Autor Wątek: Motoszybowiec RC RTF jaki model kupić ?  (Przeczytany 2043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Motoszybowiec RC RTF jaki model kupić ?
« dnia: Lipca 08, 2024, 17:04:51 »
Cześć zastanawiam się nad kupnem pierwszego modelu motoszybowca RTF takiego, by polatać trochę z dzieciakiem i przy tym samemu mieć trochę zabawy.
Ja mam coś takiego na uwadze, ale może Wy coś doradzicie budżet około 1000 zł?

Pioneer 1400 Evo
https://modele.sklep.pl/pioneer-evo-2-4-ghz-rtf-mode-1-niebieski-samolot-r-planes-p-45543.html
TOP RC Hobby  T1400 
https://allegro.pl/oferta/top-rc-hobby-motoszybowiec-t1400-1400mm-rtf-13732084813

Który byście bardziej polecali z dwóch powyższych? W TOP RC T1400 w zestawie nie ma zdjęcia, jak wygląda radionadajnik.
I jeszcze ten mnie kusi trochę droższy, ale chyba z większymi możliwościami na przyszłość.
Tylko szkoda, że nie potrafię znaleźć go w wersji RTF.
No i czy nie lepiej kupić w wersji ARF i dobrać do niego radionadajnik, tylko jaki?
Bo w tych sprawach też jestem kompletnie zielony.
Volantex RC Ranger 2000
https://www.volantexrc.pl/volantex-rc-elektroszybowiec-ranger-2000-fpv-757-8-kit-p-283.html
Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam. :)

