Autor Wątek: Microsoft Flight Simulator 2024 i VR  (Przeczytany 2406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Microsoft Flight Simulator 2024 i VR
« dnia: Listopada 21, 2024, 07:21:50 »
Czy ktoś już odpalał MSFS 2024 w VR? Coś jest na plus w stosunku do MSFS 2020?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Microsoft Flight Simulator 2024 i VR
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2024, 10:58:15 »
Włączyłem dosłownie na chwilę. Jeśli chodzi o wydajność to, szczerze, nie widzę żadnej różnicy, choć uczciwie przyznaję, że nie bawiłem się specjalnie ustawieniami, jedynie DLSS na "jakość: i "balans". Reprojekcja wciąż daje dużo artefaktów, zwłaszcza defaultowe śmigło. Także kolory wydają się jakieś takie bardziej sprane niże w 2020. Na plus dodali w kokpicie tablet, na którym można zmieniać różne ustawienia, i to wydaje się fajne, o ile działa. A u mnie raz działa raz nie działa...

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2024, 15:00:36 »
Panowie - można jakoś poprawić czytelność wyświetlaczy w kabinach w MSFS2024? W VR w stosunku do DCS to cieniutko...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 21, 2024, 15:13:17 »
Wyłączyć DLSS.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2024, 13:00:37 »
Ciekawe - u mnie w MSFS ta opcja jest nieaktywna w pozycji OFF.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2024, 15:04:55 »
Kursor myszy w moim przypadku miewa problemy z poprawnym działaniem.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2024, 15:06:48 »
Ciekawe - u mnie w MSFS ta opcja jest nieaktywna w pozycji OFF.
OK działa

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2026, 13:12:51 »
Eee Pany. Po skonfigurowaniu DLSS 4.5 pod MSFS powiem - da się wreszcie nie tylko latać ale i w miarę należycie to zaczęło wyglądać. Obraz z Presetem M i Quality w sumie niczym nie odbiega od TAA (lub prawie nie odbiega) ale jest o dużo lepiej niż kiedyś. Co ciekawe udało mi sie tak skonfigurować by mieć 72 klatki w 95% więc zaczęło się latać przyjemnie i w sumie przez weekend tyle się nalatałem w MSFS2024 co nie miało miejsca od premiery. Pewnie też SU pomogły. Nie wiem czy się nie przeproszę na dłużej ale zacząłem być na "tak" w końcu.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2026, 14:14:21 »
Ponieważ w VR używam zapisanych widoków z kabin (przeważnie te pod VR są źle skonfigurowane), krótka instrukcja jak to robię.

Najpierw ustawiam pozycję głowy tak jak chcę, na tę nową (za pomocą kontrolera XBox, lub ustawiając się w VR, można też przesuwać się za pomocą klawiatury). Zapisuję widok (np. LShift+F5 i tak dalej). Zapisane widoki to (LShift+F1 < to mam jako widok default z kokpitu, a przełączanie się między nimi to K). Zapisanie nie jest idealne pod względem centrum, MSFS 2020 i 2024 (dalej) robi to źle i zawsze potem jest lekkie przesunięciew prawo lub lewo. Trzeba wejść na ścieżkę danego samolotu, np. C:\Users\xxx\AppData\Local\Packages\Microsoft.Limitless_8wekyb3d8bbwe\LocalCache\SimObjects\Airplanes\asobo_savage_cub\presets\asobo\savage_cub_passenger\config otworzyć plik cameras.cfg i w pozycji na dole [CAMERADEFINITION.0] zmieniamy wartość 1 pozycji w InitialXyz na 0.0 (zapewne było właśnie coś innego w pierwszej pozycji). Wtedy mamy centrum (przykład: InitialXyz= 0.0, 0.163187, 2.076099).

Przy okazji wyjaśniam pozycje kamery do modyfikacji:

InitialXyz.
W skrócie: InitialXyz = Left/Right, Up/Down, Forward/Back (metry).

To są współrzędne kamery w metrach: X, Y, Z.

X – lewo / prawo
➜ wartości ujemne = w lewo
➜ dodatnie = w prawo

Y – dół / góra
➜ ujemne = w dół
➜ dodatnie = w górę

Z – tył / przód
➜ ujemne = do tyłu
➜ dodatnie = do przodu

InitialPbh.
W skrócie: InitialPbh = Pitch, Bank, Heading (stopnie).

To są współrzędne kamery w stopniach (przechyły).

🎯 P – Pitch (pochylenie góra/dół)
ujemne → patrzysz w dół
dodatnie → w górę

🎯 B – Bank (przechył na boki / roll)
ujemne → przechył w lewo
dodatnie → w prawo

🎯 H – Heading (obrót w lewo/prawo / yaw)
ujemne → w lewo
dodatnie → w prawo

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 28, 2026, 10:02:57 »
Od tych 3 tygodni bawię się w MSFS2024 (jako też, że w DCS posucha i pewnie do maja/czerwca nic się tam nie wydarzy nowego) i coraz bardziej mi się podoba. Generalnie wydajność w stosunku do jakości obrazu jest ok chociaż wolę ostrzejszy obraz z DCS) ale idzie się przyzwyczaić. W zasadzie wszystkie dodatki jakie mam (kilka płatnych + te default) działają bardzo dobrze (wyjątek MH60 od Miltech, gdzie czuć, że jest on wymagający) z maksymalna ilością klatek (u mnie 72FPS). Obraz jest płynny i miło się lata w VR. Jest też co tutaj robić, ponieważ mamy upgrade obrazków w stosunku do 2020 no i większą interaktywność + misje. Finalnie u mnie najlepiej sprawdza się MSFS2024 z DLSS 4.5, presetem M i trybem Balanced ale jak komuś dalej źle działa to receptą jest Performance.

www.yoyosims.pl