Autor Wątek: Grupy uderzeniowe lotniskowców  (Przeczytany 27919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Grupy uderzeniowe lotniskowców
« Odpowiedź #210 dnia: Grudnia 31, 2025, 13:29:28 »
Słownik mi zmienił nawet nie zauważyłem. Wystarczy pokazać go w trybie marszowym, nie różni się aż tak od pożaru . Tak btw, ten statek chiński to taka prowizorka, kojarzy mi się bardziej z niemieckimi korsarzami czyli krążownikami pomocniczymi z I WŚ. Ok, jakaś siła ognia to jest ale...

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #211 dnia: Grudnia 31, 2025, 13:47:50 »
Jak już wcześniej pisałem, taki prowizoryczny okręt to pływający arsenał. Służyć ma on nie do aktów morskiej dywersji i "korsarki" (choć w sumie i to może robić), ale przede wszystkim jako towarzysz zgrupowania okrętów bojowych na morzu. Po prostu, zwiększa on niebagatelnie siłę ognia rakietowego takiego zespołu. Osłonę zapewnią mu własne fregaty i niszczyciele, więc nie musi mieć on wszelkiej dodatkowej aparatury do przeżycia podczas bitwy morskiej.         
Lepsze jutro było wczoraj.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #212 dnia: Grudnia 31, 2025, 15:31:15 »
Ok. To jakie jego osiągi i dzielność morska? Da radę towarzyszyć GU na pełnym morzu? Wątpię. Znów prosta propaganda, która może robić wrażenie na Tajwanie, bo nigdzie dalej bojowo ten statek sobie nie popłynie. Za wolny, za paliwożerny, ot tak ciekawostka jak te wyspy sztuczne udające lotniskowce.

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #213 dnia: Grudnia 31, 2025, 16:26:51 »
Jakieś nie porozumienie panowie, takie statki nie mają pływać w eskorcie. To statek jednorazowego użytku, łatwo wykryć okręty wojenne i je zatopić. Za to trudno będzie zgadywać który z kontenerowców jest uzbrojony i w tym jest prawdziwa siła i zagrożenie.
     A co do Kuzniecowa to on ma napęd turbo parowy a nie diesla. Sam kiedyś w Dani w stoczni budowałem kontenery z agregatami prądotwórczymi, o zasilanie elektryczne do odpalenia rakiet niema się co martwić bo to żaden problem. Namiary na cel też pewnie dostanie z zewnątrz przez datelink.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 01, 2026, 12:11:39 »
Ok. To jakie jego osiągi i dzielność morska? Da radę towarzyszyć GU na pełnym morzu?

Jakieś nie porozumienie panowie, takie statki nie mają pływać w eskorcie. To statek jednorazowego użytku, łatwo wykryć okręty wojenne i je zatopić.

Czyli według was, morskie grupy uderzeniowe to składają się wyłącznie z okrętów wojennych? No litości! Wszystkie one w długich rejsach muszą korzystać z okrętów zaopatrzeniowych/tankowców, które płyną razem z nimi. Przykłady:

Amerykański typ Lewis and Clark:

Brytyjski typ Leaf:

Chiński typ 903:

Wszystkie powyższe niespecjalnie różnią się dzielnością morską, paliwożernością i szybkością od kontenerowców.

Cytat: rutkov
Wątpię. Znów prosta propaganda, która może robić wrażenie na Tajwanie, bo nigdzie dalej bojowo ten statek sobie nie popłynie. Za wolny, za paliwożerny, ot tak ciekawostka jak te wyspy sztuczne udające lotniskowce.
Możesz sobie uważać co chcesz. Nie zmienia to faktu, że wygłaszane przez ciebie opinie bywają kompromitujące. :P 

Cytat: adampolska7
A co do Kuzniecowa to on ma napęd turbo parowy a nie diesla.
A kto twierdził, że ma diesla? A może według ciebie turbina parowa nie jest silnikiem?

