Autor Wątek: Kupiłem Lock-On i kicha!  (Przeczytany 9188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 22, 2004, 11:07:30 »
Lock-On oficjalnie wymaga PIII 800, 256 Ramu, do tego karty graficznej z 32 MB pamięci, karty dźwiękowej kompatybilnej z DX 8.1 i 1.1 GB na dysku. Hehehe ;]

... ale tylko do wyswietlania MENU...buhahahahaha :mrgreen:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Methoo

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 23, 2004, 09:26:27 »
Hehe, ja, co mam Athlona 2000 i GeForca 64Mb, nie mogłem nawet menu uruchomić  :) . Dopiero jak zainstalowałem DirectX 9.0 to mi poszło menu. A w wymaganiach jest, że może być DX 8.1

Smoko

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 26, 2004, 23:23:30 »
raven , napisałeś że gira chodzi Ci na radku 9100 i 256 DDR 333 Mhz. To wspaniale , tyle że ja mam też radka 9100 i 512 DDR , i niestety nie fuka. Coś mam nie tak , ale to wspaniała wiadomośc , oznacza że może jeszcze w to pogram. Napisz proszę jakie masz stery do tego radka i chociaż po krótce o ustawieniach grafy, bo ja niestety nie daje rady. Dodam że radek jest produkcji sapphire , szyna 128 bit. Powinno chodzić chociaż na minimalnych , a jednak...

raven

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 27, 2004, 15:09:30 »
Zgadza się. Dokupiłem RAMU, więc w tej chwili moja konfiguracja wygląda następująco:

AMD Athlon XP 1700+ 0.13 mikrona @ 266MHz FSB (nie podkrecany)

512 MB DDRAM 333 MHz pracuje na 333 z ustawieniami full wypas w biosie (CL=2.5)

płyta główna Gigabyte GA-7VAX (VIA KT400)

karta Sapphire Radeon 9100 64 MB kręcona 275/275 MHz RadLinkerem

stery aktualnie 4.2 Catalysty bez udziwnien

dysk twardy WD 800JB z 8MB cache

Jeśli chodzi o Lock-On to moje ustawienia to:

Textures i Scenes MEDIUM, TERR PRLD 20km, CIV TRAFF no, WATER low, HAZE basic, LIGHTS weapons, VISIBLE RNG low, EFFCTS medium, HEAT BLR off, SHADOWS none, COLOUR 16bit, 1024x768

W tym ustawieniu gra chodzi płynnie, około 40 fps, w kampanii spada do 25-30 fps minimum. Moim zdaniem karta graficzna ma tu znaczenie drugorzędne, bo zmiana ustawień niżej nie powoduje przyspieszenia w grze - ograniczeniem jest procesor i ilość RAMu (!!!). Zamierzam przetaktowac mojego AMD na 2600+ (szyna 166), po operacji dam znac jak to wpływa na wydajność LO.

Jeśli chodzi o IL-2 to mam wszystko na maxa FS x2 i ANISO x2 -> 50-55 fps minimum

W IL-2 FB wszystko na max tylko teren excellent a nie perfect, bez fs i aniso -> 38-50 fps.

Pomiary z gry (LO) i frapami (Sturmovik i FB)

Jednak muszę zaznaczyć, że to NIE ZNACZY że mamy identyczne karty. Mój Radeon to referencyjny projekt 8500 ATI, porównywałem płytki. Różni się brakiem drugiego RAMDACA (przywilej 8500PRO) i kilku kondensatorów - ale to norma u tanich producentów. Z tego co wiem, jako 9100 były sprzedawane również wersje 8500 LE, o kiepskiej pamięci i obciętej płytce (znak charakterystyczny - gniazdo DVI na taśmie wyprowadzone na śledzia), z obniżonym nawet do 200/230 taktowaniem. Ja mam kości 3.5 ns Hynixa i mój Radek chodzi grzecznie na 290/290 MHz wyciągając około 1350 punktów w 3Dmarku 2003. Ale tak jak mówił Mazak, kupić takiego Radka teraz to niemożliwe, a wcześniej kwestia szczęścia i sklepu.

Pozdrawiam.

Raven

SoH

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 27, 2004, 20:26:33 »
Cytat: raven

Akurat CL=2.0 jest szybsze od 2.5. Im mniejsza wartość tym lepiej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 27, 2004, 20:58:04 »
Cytat: SoH

Akurat CL=2.0 jest szybsze od 2.5. Im mniejsza wartość tym lepiej.

CAS Latency (CL) to najczęściej chyba spotykane ustawienie opóźnienia. Określa ono ilość cykli zegara magistrali, jakie upływają od wydania przez CPU polecenia aktywacji wybierania kolumny, do mometu przekazania danych do bufora w kontrolerze pamięci. Ma dość duży wpływ na wydajność, szczególnie dla graczy, wyznających religię 3DMark i Quake III. W przypadku modułów DDR współczynnik ten wynosi zazwyczaj 2.5, a ustawić go można w zakresie od 2.0 do 3.0 (choć w niektórych płytach możliwe jest ustawienie CL1.5 i CL1), w przypadku SDR'ów zazwyczaj możemy ustawić CL2 lub CL3. (zrodlo frazpc)

W rzeczywistosci nie ma jakiejs wielkiej przepasci wydajnosciowej miedzy 2.5 a 2.0, wiadomo im nizej tym lepiej ale niestety rowniez drozej :D Wydaje mi sie ze wiekszy wplyw na predkosc ma ilosc ramu a szybkosc wychodzi  benchach i moze w jakis aplikacjach (bardziej sie licza wszystkie taimingi niz tylko CL). Ja po wrzuceniu kostek CL2 nie zanotowalem wiekszych zmian :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

raven

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 28, 2004, 13:58:19 »
Nie napisałem CL=2.5 żeby zaznaczyć, że to właśnie full wypas, tylko że to ustawienie mam niższe, bo mam takie moduły. Nie musisz mnie uczyć elektroniki SoH.

