Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36209 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #120 dnia: Lutego 08, 2007, 10:23:36 »
1) NewView nie jest związany z żadną konkretną grą.
2) Postaram się coś skrobnąć niedługo
3) Od zrobienia uberczapki :)

« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 08, 2007, 13:54:29 »
Dziękuję za chęć pomocy.Mam jeszcze jedno pytanie.Z rus forum pobrałem plik NewView_37c 1.141 KB typu zip,ale nie mogę go rozpakować.Daje komunikat typ nieznany lub uszkodzony.Czy jest jakiś program do rozpakowania tego pliku
pozdrawiam
vitro_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Lutego 09, 2007, 18:03:34 »
Krótki poradnik Cam2Pan + NewView

- Ściągnij i zainstaluj Cam2pan [c2p]
- Ściągnij i zainstaluj NewView [nv] (jako drugi, ma to związek z potencjalnym nadpisywaniem kluczy w rejestrze)
- Odpal c2p
- Ustaw jak na obrazku:

Istotne ustawienia tutaj to:
* Cursor Panning: "FB/Lock On"
* Tracking Engine Mode: "Flashlight" (po kliknięciu ustaw próg odrzucania odblasków 'Threshold' i rozmiar śledzonego punktu 'Size')

Ważne - nie należy przełączać TEM na Low i spowrotem na Flashlight ponieważ z jakiegoś powodu zakłóca to przekazywanie danych do nv. Jeśli to zrobiłeś (lub nie jesteś pewien czy przypadkiem nie kliknąłeś), kliknij Medium lub High i spowrotem Flashlight. Powinno znowu działać. Najwyraźniej to bug c2p.

Ustawienia Smoothness (wygładzanie) i Sensitivity (czułość) są kwestią indywidualnych preferencji. Proponuję ustawić tak jak na zdjęciu i później dokręcić wedle upodobań.

- Kliknij "Video Format" z "Settings"

Wybież NAJNIŻSZĄ dostępną rozdziałkę i najprymitywniejszy (najmniejszy) kodek. W moim wypadku to I420. Nie będziesz potrzebować wysokiej jakości video.

- Kliknij 'OK' i wybierz "Video Source" z"Settings"

Twoja kamera może miec inny panel ustawień, ale ważne ustawienia w tym oknie to:
* Ustawić jak najmniejszy czas ekspozycji/naświetlania (Exposure). To jest istotne z dwóch powodów - kamera będzie mniej czuła na zewnętrzne słabe źródła światłą (odbicia itp.) i uzyskasz lepsze FPS (więcej klatek na sekundę). To najbardziej znaczące ustawienie jeśli chodzi o "wykręcanie" FPSów. Obraz będzie teraz bardzo ciemny, o to nam chodzi, żeby tylko dioda na Twojej czapce była widoczna jako jasny punkt.
* Rób co tylko wymyślisz, żeby mieć wyższe FPSy. Ja wyłączyłem kolor (czarnobiały obraz jest w porządku) i ustawiłem wszystkie suwaki tak, żeby tracić jak najmniej klatek.

- Ok, teraz wejdź w "Hot Keys" z "Options"

Bardzo ważne jest ustawić i zapamiętać klawisz 'reset cam2pan' (u mnie ctrl-up). Nie tylko centruje, ale czasem jest potrzebny do aktywowania śledzenia. Jeśli masz PC speaker, możesz zafajkować "beep on centering", żeby wiedzieć, że Twoje naciśnięcia klawiszy są przekazywane do c2p, a nie "zostają w grze".

- Oto jak powinien wyglądać obraz z kamery

Jak widać, jest bardzo ciemno i tylko dioda LED na szczycie mojej ledwo widocznej głowy jest przedmiotem zainteresowania c2p. Mały kwadracik wokól światełka oznacza, że to jest punkt, który jest śledzony.

- Zapisz ten profil klikając Settings/Profiles i Add

- Zamknij c2p i odpal config.exe NewViewa. Przy pierwszym uruchomieniu spyta o zarejestrowanie dll. Zgódź się.

- Nie zmieniając jeszcze żadnych ustawień w configu, zamknij go.

W tym momencie warto sprawdzić, czy DLL faktycznie się zarejestrował. W tym celu odpal regedit (Start/Uruchom, regedit.exe), kliknij Edycja/Znajdź i wyszukaj hasło NATURALPOINT. Powinno wyskoczyć jak na poniższym obrazku.

Jak widać, jest tam ścieżka do mojego katalogu nv (przy okazji widać jak działa nv, faktycznie udaje, że jest oprogramowaniem TrackIRa)

- Częśc gier wymaga ustwienia w opcjach lub plikach ini/cfg, że mają używać Tracka (np. EECH czy BoB2:WoV). Jeśli tak jest, teraz poustawiaj odpowiednie opcje/linie w pliku konfiguracyjnym, np. w pliku eech.ini zmieniasz linię msl=0 na msl=1 (dla gry Enemy Engaged: Commanche vs Hokum). Większość gier (FalconAF, LOMAC, Il2) nie wymaga żadnych takich konfiguracji i automatycznie będą używać Tracka jeśli tylko wykryją jego obecność w systemie.

- Uruchom c2p

- Odpal gierę
Śledzenie nie będzie jeszcze działać, to normalne.

- Wyjdź z giery.

Tak, niczego nie robiąc. Zapamiętaj tę procedurę (wejścia i wyjścia), będziesz jej używać przy każdej aplikacji korzystającej z nv.

- Otwórz folder NewView i zobacz, czy coś się zmieniło. Widzisz nowy plik .ini z nazwą właśnie odpalonej gry? Może to np. być Enemy Engaged RAH66 Comanche Vs KA52 Hokum v1.7.1 Aug 21 20_6.INI albo Il2-Sturmovik Forgotten Battles_1.INI. Właśnie stworzeniu tego pliku służyło te wejście i wyjście. Jeśli pojawił się ten ini, to jesteśmy prawie w domu.

- Odpal config.exe, kliknij Open Profile i wybierz ten nowy ini

- Teraz zaczyna się konfigurowanie. Na razie olej zakładki Joystick i Buttons, przejdź do Additional Settings i Miscellaneous:

Ważna rzecz jest zakreślona na czerwono. Zaznacz to. Jest to wbrew nazwie tryb nie tylko dla Lock Ona, wykorzystuję to we wszystkich grach (bez zazaczenia tej opcji może nie działać klawiatura w grze).

- Teraz zakładka Helmet

Widzisz, dlaczego nie zadziałało za pierwszym razem, kiedy wszedłeś do gry? Opcja "Enabled on startup" nie była zaznaczona. Więc ją zaznacz. Oprócz tego, jeśli nie było to wybrane wcześniej, ustaw "Get data from: External interface".

W tej zakładce będziesz edytował też krzywe reakcji (czułości). Wybierz Medium na początek.

Uwaga: prawdziwa czułość/prędkość jest zależna zarówno od ustawień w oknie config.exe jak w c2p.

- Możesz już zamknąć config.exe. Jego działanie w tle nie jest niezbędne do działania emluacji TrackIR. Za to cam2pan musi być na chodzie w tle.

- Ok, chwila prawdy. Odpalasz grę, wskakujesz do kokpitu. Jeśli nic się nie dzieje, naciśnij klawisz resetujący c2p (ctrl-up). Jeśli wciąż nie działa, przejdź niżej do działu Problemy.

- Działa, gra i buczy ale po pewnym czasie (kiedy otrząśniesz się z eforii rozglądania się ;) ) zorientujesz się, że przy obracaniu generowane są przyciśnięcia klawiszy. Spoglądasz w lewo, naciska się Home...

