Autor Wątek: DCS CH-47F Early Access  (Przeczytany 2582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
DCS CH-47F Early Access
« dnia: Sierpnia 10, 2024, 10:45:45 »
Polatałem wczoraj, całkiem przyjemny. W sumie w locie nie jest trudny, bardziej trudnym jest Mi-8MTV i Mi-24P. Zawis w sumie też dość łatwo zrobić. Krówka jest też dość szybka, 120kts łyka bez problemu i pociągnie dalej. Graficznie świetnie, na zewnątrz, jak i w środku. Dość okrojona (głównie w środki transportu), wiadomo EA, ale jak bardziej go rozwiną chętnie się za niego zabiorę.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: DCS CH-47F Early Access
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 10, 2024, 12:22:17 »
Też się trochę wczoraj pobawiłem, odczucia mam podobne do YoYo. Z tym lataniem to powinno być jeszcze łatwiej jak zaimplementują system wspomagania lotu. Chinook podobno jest bardzo stabilny w realu, ogólnie sprawia wrażenia bardzo prostego w obsłudze. To taka ciężarówka do wożenia sprzętu, ludzi szybko i bezpiecznie z miejsca na miejsce. Trafiłem na kanał YT aktywnego pilota Chinook-a, myślę że będzie wrzucał sporo ciekawych materiałów, dotychczas wrzucił jeden filmik z pierwszymi wrażeniami. System załadunku i rozładunku cargo ma przyszłość, fajnie jakby to rozwinęli o jakieś animacje itp., oraz dodali tą opcję dla innych maszyn.

Link do kanału i pierwszego filmiku od prawdziwego pilota CH-47:

https://youtu.be/vT-iRMeJCmY?si=7Qk1zUhY2hvxtk0L
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #2 dnia: Października 14, 2024, 18:33:14 »
W lipcu br. pisałem:
"Ja w przeciwieństwie do większości liczę, że EDeki "domajstrują" do Chinooka sondę, FLIRA i parę innych bajerów i pomalują na czarno ;) Pomarzyć można."
Małe marzenia się spełniają, enf2i stworzył skórkę SOAR a Jinxx dodatki w postaci sondy, FLIR'a(atrapa), itd.
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/files/3340029/
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/files/3340941/?fbclid=IwY2xjawF2gCpleHRuA2FlbQIxMQABHePtYtepqEU2-UmMxIc6jktlnAbjGGuqusVV39rwEmwbobeHCvk8t-XhFQ_aem__DtozIky7MYn55dUPqav1g
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #3 dnia: Października 16, 2024, 11:25:06 »
O ile w realu taki śmigłowiec ma zastosowanie to jakie to ma w realiach DCS, jego ograniczeń i stylu w jakim ludzie grają? Domyślam się, że wrażenia z lotu i rozumianej akcji są jednak niższe niż atakowanie zagonów pancernych z Wichrów czy Hellfire i uciekanie przed wrogiem.
DCS będzie oferować coś, co by miało realne zastosowanie z użycia takiego śmigłowca? Bardziej by to było fajne przy DC i np. limitowanej ilości pocisków AA-AG, które trzeba by było transportować czy lekkich SAMów, które by się pojawiały kiedy ktoś to przewiezie.

« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2024, 10:28:17 »
Trochę tak to działa na niektórych serwerach. Desant piechoty aby przejąć cele, wyposażenie lotnisk, surowce, etc. Latanie heli ma ciekawie rozbudowane role w DCS.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2026, 11:00:45 »
Korzystając z wolnego weekedu włączyłem sobie triala CH-47 w sklepie ED.

Ale bieda. Półtora roku od premiery, ADF nie działa, ILS nie działa, VOR/TACAN też nie kompletne, w CDU widać, że niektóre strony jak MSN nie są funkcjonalne. W produkcie, w którym poza lataniem i nawigowaniem nie ma nic specjalnie więcej do roboty.

Sam kokpit może i ładny, ale też niezbyt funkcjonalny dla grających w VR. Wyświetlacze duże, ale czcionki małe więc słabo czytelne w goglach. Do tego gigantyczne ramki MFD (7x9) nijak się mają do moich ramek Thrustmastera 5x5, ciężko sensownie zmapować potrzebne przyciski.

Dla mnie zdecydowanie nie warty obecnej ceny. Może jak go połatają i zrobią promocję 50% to się skuszę, ale w sumie co pół roku można sobie włączyć za darmo triala na dwa tygodnie i się wylatać :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2026, 19:48:21 »
Hehe, jakoś mnie to nie dziwi. Przypomnę tylko, że do dzisiaj nie wydali manuala do Mi-24P. Podobno jest gotowy i "sprawdzany". Już od 2 lat. Sam moduł też jeszcze nadal z EA nie wyszedł.

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2026, 12:52:20 »
Manual dla Mi-24 to temat rzeka. Ile wątków już zamknęli bo temat był nie wygodny niewygodny?
Co do CH-47, ja się może kieeedyś zdecyduję go kupić, pod warunkiem że zrobią kabinę z analogową awioniką :P.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2026, 13:13:02 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2026, 13:49:57 »
A były jakieś zapowiedzi, że będzie też "analogowa" wersja?

PS. Jest CH-47D od Miltech Simulations jako dodatek do MSFS2020/2024 (lub w ramach Premium Deluxe do MSFS2024).

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2026, 17:27:10 »
A były jakieś zapowiedzi, że będzie też "analogowa" wersja?

PS. Jest CH-47D od Miltech Simulations jako dodatek do MSFS2020/2024 (lub w ramach Premium Deluxe do MSFS2024).

Nic mi nie wiadomo żeby chcieli wprowadzić analogi. To jest tylko jedyny argument żebym zaczął zastanawiać się nad zakupem tego autobusu. Puki co mój portfel może czuć się bezpiecznie. ;)