sklepu.
2/ Coś się zaczęło dziać sądownie, w wyniku czego sprzedaż została wstrzymana lub podlega to zabezpieczeniu sądowemu (do wyjaśnienia sprawy ED nie może modułów sprzedawać).

Tak czy siak drama trwa dalej.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 07, 2025, 23:58:13 »
Na Steam można jeszcze kupić. Przyznam, że mi się załączyło takie FOMO odnośnie MiG-19 (jedyny moduł RAZBAM, którego nie mam). No bo może przepadnie już na zawsze. Tylko raczej kiepski interes...

« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 08, 2025, 00:12:09 »
Na Steam można jeszcze kupić. Przyznam, że mi się załączyło takie FOMO odnośnie MiG-19 (jedyny moduł RAZBAM, którego nie mam). No bo może przepadnie już na zawsze. Tylko raczej kiepski interes...

To tak jak ja mam z AV-8B Night Attack. Mocno zastanawiałem się nad jego zakupem, a teraz to już nie wiem. Czytałem informacje od użytkowników że już nie jest wspierany i wychodzą błędy. Podobnie jak z M 2000.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 08, 2025, 08:19:01 »

To ostatnia szansa na Steam, pewnie lada chwila zniknie bo ten moloch działa wolniej. Paruje się konta mega łatwo.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 08, 2025, 13:13:21 »
Sam się zastanawiałem długo nad AV, ale zawsze coś innego było do kupienia na promo. Później obniżki się skończyły, więc jak już coś brałem, to tańsze. Teraz też się zastanawiam nad tym ze streama, bo może zniknąć już na stałe, ale kurde, drogo wychodzi.

« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 08, 2025, 16:09:42 »
I po problemie. Zobaczymy co będzie dalej. AV-8 w hangarze. 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 08, 2025, 16:11:18 »
Jak coś to brać na Steam, Bo to pewnie ostatnie podrygi i potem znikną w ogóle. Taniej też nie będzie bo modele od Razbam nie znajdują się na wyprzedażach ponieważ to wymaga zgody dewelopera więc też dopóki sprawa się nie wyjaśni nie ma co liczyć na jakąś obniżkę. Harrier jest spoko i na pewno kiedyś do niego wrócę.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 08, 2025, 16:20:50 »
Mam nadzieję że szybko się nie zestarzeje i kolejne patche go nie zabiją.

« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 08, 2025, 17:09:02 »
Wszystko zależy jakiej wagi bugi. AV-8B dawno nie latałem, więc nie wiem w jakim jest stanie. Z M-2000C korzystałem często parę miesięcy temu i generalnie moduł moim zdaniem jest w dobrej kondycji. Nie miałem żadnych większych problemów. W MiG-19, z tego co czytałem, jest jakiś zapętlony dźwięk. To jest niby drobnostka, ale pewnie strasznie irytująca.

Jest to w sumie smutne, że te moduły może nie będą już nigdy dostępne. Odejdą w niepamięć, tak jak Hawk (no tam akurat sytuacja inna była, ale chodzi ogólnie o niemożność ich nabycia). Z drugiej strony, ciężko przewidzieć jak długo jeszcze będą w ogóle działać...

BTW, właśnie sprawdziłem i AV-8B kupowałem z 2019 r. za 125 PLN (na Steam).

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 08, 2025, 20:15:00 »
Zastanawiam się jakim cudem ten dźwięk się zapętlił ale tak niestety jest a szkoda bo często latam na MiG-19. Takich kwiatków będzie coraz więcej aż pozdychają te moduły, więc można się na cieszyć puki jeszcze są.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"