Co zabiera na pokład taki chiński lotniskowiec? Czy kitaje mają jakieś AWACSy? (Chyba raczej tak). Czy to co jest na pokładzie nie odpowiada sile czegoś co możemy nazwać pułkiem lotniczym z dodatkami?
Jeśli chodzi o lotniskowce z rampą (Liaoning i Shandong) to ich grupy lotnicze są bardzo podobne i wyglądają następująco:
- 24 samoloty Shenyang
J-15 (chińska modernizacja Su-33),

- 8 śmigłowców Changhe
Z-18,

- 4 śmigłowce Harbin
Z-9.

Lotniskowce te nie posiadają AWACS-ów (zapewne z uwagi na rampę).
Inaczej sprawa ma się w przypadku lotniskowca Fujian. Ten ma mieć na swoim stanie 4 samoloty wczesnego ostrzegania
KJ-600. Dodatkowo eskadrę samolotów piątej generacji
J-35 oraz drony
GS-11. Uzupełnienie stanowić będą J-15 (w wersji jedno i dwumiejscowej). Ogólnie liczba samolotów ma wynosić 50+ (dokładna ilość nie jest jeszcze znana)
KJ-600 już latają, podobnie jak J-35. Jednak szczegółowych informacji na temat tych maszyn brak (blokada informacyjna). Jak można zauważyć, chiński "mini" AWACS jest całkiem podobny do swojego amerykańskiego odpowiednika E-2 Hawkeye

Ogólnie Chiny mają 4 typy AWACS-ów, ale 3 z nich (KJ-200, KJ-500 oraz KJ-2000) są samolotami bazowania lądowego. Mam zamiar napisać o nich więcej w nowym wątku o nadchodzącej wojnie o Tajwan. Trzeba jednak będzie chwilę poczekać...
Muszę się przyznać, że odkąd zacząłem śledzić amerykańską wojskową logistykę, jestem w szoku, jak wspaniale zorganizowany koncepcyjnie jest to system i jak się rozwinął, dając właściwie podwaliny pod system logistyki cywilnej na całym świecie. Cudo po prostu.
Nie da się zaprzeczyć. Widać to było choćby na wiosnę 2022r, gdy C-17 z amerykańskim wsparciem wojskowym dla Ukrainy, lądowały po kilka razy dziennie na lotnisku w Jasionce. Napatrzyłem się na nie wtedy do woli
Niestety, ostatniego C-17 widziałem tu jakieś 3 miesiące temu. Cały transport z USA przejęły B747 z Atlas Air i Kalittha Air. Liczba lotów też znacznie spadła (najczęściej to 1 dziennie, a czasami są dni puste).
Na filmie C-17 lądujący w Jasionce:
https://www.youtube.com/shorts/pE-jl2DfsuAA tu jeszcze ładna grafika z przyszłą grupą lotniskowca Fujian (widać na niej dwa okręty podwodne, podobnie jak ma to miejsce dla pozostałych lotniskowców):