To dlatego, że z jakiś dziwnych powodów nv mapuje całą masę dziwnych klawiszy do obrotów głowy. Oto jak się tego pozbyć:

Najpierw najprostsza metoda. Odpal config.exe, wejdź do zakładki Buttons i, otwierając każde kolejne przyporządkowanie, wyczyść (Clear) każde klawisz, który znajdziesz.

Potem kliknij zakładkę "Current Button Settings in INI File" i sprawdź, czy nic się nie uchowało. Jeśli jest czysto, to przejdź do "Button Generator" i też wyczyść wszystko, co się da.

Drugi sposób polega na ręcznym wyczyszczeniu pliku ini z klawiszy, ale można coś zrąbać, dlatego nie będę się zagłębiał w tę metodę.

Trzeci sposób to wziąć gotowy profil, wyczyszczony z klawiszy, i nadpisać nim aktualny (zmienić nazwę). Ściągnij mój tu http://drzonkow.neostrada.pl/profileNV.INI lub wyślij mail na bigmac8.wp.pl (@ zamiast kropki przed wp).

Będzie działać z każdą grą. Tego używałem w Falconie AF, ale wystarczy zmienić nazwę i nadpisać nim plik dowolnego innego programu i nie będzie problemów. W INI są tylko ustawienia klawiszy, czułości itp., żadnych ustawień specyficznych dla konkretnego programu. Z reguły nadpisuję nowostworzony przez nv profil tym falconowym.

- Jak wyłączyć tego całego tracka? Zmień nazwę pliku NPClient.dll na np. NPClient.dll.off. Programy będą się zachowywać, jakby nie było TrackIR w systemie.

Problemy
Q; Nie działa!

A: Ok, najpierw trzeba sprawdzić, gdzie leży problem. W c2p czy w nv.
- Czy c2p jest uruchomiony i widzi ruchy głowy?
* pamiętaj, żeby nacisnąć przycisk na dole po lewej z białą myszką tak, żeby było napisane "Press to stop"
* Ustaw Cursor/Panning na Mouse view i zobacz, czy ruszanie głową powoduje ruchy kursora. Jeśli nie, to jest problem z c2p

Czy widać biały kwadracik wokół diody LED? Jeśli nie, albo jest coś nie tak z ustawieniami Flashlight (prawdopodobnie threshold źle ustawiony), albo dioda na czapce jest za słaba.

Jeśli kwadracik się wyświetla i podąża za światełkiem ale kursor myszy nie porusza się (z Cursor/Panning w Mouse view), pewnie zapomniałeś o czymś totalnie głupim, np. o kliknięciu białej myszki. Jeśli to nie to, przeinstaluj c2p. Kiedyś miałem tego typu problemy spowodowane zepsutą instalką.

* Jeśli kursor podąża za ruchami głowy, przełącz Tracking Engine Mode na High precision i spowrotem na flashlight. Teraz Cursor/Panning na "FB/Lock On" i sprawdź, czy działa w grze.

Jeśli nie, problem pewnie leży po stronie nv.

- czy DLL jest zarejestrowany i nie jest przemianowany (wyłączony)?
- czy DLL znajduje się w katalogu pokazanym w regedicie?
- czy profil ini jest stworzony? Czy ma pozaznaczane wszystkie opcje (zwłaszcza "enabled on startup")?

Jeśli w ogóle nie jest tworzony profil po wejściu w grę z obsługą TIRa, cos jest nie tak z rejestracją nv i dll. Przeinstaluj program, upewnij się, że przy pierwszym uruchomieniu pozwalasz na zarejestrowanie DLL. Upewnij się, że masz prawa Administratora w systemie.

Ostatnią rzeczą jest zawsze sprawdzenie, czy w samej grze nie trzeba zaznaczyć gdzies opcji włączenia TrackIR.

Pamiętaj spróbować naciskać ctrl-up (reset cam2pan).

Q: Rozglądanie się jest skokowe/niepłynne. Obraz przesuwa się w małych skokach.

A: Niestety, z tego co wiem w taki sposób cam2pan przekazuje dane o przesuwaniu się śledzonego punkciku do nv w trybie FB/Lock on (i przy okazji w FS2002/FS2004). Jedyne co można zrobić, to ustawić większe wygładzanie (smoothing) w nv (nie w c2p, to nic nie pomoże)

Domyślnie jest bodajże 9.

Niestety to zmniejszy szybkość reakcji. Będzie występować pewne opóźnienie. Nic z tym się nie da zrobić, trzeba pójść na kompromis.

Q: Śledzenie wariuje, obraca mnie chaotycznie we wszystkie strony

A: Prawdopodobnie masz odblaski światła za plecami ktore przeszkadzają kamerze. Przerzuca się na śledzenie zajączka, puszczanego przez zegarek na ręce, zamiast diody).

Q: Nie mogę utrzymać głowy prosto, ciężko się celuje

A: Cóż, to samo mają użytkownicy TIR. To kwestia przyzwyczajenia, po pewnym czasie wyrabia się dyscyplina patrzenia na wprost. Możesz próbować ustawić jakiś deadzone w nv.

Q: Mam chorobę morską.

A: I co mam na to poradzić?

Q: Klawiatura/mysz nie odpowiada. Ale mogę się rozglądać.

A: Pewnie zapomniałeś zaznaczyć "Direct Keyboard Scan (LockOnMode)" w config.exe Additional Settings/Miscellaneous..

Oprócz tego, częś gier ma problemy z kompatybilnością, np. Condor. Nie działa w nim mysz.

Gry sprawdzone i działające:
- Falcon AF
- LockOn Modern Air Combat 1.02 i 1.1 (FC)
- Il-2 Forgotten Battles AEP oraz PF
- Shockwave's BoB II
- EECH (z modami)
- Condor: TCSS (problemy z myszą)
- Aces High II

Gry niedziałające:
- MS FS2004 (olewa newview choć działa z gołym c2p ustawionym z Cursor/Panning na FS2002/FS2004, ale wtedy brak krzywych reakcji, wygładzania itp)
- MS CFS3

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #123 dnia: Lutego 09, 2007, 19:27:43 »
Gry niedziałające:
- MS FS2004 (olewa newview choć działa z gołym c2p ustawionym z Cursor/Panning na FS2002/FS2004, ale wtedy brak krzywych reakcji, wygładzania itp)
Właśnie też to zauważyłem. Newview nawet nie ma profilu dla FS9. :(
Nie da się tego jakoś obejść? Np ustawiając na mouse view? FS9 to przechwyci? :121:
DCS/FSX/AC/pCARS

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #124 dnia: Lutego 09, 2007, 19:42:12 »
O ile pamiętam FS9 nie obsługuje mouse view, chyba że się doinwestuje w Active Camera.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #125 dnia: Lutego 09, 2007, 22:24:59 »
BigMac bardzo dziękuję za poradnik.Bardzo ułatwiłeś mi życie.Postaram się jutro uruchomić programy i sprawdzić ich działanie.O wynikach poinformuję na forum
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Lutego 10, 2007, 14:37:46 »
Właśnie też to zauważyłem. Newview nawet nie ma profilu dla FS9. :(
Nie da się tego jakoś obejść? Np ustawiając na mouse view? FS9 to przechwyci? :121:

Nawet jakby się dało, to szlag trafi klikanie po kokpicie...

« Odpowiedź #127 dnia: Lutego 10, 2007, 15:23:11 »
Witam,
Udało mi się uruchomić programy Cam2Pan oraz NewView w LockOn oraz FalconAF.Zanim opiszę moje uwagi to chciałbym najpierw zapytać BigMac o parę rzeczy.Na stronach: http://www.mousevision.com/game/html/newView_tune.htm oraz http://www.mousevision.com/game/index.html wymienione są 2 programy wspomagające Cam2Pan. Są to NewView oraz NVtoMouse.
1.Czy program NewView po uruchomieniu i konfiguracji działa zawsze w tle NewView?
2.Czy program nv polepsza działanie programu c2p oraz umożliwia dodatkowe ustawienia parametrów czy tylko udaje,że jest prawdziwym TrackIR?
Tutaj chcę wyjaśnić o co mi chodzi.Korzystam z profilu Jangstang dla cougara i mogę wybrać albo wersję z TrackIR albo normalną.
3.Zastanawiam się czy hot keys ALT + UP oraz CTRL + UP przedefiniować ponieważ są one w zastosowane w FalconAF (np.Hotas TMS Up).
4.Co daje stosowanie programu NVtoMouse?
5.Po uruchomieniu gry LockOn oraz FalconAF w programie Confg z nv powstały pliki ini BFOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1 oraz Lock On_1.Mam pytanie związane z profilem BigMac "profileNV typu HTML".Jak ten plik zastosować w nv.Pliki powstałe w nv typu ini wyglądają inaczej niż ten typu HTML.Przepraszam za niewiedzę ale nie wiem jak to przekonwertować.
Dalszych pytań nie mam ponieważ dopiero od paru godzin zajmuję się Trackiem.Zrobiłem prowizoryczny hardware i go testuję.Kamera jest na stole dioda przymocowana do oprawki po długopisie sterowana ręcznie.Do prób wystarczy.Program Cam2Pan wyłącza się co 5 minut ponieważ jest trial ale do testów można go wykorzystać.
Teraz chciałbym podzielić się moimi uwagami przy uruchamianiu obu programów.Przed ukazaniem się poradnika BigMac na forum udało mi się przy pomocy help c2p oraz informacji z forum uruchomić tracka w LockOn oraz w FalconAF.Przy okazji chciałbym jeszcze raz podziękować BigMac za pomoc bez której moje ustawienia parametrów oraz wybór opcji byłby niewłaściwy.
Ustawiłem parametry c2p domyślnie.Format video 160x120 RGB24,expose 1/59 s gain 8888,white balance zaznaczone,flashlight oraz FB/Lock ON.W nv w opcji Helmet zaznaczone Enable on startup i External interface (Cam 2Pan etc.).Przy tym ustawieniu otrzymałem 24 fps.Przy ustawieniu wg.poradnika BigMac 30 fps czyli widać różnicę.
TrackIR działa w FalconAF w opcji 3D oraz Pad.Działa po uprzednim reset center czyli CTRL + UP.Ponieważ dioda jest w odległości paru cm od kamery i jest sterowana ręcznie to w rzeczywistych warunkach będę musiał ustawić ponownie parametry.Myślę także o zmianie diody na CQY 99 lub podobną oraz zastosowaniu zasilacza 9V 150mA
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: Lutego 10, 2007, 16:03:35 »
1.Czy program NewView po uruchomieniu i konfiguracji działa zawsze w tle NewView?

Nie musi być odpalony config.exe, żeby gry widziały track IR. Kluczowy jest plik dll w katalogu newview, zmiana jego nazwy lub usunięcie powoduje wyłączenie emulacji tracka. Dopóki plik jest na miejscu, emulacja Tracka będzie uruchomiona w grach, niezależnie od tego, czy config.exe będzie odpalony. Tylko cam2pan musi chodzić w trakcie działania gry.

2.Czy program nv polepsza działanie programu c2p oraz umożliwia dodatkowe ustawienia parametrów czy tylko udaje,że jest prawdziwym TrackIR?
Tutaj chcę wyjaśnić o co mi chodzi.Korzystam z profilu Jangstang dla cougara i mogę wybrać albo wersję z TrackIR albo normalną.

c2p od któreś tam wersji potrafi sam, bez pomocy, udawać, że jest Trackiem (jeśli nie zainstalujemy nv), on też tworzy swój wpis w rejestrze windowsa pod hasłem NATURALPOINT. Newview nadpisuje ten klucz w rejestrze swoim i przejumuje obowiązki c2p w udawaniu tracka. "Przechwytuje" transmisje z c2p, przetwarza ją (krzywe, wygładzanie itd.) i przesyła jako wyjście TrackIR do gier. NV robi więc obie funkcje, o które pytasz.

3.Zastanawiam się czy hot keys ALT + UP oraz CTRL + UP przedefiniować ponieważ są one w zastosowane w FalconAF (np.Hotas TMS Up).

Można bez strachu przedefiniować np. na F12 (domyślny klawisz centrowania prawdziwego TrackIR, więc w AF nie przypisany niczemu)

4.Co daje stosowanie programu NVtoMouse?

To program testujący. Pozwala obserwować w okienku (lub poprzez ruch kursora myszy na ekranie) działanie nv. Przydatny w zasadzie tylko do weryfikacji działania nv, nie daje nic w grach.

5.Po uruchomieniu gry LockOn oraz FalconAF w programie Confg z nv powstały pliki ini BFOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1 oraz Lock On_1.Mam pytanie związane z profilem BigMac "profileNV typu HTML".Jak ten plik zastosować w nv.Pliki powstałe w nv typu ini wyglądają inaczej niż ten typu HTML.Przepraszam za niewiedzę ale nie wiem jak to przekonwertować.

Klinkij prawym i "Zapisz jako", nie otwieraj w przeglądarce tego pliku

« Odpowiedź #129 dnia: Lutego 10, 2007, 19:28:15 »
BigMac dziękuję za pomoc
pozdrawiam
vito_zm

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #130 dnia: Lutego 10, 2007, 19:46:57 »
Mam pytanie, zainstalowłem Pan2cam, NewViw i wszystko super hula, jest tylko jeden malutki problemik, komputerek bardzo zwolnił i ze średnich 60-70fps w maxdetalach, schodzi do 20, a nawet niżej przy ziemi (10-12fps). Czy działanie tych dwóch programów aż tak zjada u was zjada zasoby systemowe? U mnie po włączeniu tylko Cam2pan w task managerze obciążenie procesora 35-40% (bez włączenia Iłka).

Procesor CeleronM 1,5GHz (1MB cash, 533MHZ szyna) pamięć 1GB DDR2 i Radeon X1600 512MB

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: Lutego 10, 2007, 19:52:03 »
Nie zaobserwowałem u siebie czegoś takiego, nawet kiedy miałem durona 1100mhz, 1024mb ram i Radeon 9000. Spadek fps w grach jeśli był, to niezauważalny.

Jaką masz rozdzielczość kamery ustawioną? Kamera USB czy jakaś stara na porcie COM? Jaki model?

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #132 dnia: Lutego 10, 2007, 20:40:59 »
Kamerka Trust Mini  Webcam WB-1200p na USB, rozdzielczość 160x120, pixel depth I420, size 28800.

BigMac, czy mógłbyś w taskmanagerze sprawdzić obciążenie procesora w trakcie działania Cam2pan?

« Odpowiedź #133 dnia: Lutego 10, 2007, 21:15:19 »
BigMac jeszcze raz proszę o pomoc bo nie rozumiem co mam zrobić.Pobrałem Twój profil z strony  http://drzonkow.neostrada.pl/profileNV.INI i umieściłem go katalogu NewView.Plik nazywa się profileNV typu HTML Dokument 25KB.W tym samym katalogu mam plik konfig..typu ini o nazwie BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1.Piszesz cytuję "nadpisać nim aktualny (zmienić nazwę)."Czy mógłbyś mi wyjaśnić co po kolei mam zrobić
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: Lutego 10, 2007, 21:22:08 »
janweg - po weekendzie, bo siedzę teraz w domu, a sprzęcior mam na stancji.

vito_zm - wywal swój obecny profil "BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1.ini" (przenieś, skasuj lub zmien nazwę na "staryprofil.ini") i zmień nazwę mojego "profilNV.ini" na "BPOpsFalcon 4.0 AlliedForce 3D Output_1.ini".