Autor Wątek: Indie vs Pakistan 2025.  (Przeczytany 6316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Odp: Indie vs Pakistan 2025.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2025, 17:55:05 »
"Jedna z największych bitew w najnowszej historii". Walczyło 125 myśliwców"
Gruba przesada ;D.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2025, 22:30:32 »
Gdzieś na X widziałem tekst: "Chińczycy tą wojna testują swoje uzbrojenie "against top notch western equipment". Troche prawdy w tym jest.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2025, 00:05:47 »
Myślę, że w każdym konflikcie tak jest. To samo robią przecież Amerykanie na Ukrainie (+ próba zdobycia tego, czym dysponuje przeciwnik).
Na chińskim necie nastroje są entuzjastyczne. Są zaskoczeni, bo nie spodziewali się aż tak pozytywnych wyników.

Powiedzmy sobie jednak uczciwie: Pakistańczycy należą do najlepiej wyszkolonych pilotów w Azji (i potrafią wykorzystać zalety posiadanego sprzętu), a Hindusi to "orłami przestworzy" nigdy nie byli.

Myślę, że Chińczycy na tym skorzystają. Nie dość, że dostaną wartościowy "feedback" od Pakistańczyków, to jeszcze świat zainteresuje się ich produktami wojskowymi. J-10C już wcześniej zamówili Egipcjanie (w miejsce starych F-16A/B). Sudan się im przyglądał, a teraz już bardzo chce kupić. Od wczoraj słyszy się też o Brazylii... Zobaczymy.       
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2025, 00:15:22 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2025, 01:35:04 »
Hindusi także dzisiejszej nocy atakują terytorium Pakistanu przy pomocy pocisków cruise i rakiet powietrze-ziemia. W bazie PAF Nur Khan w Rawalpindi trafili C-130 znajdującego się na płycie lotniska:

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2025, 13:52:04 »
Tam jest już regularna wojna. Przez całą noc, obie strony ostrzeliwały się systemami rakietowymi (Hindusi BrahMos-ami, a Pakistańczycy Fatah-ami) oraz artylerią. Pakistańczycy przeprowadzili rajd lotniczy na Srinagar. Raportowano zestrzelenie kolejnego indyjskiego samolotu, który potem okazał się być dużym dronem (coś jak Bayraktar TB-2). Samoloty JF-17 miały zniszczyć indyjski OPL S-400 przy pomocy pocisków hipersonicznych CM-400AKG (chińska produkcja).

Ogólnie to zrobił się spory "bajzel" na ziemi po jednej i drugiej stronie: zniszczenia na lotniskach, w bazach wojskowych i infrastrukturze cywilnej.

A tu odtworzenie wydarzeń z nocy 7 maja:

Liczba samolotów zaangażowanych po obu stronach spadła już do 40 po stronie pakistańskiej i 50-60 po indyjskiej. Myślę, że ostatecznie będzie jeszcze mniej.

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2025, 15:56:20 »
Tak obserwując te działania jestem pod wrażeniem działania PAF - nigdy bym się nie spodziewał, że za przeproszeniem kraj kóz i baranów reprezentuje taki poziom w dziedzinie lotnictwa. O ile wiedziałem, że ma broń atomową to bardziej traktowałem to jako ich główną broń jak w Korei Północnej - a tu się okazuje, że ich siły konwencjonalne stoją jednak na jakimś przyzwoitym poziomie jak na kraj, który w niczym potęgą nie jest.

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2025, 22:47:11 »
Szybko poszło...
Pakistan i Indie porozumiały się w kwestii „pełnego”, a nie „częściowego” zawieszenia broni - poinformowała w sobotę [10 maja] agencja Reutera, powołując się na szefa resortu spraw zagranicznych Pakistanu Ishaqa Dara.(...)
Indyjski resort spraw zagranicznych przekazał, że dowódcy wojsk obu państw zostali poinstruowani, że mają wstrzymać działania militarne „na lądzie, w powietrzu i na morzu”. W poniedziałek, 12 maja, ma dojść do rozmów najwyższych rangą przedstawicieli sił zbrojnych Pakistanu i Indii.
Źródło https://defence24.pl/polityka-obronna/indie-i-pakistan-zgodzily-sie-na-pelne-zawieszenie-broni

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2025, 00:04:32 »
Tak obserwując te działania jestem pod wrażeniem działania PAF - nigdy bym się nie spodziewał, że za przeproszeniem kraj kóz i baranów reprezentuje taki poziom w dziedzinie lotnictwa. O ile wiedziałem, że ma broń atomową to bardziej traktowałem to jako ich główną broń jak w Korei Północnej - a tu się okazuje, że ich siły konwencjonalne stoją jednak na jakimś przyzwoitym poziomie jak na kraj, który w niczym potęgą nie jest.
Szanowny Kolego! Pakistan to nie Afganistan :P. Co prawda to kraj z gospodarką ukierunkowaną głównie na rolnictwo, ale np. w przeciwieństwie do nas mają własne elektrownie atomowe. Sami ciągnęli (w tajemnicy) swój własny program jądrowy i przygotowali głowice nuklearne (wielu przypuszczało, że dostali je od USA, ale zostało to zdementowane przez Amerykanów). Produkują sporo sprzętu wojskowego, jak choćby czołgi (na licencji chińskiej: https://defence24.pl/przemysl/pakistan-pokazuje-jak-produkuje-czolgi). Mają też duży potencjał demograficzny: 240 mln mieszkańców.       

A co do pakistańskiego lotnictwa, to ma ono w ich siłach zbrojnych szczególny status. Jest tam wręcz hołubione. Poza tym, ich piloci zawsze są mile widziani na różnych ćwiczeniach w regionie i stanowią punkt odniesienia dla innych nacji (np. podczas ćwiczeń Anatolian Eagle w Turcji). Warto też przypomnieć, że to Polacy są uważani za twórców PAF, a Władysław Turowicz ma w Pakistanie status bohatera narodowego (był generałem PAF):
https://polonia.edu.pl/polski-pilot-bohaterem/
https://www.samoloty.pl/artykuly-lotnicze/6286-z-raf-do-rpaf-polscy-lotnicy-na-niebie-pakistanu
https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/pakistan-sprawa-polska-tematem-wrzesniowej-glassowki
https://www.kompas.travel.pl/ciekawostki/polsko-pakistanskie-sily-powietrzne/

Z drugiej strony, to Hindusom sprzedawaliśmy (za PRL) nasze TS-11 Iskra. Zatem, w pewnym sensie, jesteśmy również odpowiedzialni za rozwój Indyjskich Sił Powietrznych :D.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2025, 09:15:04 »
Ledwie się zaczęli okładać, a już się kończy. Jestem rozczarowany, serio. No trudno.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 11, 2025, 14:44:17 »
Było krótko, acz intensywnie :P.

Poniżej szczątki rakiet z systemu S-400, Derby i Newy (wszystkie indyjskie):

Wojskom indyjskim w tym starciu twarz ratowały ataki BrahMos-ami, które bywały całkiem udane. Poniżej zniszczenie hangaru w bazie PAF w Jacobabad:

Chińczycy przygotowali naszywki, które będzie można kupić na Aliexpress ;D:

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 11, 2025, 15:11:24 »
Ledwie się zaczęli okładać, a już się kończy. Jestem rozczarowany, serio. No trudno.
Czym rozczarowany, tym że mniej osób zginie? Dla wielu rodzin ten konflikt to tragedia!
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2025, 15:16:00 »
Derby
Czy tam Python, jak kto woli :P.

Hindusi "sprzątają" wrak Rafale... Jego eksplozja na ziemi zabiła jedną osobę i raniła kilka innych.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2025, 15:22:05 wysłana przez as.karo »

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 12, 2025, 01:26:34 »
Kilka nowych wiadomości:
1. Wyjaśniła się sprawa szczątków z Akhnoor (tj. maszyny z dwoma pilotami). To jednak Su-30. Są zdjęcia jego silników, a eksperci twierdzą, że to AL-31:

2. Pakistańczycy ogłosili, że starcie PAF vs IAF zakończyło się wynikiem 6:0 (4 myśliwce + 2 duże drony. Jednym z nich był Heron, a drugi jak TB-2). W rzeczywistości powinno być 6:1, bo jednak stracili C-130, choć nie w powietrzu.
3. Pozostałości indyjskiego pocisku SCALP znalezione po pakistańskiej stronie:

4. Hindusi podali do publicznej wiadomości, że ich straty podczas tej wojny wyniosły pięciu żołnierzy: "Indian Army: We lost 5 soldiers in Operation Sindoor.". Moim zdaniem oznacza to, że na obiektywizm i prawdę z ich strony nie ma co liczyć :P.

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 12, 2025, 14:17:49 »
Hindusi kolportują news, jakoby podczas wojny mieli zestrzelić pakistańskiego Mirage. Na potwierdzenie prezentują jego szczątki:

Tyle, że jak się im bliżej przyjrzeć to widać na nich silniczek tłokowy, a nawet śmigło ;D. Najpewniej należą one do jakiegoś drona, może nawet kamikaze.
https://x.com/ANI/status/1921854421933125838
https://www.ssbcrack.com/2025/05/india-displays-pakistani-mirage-debris-in-todays-dgmos-briefing.html   

Widać, że ich specjaliści od propagandy to mają takie kompetencje, jak piloci IAF :P.