Autor Wątek: Brak dzwięku w gniazdach pł.głównej.  (Przeczytany 1693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Brak dzwięku w gniazdach pł.głównej.
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 16, 2024, 15:09:40 »
Również obstawiam awarię zintegrowanej karty dźwiękowej albo jakieś przypadkowe/samoczynne wyłączenie jej w Bios/UEFI. Raczej to drugie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 16, 2024, 18:57:01 »
W Biosie/UEFI karta zintegrowana włączona. A sterownik nadal nie ma gdzie się instalować. Brak pomysłów. Ale chyba spróbuję odinstalować aktualizacje Win. W menedżerze nadal to samo, bez zmian.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 16, 2024, 20:58:42 »
Jeśli masz możliwość skorzystania z punktu przywracania z czasu gdy wszystko działało, to będzie w sumie najlepszy wyznacznik tego czy padła układ karty na płycie, czy to ta aktualizacja jednak coś namieszała.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 16, 2024, 22:59:01 »
Wyciąłem dwie ostatnie aktualizacje, nic to nie dało. Spróbuję skorzystać z punktu przywracania. To już ostatnia deska ratunku. W przyszłym tygodniu do sklepu-serwisu, wstępnie umówione. Próbuję...
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 23, 2024, 20:17:31 »
Witam.
Wracam do tematu, bo do serwisu nie dotarłem (przerwa na prace domowe). Ale silnie "mieszałem" ze sterownikami i... nic, no może trochę coś! Sygnał audio nie chce odpalić zestawu kolumn tylko wciąż napiera na monitor, w którym nie ma głośników! Połączenie ekranu przez kabel DP-DP. Menedżer urządzeń teraz wyświetla "Urządz. zgodne ze standardem HDA" i cisza na obu wyj. Sygnał na słuchawkach pojawił się na tylnej ścianie monitora, czyli przez łącze USB?! monitor to LG34GN850..... To tyle moich osiągnięć...
Spróbujcie coś wyczarować.
PS
Zestaw "Hi-Fi audio" sprawny, słuchawki również.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 23, 2024, 20:52:35 »
Sygnał audio nie chce odpalić zestawu kolumn tylko wciąż napiera na monitor, w którym nie ma głośników!
Dla karty graficznej nie ma znaczenia, że odbiornik nie ma głośników. Po prostu podaje cyfrowy sygnał na cyfrowe wyjście wideo (wideo+audio).
Sygnał na słuchawkach pojawił się na tylnej ścianie monitora, czyli przez łącze USB?!
Nie, przez DP. W monitorze jest DAC, który podaje sygnał na wyjście słuchawkowe.
Cały czas obstawiam uszkodzenie na płycie głównej. Może kiedyś układ "dostał strzała" przez kabel analogowy.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 23, 2024, 21:26:24 »
Dzięki RzEmYk
Zawsze to coś nowego w  mojej niewiedzy audio-PC. Chętnie czekam na kolejne "czary".
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 23, 2024, 23:24:33 »
"Strzał?"  Nie dowiem się nigdy, bo i jak?
Mam sygnał audio ze tylnej ściany monitora! A z PC-eta cisza. No to płyta główna chyba zdechła na pewno?! Czy aby to audio idzie z karty graficznej?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 23, 2024, 23:58:31 »
Audio idzie z GPU po kablu DP lub HDMI, w zależności tego co masz podłączone. Jeśli monitor ma wyjście słuchawkowe, to teoretycznie możesz pod to podłączyć głośniki.

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 24, 2024, 11:16:01 »
To jest jakieś rozwiązanie. Na razie w słuchawkach mam dźwięk z "gniazda monitora",(monitor podpięty na DP).
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 26, 2024, 14:34:49 »
"Blaszak" już w domu, audio działa! Pan W. z serwisu powiedział, że tylko wyczyścił oprogramowanie... no dobrze to zrobił. Jestem zadowolony! Oby na długo.
Dzięki za wsparcie.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 26, 2024, 15:51:26 »
Ciekawe na czym to polegało to czyszczenie.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 26, 2024, 18:00:36 »
Zrozumiałem, że wyciął "stare" sterowniki i zainstalował nowe, właściwe. Wyciął też kilka aplikacji min. IObit, były nie warte instalacji?! Mogły coś namieszać? Inne "pomagacze" też usunął.  I tyle mi zostało z rozmowy, w mojej pamięci.(Nie  RAM). Rozmowa pomogła mi opamiętać się z instalowaniem aplikacji "pomagających", no zobaczę na jak długo?
Fajnie jest mieć znów dźwięk w PC-ecie!
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 26, 2024, 18:52:53 »
Nie kojarzę tego "IObit", ale jak patrzę na ich stronę i ich "pomagacze", to możliwe że ten soft coś namieszał. Najdziwniejsze jest jednak to, że w ogóle nie było widocznej karty dźwiękowej. Nawet wadliwy sterownik nie usuwa urządzenia z listy a jedynie powoduje błąd sterownika.

A ogólnie mówiąc, to te wszystkie "pomagacze" należy omijać.
Taaaa...

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 26, 2024, 22:34:22 »
 Od teraz... obiecuję omijam  wszystkie! Mam nauczkę. Nawet jak było widać kartę to i tak dźwięku nie było w głośnikach! Taka to historia.
RzEmYk dzięki za Twoje uwagi i sugestie. Fajnie pogadać o problemie. Mam nadzieje, że to koniec walki z audio.
Pozdrawiam.