Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #105 dnia: Października 13, 2006, 11:13:57 »
Czy taka dioda będzie dobra?
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=pl&vat=0&dok=2019232.htm

Dioda OP 165, +-45stopni (kąt świecenia).

Koniecznie chcę kupić diodę w sklepie ELFA, bo niedługo i tak będę tam jechał po odbiór potencjometrów.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #106 dnia: Października 16, 2006, 10:57:30 »
Czy taka dioda będzie dobra?
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=pl&vat=0&dok=2019232.htm

Dioda OP 165, +-45stopni (kąt świecenia).

Koniecznie chcę kupić diodę w sklepie ELFA, bo niedługo i tak będę tam jechał po odbiór potencjometrów.

Nie miałem z tą dioda doczynienia, ale powinna działac

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #107 dnia: Października 16, 2006, 15:22:46 »
Nie miałem z tą dioda doczynienia, ale powinna działac

Czyli sama wartość kąta świecenia nic Ci nie mówi?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #108 dnia: Października 16, 2006, 15:31:45 »
Mówić mówi, pod tym względem powinna być dobra, pytanie tylko jak z jej jasnością itp.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #109 dnia: Października 16, 2006, 16:21:34 »
Mówić mówi, pod tym względem powinna być dobra, pytanie tylko jak z jej jasnością itp.

Acha,ok, dzięki! Skoro kąt wystarczy, to ją kupię, a resztę się zobaczy.

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 14, 2006, 14:30:13 »
Mam pytanie, czy przy wyborze kamery brać pod uwagę to w jakiej rozdzielczości ma 30 fps, tzn, czy jest sens dopłacać do kamerki, która powyżej 320x240 jest wstanie pracować z szybkością 30 fps, i potem pracować w rodzielczości 640x480. Czy większa rozdielczość przeniesie się, na lepszą pracę urządzenia?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 14, 2006, 15:34:47 »
Autorzy softu zalecają wręcz wybrać NAJNIŻSZĄ możliwą rozdziałkę. Ja testowałem w trybach 160x120, 176x144 i 320x240, nie zauważyłem różnicy w precyzji.

« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:37:29 »
Poza tym większa rozdzielczość bardziej zajmie procesor i pamięć RAM, a więc zabierze zasoby systemowe, których powinno być jak najwięcej przydzielonych do sima  :002:
Bardzo to było widoczne jak miałem słabszego kompa
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 18, 2006, 07:53:10 »
Witam

i potwierdzam, że powinno używać się tylko i wyłącznie najniższych rozdzielczości.

Moje testy z użyciem PF 4.04 dają wyniki o minimum 10, a najczęściej 20 klatek na sekundę mniej przy włączonym Cam2Pan + NewView niż bez niego. Przy dużej ilości detali sam PF działa np. z około 40 FPS, po włączeniu Cam2Pan z niską rozdzielczością ok. 20-25 FPS. Zabawne, że włączenie rozdzielczości wyższych daje ekstremalnie duże obciążenie procesora i nastawienie na kamerze 640x480 daje odświeżanie rzędu 0-1 FPS !!!

Tak na prawdę jednak używam Cam2Pan i najnowszego rosyjskiego NewView i bardzo sobie chwalę. Dorobiłem diodę podczerwoną na "wysięgniku" na słuchawkach i działa cudownie. Używana dioda niestety nie jest ani super jasna, ani wybitnie szerokokątna, ale daje radę doskonale dzięki wysęgnikowi i przybliżeniu LED do kamerki.

PS: Kamerka powinna być tania, mieć niskie rozdzielczości, ale przede wszystkim powinna mieć możliwość wyłączenia automatycznej regulacji, ponieważ bez tego grając w ciemności liczba klatek dawanych przez kamerkę dramatycznie spada...

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #114 dnia: Lutego 03, 2007, 21:54:40 »
Witam.
          Zrobiłem sobie dzisiaj zestawik Cam2Pan-Newview + dioda IR zasilana z USB i w zasadzie działa. Mam tylko problem w Cam2Pan. A mianowicie przy wyborze opcji flashlight w LO FC zupełnie zestaw nie działa, natomiast w BoB i PF gdy patrzę w dół widok się przesuwa do góry i na odwrót (prawo, lewo jest O.K.).
W pozostałych opcjach (high, medium, low) wszystko działa jak trzeba.
A, jeszcze jedno, w BoB nie działa klawiatura. Może ktoś wie co z tym wszystkim zrobić bo jest to zupełnie inny wymiar latania.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Lutego 03, 2007, 22:52:00 »
Wrzuciłem swego czasu poradnik na forum SimHQ, jeno po angielsku.
http://www.simhq.com/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=328276&page=2&fpart=1#Post328291

(jeśli jest wymagana rejestracja, dajcie znać to przekopiuję tu)

Jak będzie wielkie zapotrzebowanie to przetłumaczę, ale teraz mi się nie chce ;)

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #116 dnia: Lutego 04, 2007, 01:56:48 »
W Cam2Pan przy ustawieniu flashlight gdy ruszam głową w dół znacznik na podglądzie oraz kursor myszy jedzie w górę, więc nie dotyczy to samego sima. Nie mam pojęcia o co chodzi ????

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Lutego 04, 2007, 11:23:25 »
Na niedziałającą klawiaturę, zaznacz "Direct keyboard scan"

Nie mam pomysłu, co robić z tym odwróconym flashlightem. Walnij parę skrinszotów z c2p.

« Odpowiedź #118 dnia: Lutego 04, 2007, 12:56:02 »
Używam  NewView 0.29 do iłka. Widzę, że są dużo nowsze wersje tego programu. Czy komuś z Was udało się przy pomocy tego softu uzyskać płynny zoom widoku z kokpitu ?
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #119 dnia: Lutego 08, 2007, 10:08:53 »
Witam wszystkich fanów Cam2Pan prosząc jednocześnie o pomoc.Zachęcony pozytywnymi opiniami na forum postanowiłem także zainstalować układ sterowania widokiem za pomocą ruchów głowy.Chce go zastosować w FalconAF.Zgodnie z sugestiami kupiłem kamerę Logitech Quickcam Express za 67 zł pobrałem program Cam2Pan na próbę (działa tylko przez 5 minut).Jeśli wszystko będzie o.k.to go kupię (około 10$).Mam także diodę IR z zasilaniem.Mam parę pytań ogólnych.
1.Na forum jest mowa o dwóch innych programach wspomagających NewView oraz NVtoMouse.Czy  NewView jest związany z konkretną grą np.LockOn jeśli tak to czy jest to FalconaAF i gdzie go pobrać.
2.Czy jest dostępna jakaś praktyczna instrukcja konfiguracji Cam2Pan.
3.Od czego zacząć
Proszę o pomoc
pozdrawiam
vito_zm