Dość niepokojące możliwości J-10C,
A niby czemu?
...ale tak naprawdę nic nie jest pewne.
Dlatego proponuję bazować na faktach, a nie fantazjować.
Równie dobrze mógł dostać z rakiety ziemia powietrze...
To akurat jest bardzo mało prawdopodobne. Samoloty indyjskie nie wleciały w przestrzeń powietrzną Pakistanu, lecz atakowały pakistańskie cele pociskami znad własnego terytorium. Rafale i Mirage 2000 strzelały SCALP-ami, a Su-30 BrahMos-ami. Wersja, jakoby zastrzelenia dokonały systemy OPL nie znajduje również odzwierciedlenia w komunikatach pakistańskich oficjeli.
Ja wiem, że na YT-owym kanale "Good Times Bad Times" sugeruje się taką wersję wydarzeń i zestrzelenie indyjskich maszyn przez systemy OPL (HQ-9). Autorzy kanału twierdzą również, że samoloty spadły na terytorium pakistańskie. Są to bzdury. Szczątki maszyn znaleziono w trzech lokalizacjach na terenie Indii: Bathinda (Rafale BS001), Wuyan/Pampore (Mirage 2000), Akhnoor (prawdopodobnie Su-30). To Hindusi wrzucali do netu zdjęcia wraków, a nie Pakistańczycy.

Po indyjskiej stronie znaleziono szczątki rakiet PL-15:
J-10C wystrzelił rakietę a naprowadzały je z poza zasięgu Saab 2000 Erieye lub ZDK-03 Karakoram Eagle.
Myślę, że za dużo kombinujesz

.
Po pierwsze: Saab 2000 jest niekompatybilny z chińską techniką. Jest on używany wyłącznie do naprowadzania pakistańskich F-16 i Mirage. Wiadomo to od samych Pakistańczyków
Po drugie: dlaczego ZDK-03 miałby zostać użyty do naprowadzania pocisków PL-15, skoro ich zasięg (około 200 km) nie przekracza możliwości radiolokatorów J-10C? Ponadto, PL-15 to pocisk z aktywnym naprowadzaniem (jak AIM-120) i nie wymaga podświetlania celu przez radiolokator samolotu (jak AIM-7).
Z kolei, można założyć że AWACS ZDK-03 został wykorzystany do wskazania celów dla J-10C.
Dodatkowe informacje:
Hindusi do ataku na Pakistan użyli również dronów kamikaze IAI Harop i "naszych" Warmate:
https://www.youtube.com/watch?v=LQx2ugpTzfw Co do szczątków z Akhnoor to oceńcie sobie sami, co to za maszyna (czy Su-30, czy nie):

Wiadomo, że miała dwóch pilotów:
"Local reports from Akhnoor confirm that two Indian pilots were rescued after ejecting"