Autor Wątek: Próba wyłudzenia  (Przeczytany 2389 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Próba wyłudzenia
« dnia: Kwietnia 09, 2024, 16:40:35 »
Zadzwonił do mnie koleś. Przedstawił się jako pracownik banku PKO BP i powiedział, że ktoś próbował wziąć na mnie kredyt na 10K. Nie chciał żadnych danych ani nic. Jako, ze w BP mam konto ale z niego nie korzystam nieopatrznie wyrwało mi się, w jakim banku mam. Gość coś tam popitolił i kazał się zgłosić do placówki banku jutro. Zadzwoniłem na infolinię banku, pani powiedziała, że nikt na mnie kredytu nie chciał wziąć i że podany nr nie jest ich. Za chwilę tel z innego nr i gość przedstawia się jako pracownik banku w którym mam konto. Mówię, że dzwoniłem już do BP i gość w trakcie rozmowy się rozłączył. Mówią z akcentem naszych najlepszych przyjaciół ze wschodu, a nr z których dzwonili to: 507848467 i 507600832. A najlepsze, że podawali swoje nazwiska całkowicie polskie.
Tak wpisuję dla ostrzeżenia.
Kiedy wydaje ci się że gorzej być nie może.... pomyśl że możesz mieć jeszcze alergie na alkohol

Odp: Próba wyłudzenia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2024, 17:28:23 »
Porada na przyszłość: PKO BP (chociaż zapewne inne banki też) ma opcję weryfikacji w mobilnej aplikacji czy osoba, która do Ciebie dzwoni, jest faktycznie pracownikiem banku. Inna sprawa, to strasznie mnie wkurza fakt, że nikt spoza mojej listy kontaktów się do mnie nie dodzwoni bo po prostu przestałem odbierać telefon od nieznajomych numerów przez tez wszystkie oszustwa i spamy.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2024, 18:15:55 »
Też przedwczoraj miałem. Telefon stacjonarny, kobiecy głos, wschodni akcent, że ktoś w "ich parabanku" złożył wniosek na moje dane. Czy znam taką, a taką osobę, czy może dowód zgubiłem itp. A potem w jakim banku mam rachunek. Aha, kij cię to obchodzi. Nie znam, nie mam, nie jestem klientem żadnego banku. No dobrze, to w takim razie anulujemy wniosek i zgłosimy do BIK i na Policję. Ok, proszę zgłaszać na policję. Rozłączenie, nie ma takiego numeru.

Ogólnie to przypuszczają atak przed czerwcem, gdy ma wejść ustawa, która mocno ukróci te wyłudzenia. Co do spamów, to też ma to być ukrócone mocno. Nie podawać żadnych, ale to żadnych danych, warto też konto BIK założyć, w mobywatelu zastrzec PESEL itd. Od czerwca instytucje bankow, parabankowe itd. będą miały obowiązek sprawdzać zastrzeżenie PESEL-u.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2024, 07:36:54 wysłana przez KosiMazaki »
Dawniej Qbeesh.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 10, 2024, 07:36:24 »
Mnie tak kiedyś na portfel z bitcoinami chcieli zrobić. Oczywiście nie posiadałem takiego, ale ludzika tak zapędziłem w kozi róg, że zaczął klnąc na głos :D. Zawsze w takiej sytuacji to zdrowy rozsądek, brak pośpiechu, dobrze mieć alerty w BIK-u i do tego to co mówi Link.

Z zastrzeżeniem numeru PESEL trzeba uważać, bo potem trzeba coś wziąć na raty lub kredyt i zaczynają się schody. Ogólnie to stawiam na zdrowy rozsądek w takich sprawach.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 10, 2024, 15:34:15 »
Temat nie jest nowy. Przykre, że co cały czas się dzieje.

https://www.youtube.com/watch?v=o_rxgLXPBMc

Polecam zobaczyć przynajmniej ostatnią część powyższego filmu.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2024, 15:41:38 wysłana przez Bartek_Smok »

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 23, 2024, 19:32:38 »
Od czerwca instytucje banków, parabankowe itd. będą miały obowiązek sprawdzać zastrzeżenie PESEL-u.
To w sumie bez znaczenia, bo nawet obecnie, jak masz zastrzeżony PESEL to problem z wyłudzonym kredytem ma pożyczkodawca a nie ty. Inaczej zastrzeżenie nie miałoby sensu... Tyle tylko, że cię może nękać pismami i ciągać po sądach - do czasu, aż udowodnisz fakt zastrzeżenia.