Tak się Adamie składa, że turbina parowa do pracy potrzebuje paliwa, którym w przypadku „Kuzniecowa” był mazut – stąd ten gęsty, czarny dym.

Cytat: adampolska7
Sam kiedyś w Dani w stoczni budowałem kontenery z agregatami prądotwórczymi, o zasilanie elektryczne do odpalenia rakiet niema się co martwić bo to żaden problem. Namiary na cel też pewnie dostanie z zewnątrz przez datelink.
Widzę, że jesteś w temacie agregatów kontenerowych. Zatem zapytam: ile potrzeba takich urządzeń, aby wygenerować prąd o mocy 40 MW?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 01, 2026, 12:19:09 »
Towarzyszą, jak najbardziej, ale są to okręty wojskowe, nie handlowe.

« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 01, 2026, 12:43:05 »
Tia, i jedynym uzbrojeniem tych okrętów wojskowych są wabiki. ;D

Ten kontenerowiec ma: radary, możliwość zabrania rakiet (woda-powietrze i woda-woda), artyleryjski zestaw lufowy do samoobrony, wabiki oraz całą niezbędną aparaturę (jak datalink) w pozostałych kontenerach. 

Faktycznie, to okręt handlowy. ;D

« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 01, 2026, 14:01:34 »
Amerykańskie lotniskowce eskortowe używane podczas 2WŚ powstały bezpośrednio z przebudowy statków handlowych (typ Sangamon i Bogue), albo bazowały na projektach kadłubów takowych (typ Casablanca i Commencement Bay). Jakoś nikt nie twierdzi, że nie były to okręty wojenne.

Tymczasem, "przebudowa" kontenerowca z wykorzystaniem systemów modułowych ma nie być podobnym zabiegiem... ;D

---------------------------------

Na X, użytkownik SomePLAOSINT zamieścił korektę swojej wcześniejszej prognozy dotyczącej przyjęć nowych okrętów na stan PLAN w 2025r. Poniżej dane faktyczne.

Lotniskowiec (Fujian), śmigłowcowiec (Hubei), 7 niszczycieli (jeden 055 + sześć 052D), 6 fregat (cztery 054A, dwie 054B).

Do tego należy doliczyć okręty podwodne: 2 nuklearne "Szangi" (093x) oraz 3 diesel/electric 039C, takie jak na obrazku poniżej:

--------------------

Z kolei, US Navy przyjęła w 2025r trzy nowe okręty: dwa niszczyciele typu Burke (USS Barnum i USS Stevens) oraz okręt podwodny typu Virginia (USS Iowa). Nie zmieniło to jednak "na plus" stanu posiadania amerykańskiej floty, bo jednocześnie wycofane ze służby zostały dwa kolejne krążowniki typu Ticonderoga (USS Normandy, USS Philippine Sea) oraz okręt podwodny typu LA (USS Helena).
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2026, 14:08:46 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 01, 2026, 14:39:23 »
    A co do Kuzniecowa to on ma napęd turbo parowy a nie diesla.

A kto twierdził, że ma diesla?

Celowo napisałem że ma napęd turbo parowy żeby koledze Rutkov wytłumaczyć dlaczego Kuzniecow tak dymi, bo napęd turbo parowy wytwarza więcej dymu od diesla, myślałem że to jest proste do zrozumienia, ale widocznie wyraziłem się mało precyzyjnie skoro nie zrozumiałeś.
A może według ciebie turbina parowa nie jest silnikiem?
Nigdzie nie napisałem że turbina parowa nie jest silnikiem i nigdy tak nie twierdziłem, więc niepotrzebnie insynuujesz że tak mogę uważać bo tak nie uważam.

