Autor Wątek: Czas Apokalipsy: wersja reżyserska znowu w kinach.  (Przeczytany 2475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czas Apokalipsy: wersja reżyserska znowu w kinach.
« dnia: Września 04, 2024, 12:39:48 »
Czołem.
"Apocalypse Now", czyli "Czas Apokalipsy" z 1979 roku znowu w kinach. Film znam na pamięć, ale wgniotło mnie w fotel raz jeszcze. Polecam. Grane w niektórych kinach.

https://multikino.pl/repertuar/warszawa-atrium-reduta/filmy/czas-apokalipsy-wersja-rezyserska
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2024, 19:51:55 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Czas Apokalipsy: wersja reżyserska znowu w kinach.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2024, 19:39:24 »
Popieram. Też się wybrałem.

Uzupełniając dodam tylko dla niezdecydowanych, że to remaster 4K wersji "Final Cut", odrobinę krótszej od "Redux", wydanej parę lat temu na DVD. Którakolwiek by jednak nie była, i tak warto obejrzeć na dużym ekranie.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 04, 2024, 22:33:24 »
Oj tak, zobaczyć ulubiony film na kinowym ekranie było bardzo miło. Zwłaszcza, że jestem urodzony już jakiś czas po premierze. Wersja faktycznie krótsza od prawdziwego "Redux", czyli bez drugiej sceny z króliczkami. KMWTW  8)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Września 16, 2024, 21:10:38 »
W Multipleksach już wypadło, ale jest w Muranowie w Warszawie, 24.09 i 9.10 (z dyskusją po seansie). Wziąłem tę drugą datę. Co prawda film widziałem chyba ze 12x :evil: ale on nigdy się nie nudzi. Na dużym ekranie emocję są zawsze większe:  https://kinomuranow.pl/film/czas-apokalipsy-wersja-rezyserska.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Września 16, 2024, 22:14:44 »
No a jakie teksty z tego filmu najbardziej do was przemówiły? (pozostały w pamięci do dziś).

Oglądałem "Czas Apokalipsy" jakieś 15 lat temu i pozostały mi w pamięci słowa:

"Trenujemy młodych mężczyzn by zrzucali ogień z nieba na ludzi, ale ich dowódcy nie pozwalają im pisać "pierdolić" na samolotach, bo jest to nieprzyzwoite."

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #5 dnia: Września 16, 2024, 23:12:35 »
Zaraz podjedzie Blitz z adminem i na Ciebie zrzuci ogień za ten cytat. A potem będziesz uwielbiał akumulator na ... o poranku.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #6 dnia: Września 17, 2024, 00:32:43 »
Ale przecież ja sobie tego nie wymyśliłem, nie ściemniam, to autentyczny cytat z końcówki "Czasu Apokalipsy". Z momentu kiedy kapitan Willard rozmawia z pułkownikiem Kurtzem. Piętnaście lat minęło, a pamiętam te słowa.

« Odpowiedź #7 dnia: Października 04, 2024, 17:42:23 »
Co prawda od sierpnia widziałem już dwa razy w kinie, ale poszedłbym i trzeci. Na czwartkowy seans w kinie Muranów nie ma już biletów. Ktoś kojarzy czy może nie ma innych seansów w Warszawie jeszcze? Mnie się nie udało znaleźć.

A dla ultrasów mam ciekawego linka. Film dokumentalny o powstawaniu Czasu Apokalipsy  8)

https://www.cda.pl/video/5889941ee

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2024, 22:34:04 »
W Muranowie masz - niedziela, 3 listopada 2024 najbliżej, gdzie są bilety jeszcze.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Października 05, 2024, 17:04:36 »
Faktycznie, nie sprawdziłem następnego miesiąca. Dzięki.

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 05, 2025, 13:44:45 »
Zaserwowałem sobie przedwczoraj ten film. Nie w kinie, bo do kina po prostu nie chodzę (szkoda mi na to kasy i nerwów). Zamiast tego: 65" calowy OLED i wersja 4K REMUX HDR z bitrate 50 Mbps (plik prawie 72 GB ;D). "Kino" mam w domu, bez tych wszystkich niedogodności.

Ale, do brzegu... Czytałem sobie ostatnio dość ciekawe podsumowanie różnych wersji Czasu Apokalipsy. Zasadniczo są 3: kinowa, redux i ta "reżyserska" czy też "ostateczna" (ang. "final cut"). Wersja ostateczna to nieco okrojony redux. Powszechnie przeważają opinie, że najlepszą wersją jest ta pierwsza - kinowa. Najkrótsza, oferuje najlepsze tempo. Wg wielu te dodane sceny, zwłaszcza ta z francuską plantacją, nic nie wnoszą i są zbędne. Najczęściej można zobaczyć takie zestawienie wersji: kinowa > ostateczna > redux. Mi tam te sceny dodatkowe się podobały, ale muszę kiedyś jeszcze przypomnieć sobie wersję kinową. Chociaż pod względem jakości chyba wersja ostateczna jest najlepsza, bo jest to remaster 4K robiony podobno bezpośrednio z oryginalnej taśmy filmowej.

https://screenrant.com/apocalypse-now-different-cuts-versions-coppola-changes-explained/

Co ciekawe jest też 4 wersja - tzw. "first assembly", zwane też "rough cut". To najdłuższa wersja trwająca ponad 5 godzin (sic!). Jest to wersja robocza z wszystkimi nakręconymi scenami, która wyciekła i krążyła później na VHS. Ciekawe sceny, które pierwotnie nakręcono: dziennikarz grany przez Dennisa Hoppera zostaje zabity (przez Colby'ego), a kapitan Willard przebija włócznią dziecko, które zostało użyte jako żywa tarcza przez jednego ze strażników. Może lepiej, że to wycięli. ;)

https://cinephiliabeyond.org/the-holy-grail-of-workprints-the-five-hour-rough-version-of-apocalypse-now/

Jeszcze słowo odnośnie samego filmu. Pod względem realizacji i zdjęć to jest dla mnie absolutny majstersztyk. Niektóre sceny ze śmigłowcami ocierają się o szaleństwo, jeśli chodzi o poziom ryzyka. Dziś można już tylko uronić łezkę, że "to se ne vrati". Jesteśmy skazani na CGI. Pół biedy jeśli zrobione dobrze. Najczęściej jest to 💩 (*cough*Masters of the Air*cough*). Wystarczy popatrzeć na te sceny:

Ostatni film, który miał taki rozmach po względem użytego sprzętu, to chyba Black Hawk Down. I pewnie tak pozostanie.

PS. Jeszcze taka ciekawostka, że scena z rytualnym ubojem wołu, jest jak najbardziej prawdziwa (no w sumie oglądając tę scenę, ciężko stwierdzić inaczej). Samo zwierze było podobno jednym z dwóch ofiarowanych przez twórców dla plemienia, na którego terenie kręcony był film. Zwierzę rzekomo nie zostało zabite na potrzeby filmu, tylko Coppola nakręcił ubój niejako przy okazji. W każdym razie tak twierdził.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2025, 13:52:34 wysłana przez Jascha »

Offline ivn

• *
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 24, 2025, 23:02:21 »
Czułeś napalm o poranku ;)