Odp: Motoszybowiec RC RTF jaki model kupić ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2024, 19:10:21 »
Cześć, latanie modelami RC to świetna zabawa, zdecydowanie polecam. Piankowce i motoszybowce, a zwłaszcza z napędem pchającym jak oba powyższe na pierwszy model jak najbardziej się nadają. Jeden i drugi to nic innego jak klony modelu Multiplexa, więc sprawdzone konstrukcje dobrze latające. Zwróć uwagę na sterowanie - gaz, wysokość, kierunek, lotki, a więc aparatura minimum 4 kanałowa. Czy lotki są uruchomione, tzn. nacięte i zainstalowane serwa nimi poruszające, czy tylko zaznaczone na skrzydłach (w opisie jednego są zaznaczone że są, a w opisie drugiego nie znalazłem, a spotkałem się już kiedyś z taką sytuacją).
I to tyle z pozytywów. A co do negatywów, w zestawie przynajmniej jednym (w drugim brak informacji) jest ładowarka do pakietów 3s, ale nie oszukujmy się, w takich zestawach ładowarki są dość liche, kwestia, czy ma możliwość balansowania, czyli równego ładowania/wyrównywania napięcia we wszystkich 3 celach. Dwa jeden pakiet, czyli do fajnego wypadu na łąkę/lotnisko to przynajmniej dla takiego modelu trzy pakiety. Nadajnik na paluszki, też nie brzmi zachęcająco, tzn. nie to że nie zadziała, ale świadczy o dość lichej aparaturze, czyli jak Cię wciągnie to nadajnik/odbiornik, ładowarka do wymiany. Stąd zastanów się, czy nie zainwestować w aparaturę od razu i przyzwoitą ładowarkę i kupić model w wersji bez nadajnika/odbiornika i ładowarki. Pewnie wyjdzie na starcie drożej, choć rynek używanych nadajników jest całkiem spory, a dobry nadajnik działa lata, ale perspektywicznie. Jeśli nie wiesz czy Cię wciągnie, to jest to jakaś opcja, ale w przyszłości nadajnik/odbiornik, ładowarka i tak do wymiany.
A i jeszcze jedno bo w komentarzu pod modelem z allegro wyczytałem, że model ciąży do przodu??? Tzn. jest źle wyważony, a źle wyważonym modelem się nie lata!!! Pytanie, czy źle usytuowano wyposażenie, czy zbyt do przodu umieszczono baterię (bo w elektrykach zwykle poprzez przesunięcie baterii znajduje się odpowiedni CG, czy też w zestawie jest bateria za ciężka i lepsza byłaby lżejsza, nie wiem? Czasem nawet w gotowcach trzeba się trochę nagimnastykować by uzyskać prawidłowe CG, zdażało mi się docinanie pianki wewnątrz kabiny by móc przesunąć baterię. A i to co jeszcze powienieneś mieć na zapas, to przynajmniej z jedno dodatkowe śmigło (niby w napędzie pchającym ich uszkodzenie zdaża się rzadziej, ale nie jest zupełnie wykluczone, a nic tak nie irytuje, jak wypad na latanie i załatwienie śmigła w pierwszym locie, a brak zapasu. I jeszcze do szybkich napraw klej CA do pianek + przyśpieszacz, a do planowych napraw UHU - POR. Spoina wytworzona przez CA jest sztywna, nie pracuje i z czasem się wykrusza, UHU klei wolniej, ale jest elastyczny i pracuje (ja preferuję).
No i ostatnia sprawa, czyli bezpieczeństwo i przepisy. Nie latamy komuś nad głową, nad samochodami, nad ulicami, w strefie lotniska. W zasadzie obecnie aby latać (takie unijne przepisy) trzeba mieć ubezpieczenie i latać na lotnisku zgłoszonym, czyli rodzaj jakiegoś klubu/stowarzyszenia modelarskiego, chyba że na absolutnym z...piu i powinno się posiadać certyfikat operatora bezzałogowca, to chyba tak się nazywa.
Z polskich sklepów modelarskich, sprawdzonych, z dobrym asortymentem i z niezłymi cenami mogę polecić ten:
https://nastik.pl/
A i jeszcze jedno podaruj sobie jako pierwszy model tego 2 metrowca. Rozpiętość 1,4m bardzo fajna na początek, będzie dobrze latać, będzie widoczny w powietrzu, a cenowo zdecydowanie korzystniejszy.
I już ostatnia rzecz, widoczność w powietrzu, pewne kombinacje kolorystyczne, przy różnym oświetleniu stają się mało widoczne, a inne widoczne są dobrze. Ja preferuję kombinacje bieli i czerwieni, bez względu czy dzień słoneczny, czy szary, widać nieźle, ale nie maluj pięknych wzorków, tylko dla przykładu spód skrzydeł czerwony, albo jakieś szachownice/pasy, a grzbiet biały. Jak będziesz miał odruchy to możesz malować jak chcesz, ale na początku gdy się jeszcze zastanawiasz w jakim położeniu jest model, który trochę od Ciebie odleciał, taki kontrast się przydaje, czyli warto by było kupić z jedną puszkę sprayu do pianek.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2024, 19:26:04 »
Zapomniałem o jeszcze jednej bardzo, ale to bardzo istotnej kwestii. Sterowanie aparaturą, czyli tzwn. mode 1-4, acz najbardziej popularne są mode 1 i mode 2. Czyli który drąg odpowiada za kombinację gaz/kierunek, a który wysokość lotki. Bardziej popularny jest chyba mode 2, acz to nie kwestia popularności, tylko Twoich preferencji. Jeśli latasz symulatorami, a latasz skoro jesteś na tym forum, to zdecydowanie bierz mode 2 (któryś z tych modeli ma mode 1). Dlaczego? Bo latając na symku trzymasz joya prawą ręką i joyem symulujesz wysokość i lotki, a lewą ręką bawisz się przepustnicą, no ok. kierunek na aparaturze też uzyskujesz lewym drągiem, a nie orczykiem :)
W mode 1 miałbyś na odwrót, więc spróbuj prawą ręką zmieniać gaz/kierunek, a lewą lotki/wysokość??
Mode 3-4 możesz zlekceważyć, bo to niszowe. Dobre aparatury dają możliwość ustawienia rodzaju mode, zwykle odbywa się to programowo, ale i sprzętowo, tzn. należy odkręcić obudowę i zamienić zapadkę, która odpowiada za efekt oporu, przy ruchu gazem i brak tendencji do powrotu do centrum w osi gazu, w osi kierunku wraca do centrum i zmienić ustawienia w sofcie aparatury, albo jak nie chcesz się bawić najlepiej kupić aparaturę w odpowiednim mode.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2024, 20:33:58 »
Wybór padł jednak na Volnatex Ranger 2000. 
Oraz takie dodatki, w sumie nie wyszło tak drogo, bo około 1200 zł.
Bateria
https://allegro.pl/oferta/gens-ace-g-tech-soaring-pakiet-lipo-11-1v-2200mah-3s-30c-14863630524
Ładowarka
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-mikroprocesorowa-redox-2s-3s-lipo-15731920267
Posiadam jeszcze taką w garażu.
https://allegro.pl/oferta/prostownik-ladowarka-ctek-mxs-5-0-mikroprocesor-mxs5-0-mxs-5-14481205238
Oraz takie radio
https://allegro.pl/oferta/flysky-aparatura-fs-i6x-10ch-odbiornik-fs-ia10b-9504419583

A to ci piszesz o tym źle wyważonym modelu to wina złego wyważenia przez właściciela. Wczoraj miałem okazje zobaczyć jak ten samolocik lata i nie ma z nim żadnego problemu.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2024, 20:53:58 »
Będzie Pan zadowolony :)
Na początek na pewno starczy, a potem zobaczysz czy Cię wciągnie i będziesz inwestował, czy nie.
Dodałbym jeszcze przynajmniej z dwie baterie i z dwa  śmigła + kleje.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2024, 22:00:22 »
Na pierwszy model i w tym budżecie jak najbardziej, choć i tak może Was zaskoczyć prędkością, reakcją na stery i że w ogóle to wszystko dzieje się tak szybko ;)

Podstawą po sprawdzeniu działania sterów, to dobre wyważenie i odpowiednio mocny i prosty wyrzut.
Oblot zalecam na naprawdę wolnym terenie, żeby nie myśleć o przeszkodach, tylko skupić się na modelu i najlepiej w wysokiej trawie, żeby amortyzować przyziemienia.

