Autor Wątek: Jeden komputer dla dwóch osób - jednoczesnie.  (Przeczytany 647 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Jeden komputer dla dwóch osób - jednoczesnie.
« dnia: Czerwca 10, 2025, 15:31:23 »
Jak w temacie.

Mam dwóch synów, coraz częściej obaj chcą korzystać z mojego komputera jednocześnie.
Z wiadomych względów nie jest to możliwe, więc moje pytanie jest takie:
- czy można na JEDNYM kompie zainstalować dwa konta, ale w taki sposób aby mogły z niego korzystać dwie osoby jednocześnie?
Dwa monitory, dwie myszki, dwie klawiatury - taka stacja robocza pod proste gry i naukę podstawowych czynności przy komputerze.
Nie chcę chłopakom kupować laptopów, ze względu na wielkość ich ekranów. Wolę żeby patrzyli na duży monitor.
W ostateczności kupię dwa pecety, ale chciałbym tego uniknąć.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Jeden komputer dla dwóch osób - jednoczesnie.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 10, 2025, 18:01:54 »
Tworzysz konto "Ramm" i jesteś administratorem i tworzysz konto "Kaszojady" jako użytkownik. Ewentualnie dodajesz dwa konta "Kaszojad 1" i "Kaszojad 2" Z klawiaturą to już gorzej, ale może jak to wszystko popodpinasz na USB to ruszy lub przez KVM Switch. Nie wiem, nie próbowałem w te stronę CO innego jak do jednego monitora podpiąć kilka kompów to tak.

Może lepiej jest kupić jakiś poleasingowy komp SFF i niech go katują. Do lapka można też podpiąć większy monitor i odpowiednio ustawić. Są opcje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2025, 18:57:53 »
Jak się pogoogla trochę i odfiltruje MS-sponsored odpowiedzi "nie ma takiej opcji" to dwie opcje pojawiają się w kilku miejscach: IBIK Aster oraz RDP Wrapper - ten drugi darmowy. Nie korzystam z żadnego, więc nic więcej nie dodam od siebie. Powodzenia.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2025, 19:07:23 »
Konto dla każdego syna możesz zrobić, ale na ile ja się orientuję, to nie ma możliwości aby 2 osoby korzystały niezależnie z dwóch kont w tym samym momencie na jednym PC. Do tego jest potrzebna wersja serwerowa Windowsa i wsparcie usług typu Remote Desktop. Zwykły Windows tego nie oferuje na 1 licencji.

Lepiej imho kupić jakiegoś taniego lapka i mieć go jako stację roboczą pod monitor. Dla mnie lepsze rozwiązanie niż te mini PC, bo w sumie zawsze oferuje dodatkowo jakąś mobilność, ale sprawdza się również w wersji stacjonarnej - wystarczy ustawić w opcjach by zamknięcie pokrywy tylko wyłączało ekran, podpiąć monitor i jakiś tani zestaw klawiatura + mysz bezprzewodowa na odbiorniku USB. Ja tak korzystam z laptopa w pracy, chodzi cały czas złożony. Temperatury nie są problemem, choć pewnie też zależy od modelu.

Jakby co, mam stary laptop (Samsung NP300V5A) z 2011 roku, który tylko się kurzy i którego już dawno miałem wystawić na OLX. Klockowaty i powolny zabytek, ale jeśli się Tobie przyda, to mogę sprezentować. Musiałbym tylko sprawdzić czy nadal jest sprawny.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 11, 2025, 07:43:12 »
Dzięki za odpowiedzi.
Laptopy jakieś stare się znajdą - nie pomyślałem w tą stronę z podpięciem pod zewnętrzny monitor. Dzięki Jascha za propozycję.
Teraz zdałem sobie sprawę, że muszę to logistycznie rozwiązać na istniejących biurkach chłopaków. No nic, dzięki jeszcze raz za sugestie.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "