Witam!
U mnie działa Cam2Pan + NewView 37d i jeśli chodzi o wydajność to:
1) na liście zadań TaskManagera bierze on mniej więcej 5-10% zajętości procesora
2) na graficznej zakładce TaskManagera zielony pasek podchodzi do nawet 40%, ale to razem z grafiką TaskManagera

Uwagi dodatkowe:
a) kamera QuickCam Express
b) rozdzielczość najmniejsza możliwa, z pakowaniem przesłania (uwaga - przy większej rozdzielczości np. 640x480 rzeczywiście procesor głównie zajmuje się przetwarzaniem obrazu i np. ilość FPS w Il2 spada z ok. 20-30 do 1-2 !!!)
c) zwykła dioda IR, na kamerze filtr domowej roboty do pracy przy włączonym świetle z prześwietlonego filmu do aparatu

d) Cam2Pan - najistotniejsze wg. mnie są ustawienia prędkości X i Y (ja mam na 35 procent), nie do skompensowania przez NewView, poza tym dolne suwaki: wyższy na zero, niższy na 100%
e) w NewView dla mnie najbardziej użyteczne było podłączenie przycisków (centrowanie i chwilowy widok przed siebie) oraz ustawienie krzywej reakcji (ostatnia zakładka hotas) - uwaga! starać się ustawiać obie krzywe reakcji jako linie proste!
f) domyślnie Cam2Pan działa w trybie priorytetu wykonywania powyżej normalnego. Można spokojnie dać na dół.
g) Kamera w ustawieniach ma wyłączoną automatykę i ustawienie klatek na 30 (przy zazaznaczeniu ustawienia 60Hz). Inaczej ilość klatek spadła by radykalnie - obraz na kamerze jest bardzo ciemny.
Całość działa bez zarzutu, choć trochę mocy bierze. Widać to głównie nie w lataniu offline, ale online, kiedy elementów stacjonarnych jest sporo, graczy wielu i np. artyleria przeciwlotnicza grupy lotniskowców dużo strzela. Wtedy to procesor wymaga sporo mocy dla przetwarzania sytuacji w grze, a kamera bierze ciągle soje , więc ilość klatek chwilowo spada drastycznie!
Pozdrawiam,
Piotr.
PS: W mojego Cam2Pan+NewView+LED na słuchawkach wrzuciłem tyle pracy, że choć mógłbym kupić TrackIR, to pewnie tego nie zrobię z sentymentu do swojego zestawu. Wolę zainwestować w Intel Core2Duo i dodać trochę power-u komputerkowi. (Przynajmniej do czasu aż nie zacznę potrzebować w grach 6-ciu stopni swobody zamiast dwóch z kamerki....)
PS: Do testów wydajności proponuję zawsze ten sam track z Il-2, a mianowicie "Kamikaze 2". Morze, samoloty, trochę walki, obrona przeciwlotnicza i sporo detali statków. Polecam.