Wracając do mojego pierwszego zdania, to dobrze byłoby poćwiczyć na symulatorze RC na kompie, ta aparaturę daje tę możliwość. Pomogłoby to oswoić się z szybkością i sterowaniem w różnej orientacji modelu.

PFS_milo

« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 08, 2024, 22:50:16 »
To motoszybowiec, nie akrobat, ale oczywiście symek nigdy nie zaszkodzi :)
Teoretycznie tego typu konstrukcje z napędem pchającym to mają szansę wystartować nawet na brzuchu z trawy (ściętej), ale oczywiście na początek wyrzut, albo nawet lekkie pchnięcie do przodu/góry przy włączonym silniku (powinien mieć zapas ciągu, poczujesz gdy się wyrywa, wystarczy wtedy lekko popchnąć - przypominam to motoszybowiec, nie warbird)
Jeszcze jedna ważna rzecz, czyli oprogramowanie nadajnika, jeśli ma flight mody, to do startu i lądowania niewielkie wychylenia sterów, jak już poczujesz się komfortowo (nie na pierwszy raz i mając zapas wysokości) wychylenia maksymalne i jakieś pośrednie do latania na początku plus oprogramowanie nadajnika - czyli reakcja na wychylenie expo czy jakieś inne parametry, co tam ma (nie znam tego nadajnika)
« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2024, 22:57:00 wysłana przez Addi »

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2024, 14:43:20 »
Dzięki  za pomoc i porady. Tak się składa, że w mojej okolicy są piękne pola i wysoka trawa też jest. Wcześniej chciałem kupić jakiś zwykły model RC, ale po namyśle i zobaczeniu jak lata taki motoszybowiec powiedziałem sobie, to jest to.  Silnik służy do startu korekty, a reszta to już fajne szybowanie i szukanie termiki. Wiec czas lotu jest o wiele dłuższy niż takim zwykłym samolotem RC. No i brałem także to pod uwagę, że silnik jest pchający umieszczony w centralnej części,  nie w dziobie co może powodować, że przy lądowaniu łatwo uszkodzić łopatki.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2024, 19:48:56 »
To miłego latania i złapania bakcyla.
A jak złapiesz to spróbuj z jakimś akrobatem, krzyżakiem typu Parkmaster lub podobnym (RC Factory to fajna firma robiąca tego typu modele), wtedy dopiero poczujesz fun :)

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 17, 2024, 12:12:48 »
Jak poszło z modelem?
PFS_milo

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 21, 2024, 09:06:33 »
Lata naprawdę super, oblatał mi go mój kumpel i sąsiad kapitan Marek Siwica. Który na szybowcach ma masę godzin wylatanych i nie tylko na nich.
No i tak wyszło, że strasznie mu się spodobał ten Volantex i postanowił też kupić i wrócić do latania RC. Zakupił model Volantex Phoenix 2400.

A po moich nieudanych pierwszych lotach i przywaleniu w drzewo w małej naprawie pomógł mi jeszcze jeden kolega i  też sąsiad, który buduje modele giganty.  ;D Notabene  to on obu nam chyba zaszczepił lata temu miłość do lotnictwa.
Także teraz latamy razem dzieciaki mają frajdę, a ja mogę nabywać wiedzę nie tylko o szybowaniu, ale i o samym A320 i wrócić do modelarstwa, które porzuciłem. Wiec jest fajnie, niebawem wrzucę parę fot ze zlotu modelarskiego w Bobrownikach.
A tu filmik jak puszczamy P-11c Piotra Kaplona.

https://www.youtube.com/watch?v=6aHhSrc0wAs&t=99s
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2024, 09:12:06 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2024, 11:35:12 »
No i gratulacje :)
Bo latanie RC to fajna zabawa. Piknik w Bobrownikach ma swoją renomę. Piękna 11-tka jedenastka, jestem fanem tej konstrukcji :).
Tu moja, wersja mniejsza, napęd elektryczny i nie tak zwaloryzowana, ale lata super i dostarcza mi dużo radości.

https://www.youtube.com/watch?v=IQu5e0I4-iA

Na warsztacie jest wersja większa, dwumetrowa, też planowana pod silnik elektryczny (nie lubię spalin ;)).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2024, 11:42:31 wysłana przez KosiMazaki »