Autor Wątek: Zhuhai Airshow 2024  (Przeczytany 2374 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zhuhai Airshow 2024
« dnia: Listopada 13, 2024, 19:15:46 »
W Chinach trwa obecnie 15. edycja: China International Aviation & Aerospace Exhibition, zwana powszechnie jako Zhuhai Airshow - ze względu na miejsce, w którym się odbywa, tj.: Port lotniczy Zhuhai-Jinwan (ICAO: ZGSD).

Pewnie wielu z Was zauważyło, że "gwiazdami" tej edycji są: nowy chiński myśliwiec piątej generacji J-35, rosyjski Su-57 oraz morskie J-15T i J-15D.

Dla mnie jednak, równie ciekawymi eksponatami są inne samoloty (choć już nie debiutujące), jak:
- nowa wersja chińskiego "średniego" AWACS-a, KJ-500 z sondą to tankowania w powietrzu:

- chiński powietrzny tankowiec YY-20A zbudowany w oparciu o ich samolot transportowy Y-20:

- wąskokadłubowy, odrzutowy samolot pasażerski Comac C919:

Jakby ktoś chciał, to na YT jest ponad 4 godz. część lotnicza: https://www.youtube.com/watch?v=KNwLqD5oeS0
Jakoś nagrania raczej słaba, ale da się oglądać. 

Żeby nie było, to są też maszyny, których mi na tej wystawie ewidentnie brakuje, ale o tym później... 
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2024, 20:31:21 wysłana przez KosiMazaki »

Odp: Zhuhai Airshow 2024
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 15, 2024, 03:26:23 »
Po obejrzeniu szeregu zdjęć i materiałów z airshow stwierdzam, że brakuje mi na nim takich maszyn jak:
- najnowszego samolotu walki radio-elektronicznej i jednocześnie takiego "małego" AWACS-a, jakim jest Y-9LG:

- morskiego samolotu patrolowego KQ-200/Gaoxin-6:

Pojawił się filmik na kanale Eurasia Naval Insight z imprezy, a w nim dużo ciekawych informacji oraz prezentacji różnorakiego sprzętu wojskowego (jak "robo-wilki"): https://www.youtube.com/watch?v=ufWrfozlhCA

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 15, 2024, 16:06:10 »
Aktualizacja:
Narzekałem na brak morskiego patrolowca, a tu proszę, pojawił się :) Jest też inaczej opisany, bo jako Y-8Q. W stosunku do maszyn z postu powyżej, odróżnia go dodatkowy "garb" na kadłubie (pomiędzy skrzydłami a statecznikiem pionowym). Moim zdaniem to satcom.

To czego wcześniej nie zauważyłem, jest pojawienie się na pokazie dynamicznym (otwierającym to airshow) nowej wersji myśliwca J-10.

Chodzi o wersję jednomiejscową, z dodatkowym "backbone", jak w naszych F-16D. Co się w nim znajduje to można tylko zgadywać. Najprawdopodobniej dodatkowa aparatura elektroniczna. Tak wygląda przed naniesieniem kamuflażu:

Na akwenie morskim można było zobaczyć dużego, nawodnego drona bojowego w formie trimaranu (nie ma to jak airshow ze statkami :P). Poczytacie o nim więcej na: https://milmag.pl/chiny-pelnowymiarowy-bezzalogowy-pojazd-nawodny-jari/  oraz  https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=44533

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 16, 2024, 19:38:16 »
Ciąg dalszy:
Ładne zdjęcie jednej z dwóch komór uzbrojenia Y-8Q:

Chiński dron "Wing Loong X" w wersji morskiego patrolowca i ZOP:

Na węźle centralnym radar do przeszukiwania powierzchni morza. Pod skrzydłami wyrzutniki boi sonarowych, lekkie torpedy ET-60 oraz pociski air-to-air PL-108 (najwyraźniej na wypadek, gdyby w powietrzu spotkał swojego amerykańskiego odpowiednika, czyli SeaGuardian'a :P).

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2024, 16:53:45 »
System obrony powietrznej HQ-19. Jak twierdzą Chińczycy, jest to odpowiednik amerykańskiego systemu THAAD. Ponoć z sukcesem testowany przeciwko chińskim pociskom hipersonicznym.

Tu przeczytacie o nim więcej:
https://www.altair.com.pl/news/view?news_id=44516
https://thedefensepost.com/2024/11/12/chinese-missile-defense-system/
oraz filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=XzGrT2IyZwQ

Wyrzutnie rakiet na podwoziu kołowym 8x8:

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2024, 03:10:39 »
Ciekawostka:
Na wystawie statycznej, ujawnione zostały dane techniczne pocisków CJ-10 (system DF-10) i CJ-100 (system DF-100), zwanych na Zachodzie "chińskimi Tomahawkami".

CJ-10 może być przenoszony przez platformy kołowe, niszczyciele typu 052D i 055 oraz bombowce strategiczne H-6. Zasięg pocisku: 2500 km, prędkość: 0,8 Macha, głowica bojowa: 500 kg (tradycyjna lub jądrowa), naprowadzanie: inercyjne/GPS/TERCOM (Terrain contour matching)/DSMAC (digitized scene-mapping area correlator).

CJ-100 jest z kolei przenoszony przez platformy kołowe. Zasięg pocisku: 4000 km, prędkość: Mach 4, reszta danych jak w CJ-10.

Filmik: https://www.youtube.com/watch?v=3JviNykGoXk

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 09, 2024, 03:34:28 »
Chińskie laserowe systemy przeciwlotnicze (do strącania dronów), prezentowane podczas airshow:

- system LW-60. Cechy: strącanie dronów (hard-kill) do 6 km, zagłuszanie (oślepianie) urządzeń elektro-optycznych do 10 km.

- system Laser Arrow-21. Cechy: strącanie dronów (hard-kill) do 5 km, wykrywanie (przy pomocy radaru) z 8 km.

Powyższe dane (i fotki) z chińskiego forum militarnego.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 11, 2024, 18:39:06 »
Patrząc na ilość wystawianego sprzętu to airshow zdominowane było przez "wszelkiej maści i rozmiarów" drony. Zatem trzy ciekawe eksponaty z tej kategorii:
1. Chińskie drony transportowe:
- duży

- mniejszy

2. Wojskowy dron stealth CH-7 w formie latającego skrzydła.

To co widać powyżej to tylko jego pomniejszona makieta. Dron jest olbrzymi (ma rozpiętość skrzydeł 27 m i 10 m długości) i nie zmieściłby się na stoisku firmy.
A tak wygląda oryginał podczas testów:

Dron może być wykorzystany nie tylko do misji rozpoznawczych, ale również do misji uderzeniowych, gdyż ma wewnętrzną komorę uzbrojenia. Producent twierdzi, że może być on nosicielem przeciwokrętowego pocisku hipersonicznego YJ-21E, zatem może zwalczać okręty przeciwnika.
Informacje o nim pojawiły się na początku listopada także w naszej prasie (altair, milmag), ale zawierały one błędy dotyczące jego specyfikacji technicznej. Tu są właściwe liczby z Jane's:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2024, 18:55:56 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 13, 2024, 19:17:37 »
Chiński odpowiednik zachodniego RQ-4 Global Hawk, czyli WZ-7. Lata równie wysoko, jak amerykański samolot. Jego pułap operacyjny to 20 km. Prosto z zasobów PLAN:

Ciekawie prezentuje się od góry i w powietrzu:

Powierzchnie rozciągające się od ogona, aż do połowy długości skrzydeł drona to anteny aparatury nasłuchu elektomagnetycznego.

Jak widać poniżej, wnioski z Ukrainy zostały wyciągnięte. Teraz nie trzeba przygotowywać żadnych prowizorek do obrzucania grantami wrogiej piechoty z powietrza. Można sobie zamówić "gotowca":

A tu systemy mikrofalowe o dużej mocy do zwalczania ("smażenia" :P) roju dronów: 

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 13, 2024, 22:01:54 »
Aż śmiechłem widząc to coś do zrzucania granatów :D Mam identyczną rurkę w rowerze na trzymanie telefonu.
No dobra teraz serio to skok jakościowy - ufając, że to nie tylko marketing -  wojska ChRL jest niesamowity, a jak się doda tempo zmian to podziw jeszcze większy.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 14, 2024, 00:51:45 »
Aż śmiechłem widząc to coś do zrzucania granatów :D Mam identyczną rurkę w rowerze na trzymanie telefonu.
:D Chińscy producenci dostosowują się do oczekiwań klientów. Ten dron jest przygotowany z myślą o wojnie na Ukrainie (pewnie dla jednej i drugiej strony :P). Na airshow wystawionego było sporo sprzętu, z którego większości to były drony. Oczywiście to oferty skierowane nie tyle do własnego wojska, co na eksport.       