Czyli według was, morskie grupy uderzeniowe to składają się wyłącznie z okrętów wojennych? No litości! Wszystkie one w długich rejsach muszą korzystać z okrętów zaopatrzeniowych/tankowców, które płyną razem z nimi.
Oczywiście że grupy bojowe okrętów w długich rejsach korzystają z statków zaopatrzeniowych, nikt nigdzie nie twierdził że tak nie jest!
Wyjaśniam ci tylko że w tych statkach z uzbrojonymi kontenerami nie chodzi o to żeby pływały w grupach bojowych bo od razu są celem. Tylko żeby były niespodzianką dla przeciwnika i np: bez wzbudzania podejrzeń podpłynęły pod bazy nieprzyjaciela w zasięg pocisków i zrównały ją z glebą. Oczywiście do takiej misji okręty podwodne też mogą zostać wysłane, ale są kosztowne i mają niewielką liczbę rakiet, co przy uderzeniu konwencjonalnym ma znaczenie, do tego mogą im Amerykanie wysłać ogon w postaci własnego okrętu podwodnego. Więc kontenerowce z rakietami tanie i niewiadomo czy to zwykły kontenerowiec czy uzbrojony i w tym jest potęga tego planu a nie pływanie w grupach z innymi okrętami.

Tia, i jedynym uzbrojeniem tych okrętów wojskowych są wabiki. ;D
Oczywiście w kontenery da się upchać wszystko ale zasadniczo wystarczy że będą miały rakiety i systemy łączności i to już wystarcza żeby były groźne.

Widzę, że jesteś w temacie agregatów kontenerowych. Zatem zapytam: ile potrzeba takich urządzeń, aby wygenerować prąd o mocy 40 MW?
W 20 stopowy możesz zmieścić 1200 KW w 40 stopowy 1500 lub więcej. Podejrzewam że jeden taki kontener w zupełności wystarczy na 10 kontenerów z pociskami manewrującymi.

Tutaj link do Generator Power A Yanmar Company:
https://generatorpower.com.au/diesel-generators/
https://generatorpower.com.au/diesel-generators/heavy-duty-series/
Firma robi kontenery z agregatami do 3360 KVA czyli dla PF = 0.8 – standard dla agregatów trójfazowych to 2688 KW.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2026, 14:47:16 wysłana przez adampolska7 »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 01, 2026, 14:48:04 »
Napisałem, że są to okręty wojenne (czyli nie statki) budowane od razu z innymi założeniami konstrukcyjnymi od wymogów statku handlowego i celowym przeznaczeniem wojskowym (dobry przykład tankowce lotnicze, niby zwykły Airbus czy Boeing, czy przerabiany z "cywila"). Czy muszę tłumaczyć jak różne są to konstrukcje? Nawet jeżeli są to konstrukcje dostosowywane (jak na przykład japońskie [i nie tylko] niektóre lotniskowce) to jednak muszą spełniać bardziej wyrafinowane wymogi. Widzę tu podobną głupawkę w kontekście tych jednostek jaka się rozgrywa z dronami na UA. 

« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 01, 2026, 15:09:03 »
Celowo napisałem że ma napęd turbo parowy żeby koledze Rutkov wytłumaczyć dlaczego Kuzniecow tak dymi, bo napęd turbo parowy wytwarza więcej dymu od diesla, myślałem że to jest proste do zrozumienia, ale widocznie wyraziłem się mało precyzyjnie skoro nie zrozumiałeś. Nigdzie nie napisałem że turbina parowa nie jest silnikiem i nigdy tak nie twierdziłem, więc niepotrzebnie insynuujesz że tak mogę uważać bo tak nie uważam.
OK, zaszło nieporozumienie.

Oczywiście że grupy bojowe okrętów w długich rejsach korzystają z statków zaopatrzeniowych, nikt nigdzie nie twierdził że tak nie jest!
Wyjaśniam ci tylko że w tych statkach z uzbrojonymi kontenerami nie chodzi o to żeby pływały w grupach bojowych bo od razu są celem. Tylko żeby były niespodzianką dla przeciwnika i np: bez wzbudzania podejrzeń podpłynęły pod bazy nieprzyjaciela w zasięg pocisków i zrównały ją z glebą. Oczywiście do takiej misji okręty podwodne też mogą zostać wysłane, ale są kosztowne i mają niewielką liczbę rakiet, co przy uderzeniu konwencjonalnym ma znaczenie, do tego mogą im Amerykanie wysłać ogon w postaci własnego okrętu podwodnego. Więc kontenerowce z rakietami tanie i niewiadomo czy to zwykły kontenerowiec czy uzbrojony i w tym jest potęga tego planu a nie pływanie w grupach z innymi okrętami.
Uważam, że nadają się do obu zadań.

W 20 stopowy możesz zmieścić 1200 KW w 40 stopowy 1500 lub więcej.
To dużo! Nie przypuszczałem, że one mają takie możliwości. 

Podejrzewam że jeden taki kontener w zupełności wystarczy na 10 kontenerów z pociskami manewrującymi.
Myślę, że do odpalenia rakiet nie potrzeba wiele prądu. Bardziej "prądożerny" będzie radar i CIWS.

« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 01, 2026, 16:25:29 »
Statek czy Okręt Wojenny w przypadku takiego kontenerowca z rakietami to ciężki temat. Jeżeli był by w składzie grupy bojowej i wciągnął by Banderę to Okręt Wojenny. Ale taki zakamuflowany płynąc sam dla zaskoczenia przeciwnika nie płynął by pod banderą Okrętu Wojennego tylko handlową i to pewnie pod inną niż Chińska, co to jest? Prawnie nie jest to statek handlowy ani Okręt Wojenny.
    Ja ze względu na szacunek do Okrętów Wojennych nigdy takiego gówna z kontenerami rakietowymi bez Bandery Okrętu Wojennego nie nazwę Okrętem Wojennym.

Ale temat ciężki nie tylko w kwestii Okrętów i Statków, np: Szkopy wmordowały nam Obrońców Poczty Gdańskiej bo nie posiadali mundurów wojskowych.

« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 01, 2026, 18:40:20 »
Hej
Moim zdaniem taki kontenerowiec to jednak okręt wojenny, gdyż statki handlowe mogą posiadać jedynie uzbrojenie defensywne, a w tym wypadku ofensywy charakter nie budzi raczej wątpliwości.

« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 01, 2026, 21:45:59 »
Hej
Moim zdaniem taki kontenerowiec to jednak okręt wojenny, gdyż statki handlowe mogą posiadać jedynie uzbrojenie defensywne, a w tym wypadku ofensywy charakter nie budzi raczej wątpliwości.
Słuszna uwaga.

Lotniskowiec (Fujian), śmigłowcowiec (Hubei), 7 niszczycieli (jeden 055 + sześć 052D), 6 fregat (cztery 054A, dwie 054B).
Powinno być: 8 niszczycieli (jeden 055 + siedem 052D)
Zlały mi się sylwetki okrętów na obrazku. :roll: :P

------------
Ciekawa fotka. Przedstawia lotnisko chińskiej marynarki wojennej w Huangdi (w prowincji Liaoning). W dolnym prawym rogu widać aparaturę do ćwiczeń lądowania z aerofiniszerem. Amerykanie moją podobne instalacje choćby w NAS Whidbey Island, NAS Oceana, czy NAS Lemoore.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2026, 22:03:07 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #224 dnia: Stycznia 03, 2026, 11:30:11 »
Chyba niepotrzebnie zastanawialiśmy się nad przeznaczeniem tego kontenerowca...
Teraz wydaje się, że ten statek służy Chińczykom jako "demonstrator technologii", czyli chcą pokazać ewentualnym klientom zagranicznym, co i w jaki sposób mogą umieścić na zwykłym statku handlowym. Ewidentnie jest to oferta skierowana do państw arabskich, afrykańskich oraz tych z Ameryki Środkowej i Południowej.

Patrzcie, co na nim teraz montują. :D
Wygląda to na modułową katapultę elektromagnetyczną pod duże drony (możliwe, że kamikaze). Jej tor to połączone szeregowo czteroosiowe ciężarówki z niezbędną aparaturą: