Autor Wątek: Grupy uderzeniowe lotniskowców  (Przeczytany 19212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Grupy uderzeniowe lotniskowców
« Odpowiedź #150 dnia: Września 22, 2025, 14:27:46 »
No to prawdziwa gratka! :D
Chińczycy wypuścili do sieci filmy i zdjęcia z ćwiczeń operacji lotniczych na pokładzie Fujian. Są starty i lądowania KJ-600, J-35 i J-15T. Choć okręt nie został jeszcze oficjalnie przyjęty do służby, to chyba można ogłosić już, że Chiny stają się obecnie trzecim krajem na świecie (po USA i Francji) użytkującym lotniskowiec z katapultami i drugim krajem (po USA) wykorzystującym katapulty elektromagnetyczne. Są też, de facto, drugim krajem produkującym mini AWACS-y bazowania okrętowego.

Filmy z "tubki": link1 , link2

Zobaczyć "Flankera" startującego z katapulty elektromagnetycznej - bezcenne :D
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2025, 14:33:45 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #151 dnia: Września 22, 2025, 21:39:58 »
Czy tylko mnie uderza w oczy zadziwiające podobieństwo wielu chińskich rzeczy do ich amerykańskich odpowiedników?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #152 dnia: Września 22, 2025, 22:46:49 »
Nie, no Liaoning jest akurat podobny do ruskiej rzeczy.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #153 dnia: Września 22, 2025, 22:57:52 »
A ten chiński, morski AWACS czegoś ci nie przypomina?

« Odpowiedź #154 dnia: Września 23, 2025, 00:30:02 »
Kelso, Chińczycy ewidentnie postanowili nie "wyważać otwartych drzwi", tylko wzorowali się koncepcyjnie na E-2 projektując swojego KJ-600. Dziecinadą natomiast byłoby twierdzenie, że to "kopia". W tym Chińczyku, poza ogólnym zewnętrznym podobieństwem, wszystko jest inne: wymiary, waga, wyposażenie elektroniczne, silniki i śmigła.

« Odpowiedź #155 dnia: Września 23, 2025, 06:47:42 »
Nie kopia a analog :). Już to gdzieś, kiedyś czytałem o Tu-4.

« Odpowiedź #156 dnia: Września 23, 2025, 17:59:40 »
Nie kopia a analog :).
To lepsze określenie, chociaż Chińczycy nigdy nie określają swoich wyrobów w ten sposób. Po prostu, pokazują to co mają (+ czasami wrzucą garść informacji technicznych) na zasadzie: patrzcie mamy to i to... a reszty domyślcie się sami. Ani ich grzeją, ani ziębią zachodnie spekulacje na temat sprzętu. Jedynie frustrują się, gdy zachodni dziennikarze mylą nazwy i oznaczenia maszyn. Stąd, na pardzie wojskowej wszystko było opisane dużymi, czarnymi literami łacińskiego alfabetu, aby zachodni "eksperci" nie musieli się domyślać, co przed nimi właśnie przejeżdża.

Porównanie obu maszyn od frontu:

Kilka dodatkowych zdjęć z pokładu Fujian:

« Odpowiedź #157 dnia: Września 23, 2025, 20:44:59 »
Na tych nowych zdjęciach z Fujian jeden szczegół mi się rzucił w oczy - otóż J-15T otrzymały czerwone, czterocyfrowe nr taktyczne (np 1513, 1516). Do tej pory widywane były z nr szarymi i dwucyfrowymi.

« Odpowiedź #158 dnia: Września 24, 2025, 00:51:37 »
Rafi, też na to zwróciłem uwagę. Przejrzałem chińskie forum, ale nie było info na ten temat. Zadałem zatem pytanie. Zobaczymy, co odpiszą...

Samoloty mają niskie numery produkcyjne: 0003 i 0005 (widoczne przy wlotach powietrza). Możliwe zatem, że są to jakieś samoloty przedseryjne, nieprzypisane do jednostek bojowych a służące do testów.   

« Ostatnia zmiana: Września 24, 2025, 01:03:17 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #159 dnia: Września 24, 2025, 22:45:15 »
Rafi, "kopnął nas ten zaszczyt", że na zadane pytanie odpowiedział sam Andreas Rupprecht :).
Tak jak przypuszczałem, to prototypy do testów:

Najwyraźniej "Niemiaszek" poczuł się zobligowany do udzielenia odpowiedzi, gdy zobaczył, że chodzi o Polaków  ;D :P.

« Odpowiedź #160 dnia: Września 28, 2025, 19:20:48 »
Miło z jego strony ;)
A dzisiaj na X pojawiła się informacja, że jakiś chiński urzędnik ogłosił, że ichni J-35 ma RCS mniejszy niż ludzka dłoń i jest bardziej stealth niż F-35 :icon_chomik-w-tasmiea_274:.
https://x.com/globaltimesnews/status/1972167744897606009?t=GGjFkrVMciB7nY35rDQ6Lg&s=19

Chwalą się też, że po raz pierwszy myśliwiec stealth (J-35) został wystrzelony z lotniskowca za pomocą wyrzutni elektromagnetycznej.
https://x.com/RealAirPower1/status/1970703678903382253?t=c0ihGkxR93qTht77LxA7-g&s=19

Propaganda propagandą, ale Chiny pomału zaczynają odjeżdżać.
https://x.com/zhao_dashuai/status/1972240706015265079?t=cDSICJU5tbfBHZpfUaFUDQ&s=19

https://x.com/Xixi_2328857214/status/1970124981632901210?t=6gtwY-xL_E-HqoCvU7DOPQ&s=19

« Odpowiedź #161 dnia: Września 29, 2025, 02:32:45 »
A dzisiaj na X pojawiła się informacja, że jakiś chiński urzędnik ogłosił, że ichni J-35 ma RCS mniejszy niż ludzka dłoń i jest bardziej stealth niż F-35 :icon_chomik-w-tasmiea_274:
Eee tam, to propaganda :).
Oczywiście F-35 jest zaprojektowany w technologii stealth, ale aż tak dobrze z tym RCS to nie jest. Choćby dlatego, że Chińczycy nie maskują taśmami łączeń na poszyciu samolotu, tak jak to robią Amerykanie. Poza tym, J-35 jest sporo większy od F-35, a to też ma wpływ na RCS. Natomiast, atutem chińskiej maszyny może być większa pojemność komór uzbrojenia - czyli będzie latał bez żadnych podwieszeń pod skrzydłami, bo bomby i rakiety zmieszczą mu się "do brzucha" :P.       

Chwalą się też, że po raz pierwszy myśliwiec stealth (J-35) został wystrzelony z lotniskowca za pomocą wyrzutni elektromagnetycznej.
To akurat prawda. Amerykanie użytkują obecnie jeden lotniskowiec z podobnymi katapultami (EMALS) - USS Gerlad Ford, ale jakoś nigdy nie ćwiczyli z niego startów F-35C. Kiedyś wylądował na nim F-35, ale był on w wersji B, więc nawet nie korzystał z lin hamujących oraz katapult do startu. 

Obecnie USS Ford przebywa na Morzu Północnym (gdzieś pomiędzy Szkocją a Norwegią) i nie ma na pokładzie żadnych F-35C.
Tu jego zdjęcie z 12 września z Oslo:

Propaganda propagandą, ale Chiny pomału zaczynają odjeżdżać.
https://x.com/zhao_dashuai/status/1972240706015265079?t=cDSICJU5tbfBHZpfUaFUDQ&s=19

https://x.com/Xixi_2328857214/status/1970124981632901210?t=6gtwY-xL_E-HqoCvU7DOPQ&s=19

Rozbawiła mnie ta "wyliczanka" :D:
When we have 1 aircraft carrier, we are a cause for concern.
When we have 2 carriers, we are a regional threat.
When we have 3 carriers, we are a pacing threat.
When we have 4 carriers, we are an existential threat.
When we have 5 carriers, we are a global security dialogue partner.
When we have 6 carriers, we are dear friends.

Natomiast, co do 6 czy 7 lotniskowców w 2035r to przesada...
Oni są w stanie budować równocześnie dwa takie okręty (jeden w stoczni w Dalian i drugi w stoczni w Szanghaju). Z projektem Fujian wystartowali w 2016r, a jego przyjęcie do służby będzie tej jesieni. Zatem łatwo obliczyć, że do 2035r będą mieć maksymalnie dwa kolejne lotniskowce w służbie.   

Ogólnie, to zachłysnęli się tam nowym lotniskowcem i niektórzy lekko odlatują :P.

Zwróciłbym jednak uwagę na tempo budowy innych okrętów: niszczycieli, fregat i okrętów podwodnych - bo tu padają rekordy...
Tak będzie wyglądał ten rok dla PLAN:

To grafika z czerwca, więc niektóre daty nie są aktualne. Niemniej, w pierwszym kwartale tego roku przyjęli na stan dwa nowe, atomowe "Szangi" (093B). W trakcie lata Hubei (czyli desantowca/śmigłowcowca 075) i 3 niszczyciele Typu 052D (nr 125, 126, 127), a fregat to już nawet nie chce mi się śledzić :P

Jeśli w kolejnych latach to tempo budowy się utrzyma, to oni w 2035r będą mieć na stanie ponad setkę niszczycieli, setkę fregat i około setki okrętów podwodnych (z czego przynajmniej połowę atomowych).

Dla porównania, USA w tym roku wypada słabo. Miały być dwa nowe niszczyciele Burke, a będzie jeden. Trzy podwodne Virginie, a będą dwie... Tyle.
No i kolejny rok obsuwy przy budowie fregaty USS Constellation. Miała być w 2029r, to będzie w 2030r.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2025, 02:42:44 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #162 dnia: Września 29, 2025, 12:21:53 »
Biorę poprawkę na chińską propagandę (sam pamiętam nasz PRL i malowanie trawy na zielono czy "wagony wydobytego węgla ustawione jeden za drugim to..."). Tylko poza ogródkiem militarnym oni działają na wielu, wielu polach jednocześnie - program kosmiczny i własna stacja orbitalna z planami lądowania na Księżycu, rozbudowa szybkich kolei, dróg (wczoraj bodajże nawet w naszej tv relacja z oddania najdłuższego mostu), inwestycje w technologie. No i zaangażowanie polityczne w różnych rejonach świata (Afryka, teraz opowiadanie się po stronie państw islamskich w konflikcie z Izraelem (co nie przeszkadza im własnych muzułmanów zamykać w obozach)). Jeden kraj. Ile z tego to PR a ile to fakty - nie rozstrzygnę. Tak samo nie wiem na ile to ich wytwory, wynalazki a ile skopiowali mniej lub bardziej legalnie (ukradli). Przed oczami mam rosyjski Su-57 (których naklepano ledwo ok 30 sztuk) lub F-22 (ok. 180 sztuk) a J-20 (od 20215 w linii ok 300 sztuk i już są nowe wersje). Robi wrażenie, po prostu. Daleki jestem od zachwytów. Chiny to nie jest kolos na glinianych nogach.
Nie o tym ten wątek więc z mojej strony koniec off topic.

« Odpowiedź #163 dnia: Września 30, 2025, 02:57:51 »
Tylko poza ogródkiem militarnym oni działają na wielu, wielu polach jednocześnie - program kosmiczny i własna stacja orbitalna z planami lądowania na Księżycu, rozbudowa szybkich kolei, dróg (wczoraj bodajże nawet w naszej tv relacja z oddania najdłuższego mostu), inwestycje w technologie.
Chiny to duży kraj. Mają dużo ludzi, dużo uczelni technicznych i kasę na rozwój... to musi procentować. W dodatku są pracowici (jak większość Azjatów) i całkiem dobrze zorganizowani.

(co nie przeszkadza im własnych muzułmanów zamykać w obozach)
Myślę, że sprawa z Ujgurami jest "dęta" przez zachodnią propagandę. Czasami oglądam na Tubce nagrania Polaków mieszkających w Chinach i jeden z nich twierdził, że lubi jedzenie ujgurskie i często chodzi do ichniejszych knajp na kebaba. Sam na chińskim forum militarnym widziałem fotki chińskich oddziałów wojskowych złożonych z Ujgurów. Poza tym, oni są pochodzenia tureckiego, a Erdogan i Xi są w bardzo dobrych relacjach...   

Tak samo nie wiem na ile to ich wytwory, wynalazki a ile skopiowali mniej lub bardziej legalnie (ukradli).
To nie jest tak, jak się powszechnie wydaje. Akurat to zagadnienie badałem na własną rękę, bo byłem po prostu ciekawy.
Oni owszem kradli/kopiowali rozwiązania wojskowe, ale tylko z jednego kierunku -> USA.
Z pozostałych nie musieli :P. Reszta krajów zachodnich sprzedawała im swoje technologie, byle tylko kasa na kontach się zgadzała :D. Zdziwiłbyś się, jakie licencje Chińczycy kupili we Francji (np. systemy morskie, helikoptery Super Frelon i Dauphin), Izraelu (np. systemy powietrzne, radary, rakiety Python, Lavi), Niemczech (np. przekładnie Renka i silniki do czołgów, podwozia pojazdów wojskowych Merca). Wystarczyło tylko, że Chińczycy pojawiali się z walizkami pieniędzy, a firmy europejskie i izraelskie sprzedawały niemal wszystko jak leci. Nawet u Finów i Szwedów jakieś licencje kupowali. A Volvo to sobie cały zakład produkcyjny zakupili...  także, jak ktoś ma nowy samochód Volvo w garażu to jeździ Chińczykiem, a nie Szwedem :P.

Oczywiście sporo zakupionych technologii to były nieco starsze rzeczy, ale to Chińczykom w zupełności wystarczyło, aby się na ich przykładzie nauczyć, co jak działa i aby "wyrwać się" w dużej mierze z kręgu technologii sowieckich.   

Przed oczami mam rosyjski Su-57 (których naklepano ledwo ok 30 sztuk) lub F-22 (ok. 180 sztuk) a J-20 (od 2025 w linii ok 300 sztuk i już są nowe wersje).
Nawet Amerykanie poinformował niedawno, że do końca tego roku PLAAF będzie mieć 400 J-20 w linii.   

Nie o tym ten wątek więc z mojej strony koniec off topic.
Spoko, zatem żeby stało się zadość tematowi wątku, wstawiam nową fotkę Syczuana ze stoczni w Szanghaju:

Widać, że jest już niemal ukończony i gotowy do testów. Od czasu wodowania (grudzień 2024) przybyło mu sporo aparatury na masztach i dachach nadbudówek. Pojawiły się okna w drugiej wieżyczce. Zniknęły też "baraki" nad torem katapulty elektromagnetycznej, zatem została już zainstalowana.

W tamtym rejonie Azji robi się teraz (jesień - zima) dobra pogoda na ćwiczenia morskich operacji lotniczych. Wiosna - lato to z kolei pora tajfunów.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #164 dnia: Września 30, 2025, 22:54:50 »
Coś się dzieje, USS Gerald R. Ford wchodzi do Cieśniny Gibraltarskiej i dalej na Morze Śródziemne.

Jego grupa uderzeniowa to:

• USS Normandy (CG-60) - krążownik rakietowy klasy Ticonderoga

• USS Ramage (DDG-61), USS McFaul (DDG-74), USS Thomas Hudner (DDG-116) - niszczyciele rakietowe klasy Arleigh Burke.
Klasyczny skład

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM