Konto dla każdego syna możesz zrobić, ale na ile ja się orientuję, to nie ma możliwości aby 2 osoby korzystały niezależnie z dwóch kont w tym samym momencie na jednym PC. Do tego jest potrzebna wersja serwerowa Windowsa i wsparcie usług typu Remote Desktop. Zwykły Windows tego nie oferuje na 1 licencji.
Lepiej imho kupić jakiegoś taniego lapka i mieć go jako stację roboczą pod monitor. Dla mnie lepsze rozwiązanie niż te mini PC, bo w sumie zawsze oferuje dodatkowo jakąś mobilność, ale sprawdza się również w wersji stacjonarnej - wystarczy ustawić w opcjach by zamknięcie pokrywy tylko wyłączało ekran, podpiąć monitor i jakiś tani zestaw klawiatura + mysz bezprzewodowa na odbiorniku USB. Ja tak korzystam z laptopa w pracy, chodzi cały czas złożony. Temperatury nie są problemem, choć pewnie też zależy od modelu.
Jakby co, mam stary laptop (Samsung NP300V5A) z 2011 roku, który tylko się kurzy i którego już dawno miałem wystawić na OLX. Klockowaty i powolny zabytek, ale jeśli się Tobie przyda, to mogę sprezentować. Musiałbym tylko sprawdzić czy nadal jest sprawny.