Pisząc full wypas miałem na myśli inne ustawienia pamięci w moim BIOSie, np memory timing (ultra) czy top performance. Z tego co wiem tylko płyty gigabyte'a mają takie ustawienie, co w swoim czasie dawało im około 7-10% przewagę w benchmarkach (vide www.benchmark.pl i test płyt na VIA KT400)

Mazak czy jest coś na czym się nie znasz oprócz pieczenia szarlotki? Muszę przyznać że w każdym temacie twoje wypowiedzi są interesująco szczegółowe.

Raven

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 28, 2004, 14:03:47 »
Mazak czy jest coś na czym się nie znasz oprócz pieczenia szarlotki
mama z tyłu siedzi i mu podpowiada  :mrgreen:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 28, 2004, 14:31:53 »
dla mojej konfiguracji duron1600@1958 (fsb 164) 512 ramu i gf4200 64 mb najwiekszym zabojca jest opcja effects. I to ona juz przy ustawieniu na low powoduje "zacinanie" sie dzialka w a-10 gdy strzlamy z bliskiej odleglosci. Jak ustawie na "no effect" to dzialko pieknie pruje z kazdej odleglosci. Zero zaciec. Ale flary wtedy wygladaja jak "idz stad"
Русский военный корабль, иди нахуй !!!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 28, 2004, 14:55:45 »
Mazak czy jest coś na czym się nie znasz oprócz pieczenia szarlotki? Muszę przyznać że w każdym temacie twoje wypowiedzi są interesująco szczegółowe.

No bo widzisz z ta szarlotka jest tak ze co bym nie sypal to mi ciacho zawsze klapnie na morde, nie wiem dlaczego mieszalem juz dwie strony, jak myslisz moze to dlatego ze ten Ariel jest do kolorow  ???  :roll:

A tak na powaznie to mam pier.....ca na tym punkcie i zawsze staram sie sluzyc rada w miedzyczasie wciskajac wszystkim ta szarlotke :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Smoko

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 28, 2004, 17:40:24 »
Dzięki Ci Raven za rozjaśnienie mi w głowie.

raven

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 28, 2004, 19:11:22 »
No co ty. Żaden kłopot. Teraz do Mazaka na porcję zakalca i migiem (hihi) z powrotem do komputera.

Raven

Ajti

• Gość
Trzeba poczekac...
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 01, 2004, 19:26:43 »
Musimy poczekac... zanim sprzet dogoni Lock ona, a najbardziej to chodzi mi twardziele.... ATA100 (lub nawet SerialATA) to zbyt maly transfer w stosunku do ilosci przesylania danych w grze... tak wiec... mysle, ze za jakies 2 lata bedzie taki sprzecior, ze bedziemy mogli grac w lock ona na najwyzszych ustawieniach i nie bedzie prawa sie mialo nic zaciac!

WIEC CZEKAJMY!!

COBRA

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 21, 2004, 03:36:05 »
Panowie - przeczytalem o problemie kolegi z wyswietlaniem grafy w ,,Lock on,,
Ja mam Fx5900 , Bartka ktory pracuje na 2Ghz , 1G ramu ddr400 i tez kichy sie robia nawet na low - np notorycznie gra gubi klawisze z klawiatury - po prostu przestaje na nie reagowac - sam nie wiem juz co zrobic z ta gierka - i tak juz na rynku jest posucha jezeli chodzi o dobry symulator za wyjatkiem Szturmowika , a tu niby ma byc gierca full wypas
ale dla kogo jest ta gra ??? i na jakiej maszynie ona ma poprawnie sie zachowywac chyba na jakims kompie z przyszlosci - jezeli nastepny patch 1.02  tych spraw nie poprawi to chyba odloze ta gre na dobre na polke!!!

Pozdrowionka!!!  :cry:

Elwood

• Gość
Kupiłem Lock-On i kicha!
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 21, 2004, 04:01:50 »
Ustawienia podawane przez producenta jako minimalne nie zawsze pozwolą nawet odpalić menu gry. Dużo różnych komputerów na swojej drodze widzę, i wiem jak to wygląda w praktyce. Nawet na "bardzo przyzwoitym" kompie u Wąsaty The Big One woda nie jest na maksa, a żeby było śmieszniej to fps-y spadają przy widoku nieba, a rosną przy widoku ziemi. Czegoś takiego nie widziałem nigdy w żadnym symulatorze (a parę symulatorów już widziałem). Karta graficzna jak wspomniano powyżej ma znaczenie drugorzędne wobec problemów z przetworzeniem danych do jej wykarmienia, 512 RAMu to absolutne minimum, a i tak przy starych kościach PC-2100 nie wróżę powodzenia. O wymaganiach gry świadczy sam fakt że na starych dyskach twardych problemem może być już sam transfer danych, a wiem to stąd że kiedy miałem jeszcze swój komputer, to widziałem tę grę na dysku puszczonym w RAID-0, i różnica między tą samą konfiguracją na zwykłym ATA 100 była od razu wyraźnie widoczna (a była to wystarczająca konfiguracja do spokojnego puszczenia Szturmowika ze wszystkim na maksa, włącznie z rysowaniem obiektów naziemnych na poziomie 4 w conf.ini gry).
LOCK-ON umiera śmiercią naturalną na naszych oczach, a zamordowały go pazerne cwaniaczki z firmy na U. Szkoda, to mógł być najlepszy współczesny symulator odrzutowców wojskowych, a zrobił się najlepszy program do podziwiania widoków z powietrza. A raczej slajdów.