No dobra teraz serio to skok jakościowy - ufając, że to nie tylko marketing -  wojska ChRL jest niesamowity, a jak się doda tempo zmian to podziw jeszcze większy.
Ten skok jakościowy chińskich produktów zaczął się około 2010 roku. Na początku, sam miałem duże wątpliwości, ale skoro Pakistańczycy na samolotach chińskiej produkcji (J-10C) gromią na ćwiczeniach Katarczyków na Eurofighter-ach, to chyba jednak nie jest to tylko marketing. Zresztą, zaraz po pokazach lotniczych w Zhuhai, delegacja pakistańskiego MON popędziła do chińskiego MSZ z prośbą o przygotowanie im oferty na sprzedaż dwudziestu kilku J-35... Wprawili tym Chińczyków w konsternację, bo ci planowali tą maszynę jeszcze dopracować i zacząć jej produkcję w pierwszej kolejności dla siebie. A przecież Pakistańczycy mają porównanie do maszyn zachodnich, bo sami użytkują F-16 i Mirage od bardzo dawna.
Teraz słyszy się, że Egipt kupi J-10C w miejsce wysłużonych F-16A/B.

To samo jest w technice morskiej, czego dowodzi raport francuskiego admirała Pierre'a Vandier z 2021 roku, a który powstał w oparciu o działania francuskiego okrętu podwodnego "Émeraude" na obszarze m.in. Morza Południowochińskiego i Morza Wschodniochińskiego.
W raporcie admirał stwierdza, iż "poziom chińskiej marynarki wojennej przekracza to, co sobie wyobrażaliśmy" i zaznacza, że w ostatnich latach Państwo Środka dokonało znaczącego skoku jakościowego ich morskich konstrukcji. Dotyczy to zarówno jednostek pływających, jak i helikopterów służących w siłach morskich. Powyższe za: https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/zachod-zaskoczony-poziomem-chinskiej-floty-wojennej-ogromny-skok-technologiczny/xc7rp60

W latach sześćdziesiątych japońskie samochody też nie cieszyły się dobrą opinią, a dziś niejeden marzy o Toyocie czy Mazdzie :). Pamiętam, że tak samo było z koreańskimi produktami Samsunga i LG w latach dziewięćdziesiątych, kiedy nie miały one specjalnie dobrej opinii nawet w naszym kraju. Teraz jest inaczej. Najwyraźniej Chińczycy idą tą samą drogą.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 19, 2024, 04:20:01 »
Myślałem, że mój poprzedni wpis będzie ostatnim w tym wątku (jako, że to "airshow" już dawno się zakończyło), ale znalazłem na chińskim forum militarnym bardzo ładną fotorelację z dynamicznych pokazów wystawianego tam sprzętu pancernego. Myślę, że warta jest uwagi. Dlatego wstawię tu co ciekawsze zdjęcia.
Generalnie, oprócz lotnictwa jestem też fanem broni pancernej (udowodnię to w wątku modelarskim ;)), ale zupełnie nie orientuję się w sprzęcie chińskim. Zatem nie wiem, czy te wozy znajdują się na stanie Chińskich Wojsk Lądowych (PLA), czy to tylko oferty chińskiego przemysłu. Rozpoznaję oczywiście typy sprzętów, ale już nie modele. Nie znam też ich charakterystyk. Jeśli więc ktoś z Was jest nimi zainteresowany, to będzie musiał szukać szczegółowych informacji o nich na własną rękę :P.

Czołgi (i MRAP-y w tle):

BWP:

Zastaw OPL na podwoziu kołowym:

Wozy wsparcia ogniowego (6x6 i 8x8):

KTO:

Chiński "HIMARS" na wystawie statycznej:

Wszędołaz, jak szwedzki HAGGLUND:

Drony gąsienicowe i "Robowilki":

Wóz opisany jako "Drone swarm":

Haubica i armato-haubica:

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 05, 2025, 02:48:58 »
Ładna fotka w locie J-35. Ten sam egzemplarz, który prezentowany był podczas Zhuhai Airshow:

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 07, 2025, 17:27:04 »
Kolejne dwie fotki J-35 z pokazów:

Samolot latał z soczewką Luneburga: