Autor Wątek: Seria "Żółty Tygrys" Reaktywacja  (Przeczytany 1809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Seria "Żółty Tygrys" Reaktywacja
« dnia: Czerwca 17, 2024, 06:35:55 »
Wydawnictwo Bellona postanowiło reaktywować serię z Tygrysem.
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Seria "Żółty Tygrys" Reaktywacja
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 17, 2024, 10:43:19 »
Ale też w formie takich małych książeczek?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 17, 2024, 11:09:37 »
Ja jestem ciekaw czy odważą się coś nowego wydać w tej serii.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2024, 14:59:59 »
Już do mnie jadą to dam znać, jak to wygląda. Jestem ciekaw w jakim kluczem będą wybierane tytuły do publikacji, bo że będzie to odfiltrowane to rzecz pewna.

Pomysł fajny zapewne zarobią nie tylko na moim sentymencie.
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2024, 15:09:12 »
Patrząc na te pięć sztuk z reklamy, to wybrali bezpieczne gotowce. Bez propagandy komunistycznej i zbytniej cenzury.
Cyrk Skalskiego to była moja ukochana książeczka, jako jedyny "tygrysek" jest ze mną do dziś w bardzo opłakanym stanie, może go znajdę, to pokażę.
A ulubionym był dlatego, że jako jedyny podawał w stopce dane i parametry samolotów, pełną nazwę producenta, uzbrojenie, prędkość itd. Dla 10 latka to była jak Biblia

Wysłane z mojego SM-T865 przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2024, 15:39:01 »
Hahaha, miałem to samo z Bitwą o Anglię w twardej okładce podobnego formatu...
Chyba z Do-17 i Hurticane'ami na okładce...

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 17, 2024, 21:51:28 »
Ładne okładki - autorstwa p. Jarosława Wróbla (tak na 95% oceniam)
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 17, 2024, 22:17:52 »
Coś grubo wyglądają w porównaniu do oryginałów, czyżby większa czcionka + zdjęcia? Akurat "U-booty..."(11/78) i "Mustangi..."(10/82) mam. I z tym brakiem komunistycznej propagandy bym nie przesadzał, trochę delikatnej ale jednak jest.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 18, 2024, 10:11:11 »
Coś grubo wyglądają w porównaniu do oryginałów, czyżby większa czcionka + zdjęcia? Akurat "U-booty..."(11/78) i "Mustangi..."(10/82) mam. I z tym brakiem komunistycznej propagandy bym nie przesadzał, trochę delikatnej ale jednak jest.

Też to zauważyłem, ale chyba albo chodzi o marketingowy chwyt, albo stary format wydania zmniejszono jeszcze o połowę. ;D
Tak czy siak, fajnie, że powrócono do tej serii, akurat dobry ruch przed wakacjami na publikacje "kieszeniowe" 8).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 18, 2024, 10:27:46 »
Panowie na stronie wydawnictwa jest podany rozmiar tych książek: 110 x 165 [mm] więc... :icon_rolleyes:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 18, 2024, 10:52:58 »
Cenowo sympatycznie, niby 12,99zł cena sugerowana, ale w necie można i znaleźć za okolice 8-9zł, więc bardzo przystępnie. Dobry ruch.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 18, 2024, 16:47:02 »
Mam je już u siebie. Książki gabarytowo zbliżone do oryginalnej serii może ciut większe i grubsze tak mi się kojarzy. Niestety, ale nie posiadają indeksacji tomik/rok. Okładki to cienka laminowana tekturka opatrzona ładnymi i wyraźnymi akwarelami autorstwa p. Jarosława Wróbla, sama tematyka grafik pokrywa się jak widać z zawartością z czym w oryginalnej serii różnie bywało. Jeżeli idzie o samą zawartość to panier taki sobie rzekłbym, iż standardowy podobny do większości podobnych publikacji ogólnie bez szału, no może ciut grubszy a co za tym idzie sztywniejszy niż ten jaki stosuje np. Znak Horyzont w "czarnej serii". Czcionka dość duża jak na wielkość publikacji (widać w jaką grupę wiekową celują :002:) Times New Roman jak mniemam, w sam raz do poczytania na ławeczce w parku czy na placu zabaw jak szarańcza zajmuje się już swoimi sprawami. To co mi się osobiście nie podoba to czystość cięć krawędzi grzbietu, są zwyczajnie postrzępione, czuć że to seria budżetowo-kieszonkowa.

Sumarycznie mocne … może być, około 10PLN za sztukę tutaj szału... no wiadomo…ot do kieszeni, do pociągu, do poczekalni… na najniższą półkę biblioteczki jak znalazł.

@Rutkov – No wy to zadowoleni nie będziecie… „Cyrk Skalskiego” bez przypisów dolnych z danymi technicznymi...smuteczek

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 18, 2024, 20:29:49 »
Kurde! Jak powrót do dzieciństwa!
Brak przypisów przeżyję ;-)
Fajne te grzbiety z tytułami. Ale kiedyś, kiedy w starych tygryskach ich nie było, mimo że miałem ich na półce kilkadziesiąt sztuk bezbłędnie rozpoznawałem jaka to książeczka po kolorach grzbietów. Po prostu znałem je jak własną kieszeń :-D

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 21, 2024, 19:57:55 »
Kolejne tomiki z serii ukażą się w lipcu