Taki mały off-topic: serio używacie grok'a jako źródła do obiektywnych analiz? Przecież równie dobrze taką "jakość" dostarczy Russia Today, FOX News czy każdy inny ściek informacyjny.
Na co dzień zajmuję się tematyką AI i grok to jeden z najgorszych modeli jaki znam.
1. Jeszcze nie spotkałem modelu AI, któremu nie zdarzyłoby się mijać z prawdą. Na szczęście, nie jest to nagminne. Zatem dobrze jest mieć chociaż ogólną wiedzę na tematy poruszane w dyskusji z AI.
2. Z powodu wskazanego przez kol.
rutkova: Grok nie boi się "trudnych" tematów.
3. Jest to model AI rozwijany przez Amerykanów, więc już choćby przez to będzie miał większą akceptację w niektórych kręgach (jak choćby to forum).
4. Jest powszechnie dostępny, dlatego każdy może zapytać go o to samo i sprawdzić dane.
5. Odpowiedzi których udzielił Grok, a które tu wkleiłem, są zgodne z prawdą i mam na nie "podkładki" z innych źródeł niż X.
6. Demagog? Serio? Przecież im zdarzało się wykonywać błędne weryfikacje, do czego się nawet sami przyznają.
Tymczasem, podstawowa zasada fact-checkingu polega na niezabieraniu głosu, jeśli nie zna się prawdy lub nie można jej ustalić.
Wracając do tematu wątku:
Mapka pokazująca zagęszczenie dużych okrętów wojennych na wodach międzynarodowych u wybrzeży Chin i Japonii. Ostatni raz takie miało miejsce chyba podczas 2WŚ:

opis: