Autor Wątek: Nowy sofcik "Cam2Pan"  (Przeczytany 36260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gładki

• Gość
Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #75 dnia: Września 21, 2005, 19:46:18 »
Ostatnio też się zabrałem, za budowę Track HOME. Wszystko działa OK. Narazie używam demo Cam2Pan. I tu mam problem. Otoż gdy poruszę głową o ciut w jakąś ze stron, głowa w Ile przesuwa się o określony (Niezmienialny?) odcinek. Bardzo mnie to drażni. W FS2004 mam tak samo. Sprawia to, że przy delikatnych ruchach obraz skacze jakbym po drabinie wchodził. Jest szansa na zmianę?

Odp: Nowy sofcik "Cam2Pan"
« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 12, 2005, 22:30:39 »
Gładki  a próbowałeś zwiększyć DedZone, może masz za małą?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 14, 2005, 21:10:45 »
Myślę, że to nie to. Deadzone odpowiada za martwą strefę, a mnie chodzi o to, że  nasz ruch np. Lewo/Prawo dzielony jest na takie "małe odcinki". Jest ich np. 100. A więc w przypadku ruchu w Ił-ku daje nam to 540 stopni/100, co daje nam, że minimalny obrót głowy w jaką kolwiek ze stron spowoduje, że w ił-ku obraz przesunie się o 5.4 stopnia. I moim zdaniem ten minimalny krok wynosi za mało. Czy jest na to jakiś sposób? (Może on akurat nie wynosi 5.4, ale w każdym razie jest on moim zdaniem za duży).

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 04, 2006, 21:39:48 »
No tak .A ja mam inny problem. Od kąd zainstalowałem Cam2Pan to w Lock On(1.02) nie mogę używać myszy do rozglądania się.Przeinstalowałem sima i nic, dalej to samo. Czy ktoś ma pomysł jak to naprawić?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 17, 2006, 16:46:25 »
Tez mialem taki problem jak odpalalem UR GEARa w LockOnie i tak to rozwiazalem ;-)
Tylko ze ja wykorzystywalem do tego celu NewView ale czytalem ze Cam2Pan dobrze z nim wspolpracuje.

Cytat z wątku: Kask Union Reality ...

Teraz najwazniejsze jezeli tego nie zrobimy nie bedziemy mogli korzystac z klawiatury. A ona sie czasem przydaje.

3. Wracamy do windy wchodzmy do folder NewView v35 i znajdujemy nasz plik z profilem do lockona (u mnie nazywa sie on LOCK ON_1.ini ) . Otwieramy go za pomoca dowolnego edytora tekstu (np.notatnika) i szukamy dzialu [Controls] . Potem szukamy poddzialu LockOnMode i zmieniamy wpis przy nim z False na True zeby wygladal tak LockOnMode=True. Teraz wchodzimy do NewView  i Dodajemy pliki DLL do rejestru.

Jak sprawdzisz to daj znac czy pomoglo.

rafalg_78

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 20, 2006, 13:17:46 »
Dzięki za podpowiedz 303_Hornet141. U mnie był taki problem, że podczas uruchomienia gry nie działała mi klawiatura. Musiałem zminimalizować i zmaksymalizować Locka żeby nacisnąć "S"- start. A później nie mogłem wycentrować "cam2pan". Ale teraz po ustawieniu LockOnMode=true jest wszystko OK :002:

Ja mam zainstalowaną zwykłą diode świecącą o średnicy 10mm na daszku od czapki  :001:. Troszke to śmiesznie wygląda jak latam (całą rodzina ma niezły ubaw) ale czego się nie robi dla frajdy polatania  O0. Próbowałem z diodami IR ale dla mnie to kicha. Za każdym razem próby spojrzenia na 6 "cam2pan" gubił się.

Mam zainstalowanego "cam2pan" już od około pół roku i teraz nie wyobrażam sobie latania bez niego.

Mam tylko pewien problem czasami. Otóż od czasu do czasu "cam2pan" robi mi kangury, a to strasznie denerwuje. Moja kamera wyciąga 29fps (Genius Express v2). Czy możliwe żeby czasami gubiłą klatki i czym to jest spowodowane :011:

Śmigiełko

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Lutego 11, 2006, 11:20:33 »
A jak odpalić freelooka w LockOn. Bo mój track home działa w IL2 a w LO mie. Proszę o podpowiedź

« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 22, 2006, 08:46:09 »
Witam wie ktoś jak uruchomić to w Falconie, dziala ale tylko jako "mouseview", jakos nieusmiecha mi sie latanie z "rightclickiem" na myszy. No i moze ma ktos jakis dobry profil bo u mnie obraz skacze jak cholera :(

Pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 04, 2006, 22:58:48 »
Możecie podać taki poradnik krok po kroku, dla idiotów, jak skonfigurować sobie zestaw cam2pan + newview tak, żeby oszukiwał, że jest TrackIRem? Co odpalić w jakiej kolejności, jakie ustawienia wewnątrz tych dwóch programów? Te poradniki, co są na WWW, są do niczego.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 14, 2006, 23:25:40 »
Ok, więc dzięki mojej biednej kamerce internetowej:

I power czapce :)

Udało mi się wreszcie skonfigurować kombo cam2pan+newview tak, żeby oszukać Forgotten Battles, że mam TrackIR :)

Replay (.trk) http://www.rapidupload.com/file.php?filepath=10545 (0.5MB)

Wybaczcie żenujący poziom umiejętności, na codzień latam suszarkami :118:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 15, 2006, 22:07:44 »
Jeśli pozwolicie, kolejny filmik z tym kombosem (IL-2 FB AEP)

http://www.rapidupload.com/file.php?filepath=10816 (250KB)

Byłem po paru orzeźwiaczach, także nie bijcie mocno, że słabo latam ;) Siedzę w zero i kręce sobie z mustangiem (AI).

Nie ćwiczyłem specjalnie ruchów głowy pod ten programik, trzymam padlocka całkowicie intuicyjnie i bez wysiłku. Od razu wiadomo, jak jesteśmy względem wroga ustwieni, nawet z bubble canopy (bez wręg) na czuja można bez problemu określić, ile jeszcze trzeba ciągnąć, żeby koleś wszedł pod celownik i czy samolot przypadkiem nie odbija w bok. Jedyne, czego trzeba się nauczyć, to nie ruszać się przy patrzeniu np. na przyrządy, ale to łatwo przychodzi. Na filmiku widać też próby padlocku z zoomem (Del), jak widać bez większych problemów (pamiętajcie, że nie jestem trzeźwy ;)).

Musiałem poświęcić parę lotów, żeby odpowiednio sobie ustawić krzywe reagowania (w razie pytań, służę pomocą i ew. profilem). Jak na razie udało mi się odpalić to jedynie z Forgotten Battles. Próbowałem jeszcze, choć ze średnim zaangażowaniem, w LOMACu, Falcon Allied Force i Condorze, ale nie wyszło. Oczywiście z każdym symulatorem obsługującym mouselooka mogę użyć samego cam2pan lub freelooka do emulacji myszki, ale nie daje to taki możliwości jak podrabianie TrackIR (np. automatyczne centrowanie - mogę nawet wyjść z pola widzenia kamery, zasłonić diodę, a jeśli spojrzę na wprost w monitor to widok zawsze będzie wycentrowanty).

Genralnie newview ma jedną dużą wadę - właśnie te problemy z kompatybilnością. W końcu to jakiś Ruski hack-soft, ma swoje ograniczenia w tym zakresie, ale jako alternatywa do Tracka za 600zl sprawdza się bardzo dobrze (przynajmniej w Il-2 Forgotten Battles AEP).

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 26, 2006, 22:34:15 »
Witam

tak mi przemknęło przez myśl, skoro TrackIR używa podczerwieni i wyłapuje promieniowanie odbite od kropek, to może udałoby się przerobić taką kamerkę internetową

http://www.allegro.pl/item116256018_kamera_internetowa_usb_led_positivo_pl.html

podmieniając jej diody LED na diody IR i "zmontować" w ten sposób "homemade trackIR" do którego nie trzebaby montować na czołach, czapkach, patykach i innych odstających z głowy ustrojstwach świecących diodek LED czy IR narażając się na kpiące pełne politowania spojrzenia współlokatorów?

Podstawowe pytanie, czy ktoś z Was już używa tego modelu kamerki i czy ona się nadaje przy "tradycyjnym" sposobie (dioda LED czy IR na czole) we Freelook'u lub Cam2Pan ?

W opisie tejże kamerki podano,że diody włączają się samoczynnie, kiedy w pomieszczeniu jest zbyt ciemno. Efekt "ciemności" można łatwo uzyskać, jak już ktoś to opisał, nakładając na obiektyw "filtr" z negatywu kliszy fotograficznej lub okularów p/słonecznych. Materiał odbijający mógłby być oryginalny, tzn. od TrackIR'a (komplet kropek za 20zł na pilots.pl).

Ciekawe czy by to zadziałało.. Może znajdzie się jakiś zapaleniec-elektronik, który by się podjął sprawdzenia tego sposobu? :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 26, 2006, 23:58:09 »
Ale tu chyba nie jest ważna długość fal promieniowania którym oświetlasz obiekt, tylko ta, którą odbiera przetwornik w obiektywie kamerki. Innymi słowy, czy kamerka widzi w podczerwieni?

EDIT:
OK, nie było uwagi, podobno kamerki internetowe świetnie widzą IR :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2006, 00:07:50 wysłana przez some1 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 27, 2006, 00:14:39 »
Ja myślę, że czemu nie? :) Skocz do sklepu elektronicznego i popytaj sprzedawce czy ma silne diody IR. Tylko nie ZA silne, bo generalnie mocne świecenie jest z reguły okupione małą szerokością promienia (uzyskuje się wzmocnienie za pomocą zwierciadeł), a takim "laserem" raczej nie poświecisz...

BTW i tak będziesz pewnie musiał latać w czapce, bo chyba nie przykleisz sobie tej odblaskowej kropki na czole?

Już działa mi cam2pan z newview w Il-2FB,i Falcon AF. Nie działa w LOMACu, nie wiem czemu, musze chyba jeszcze powalczyć (rafalg_78, będę cie musiał pomolestować ;)) i w Condorze (ale tam ponoć nie działa i koniec, nawet ktoś tu na forum wrzucał programik, który wyłączał NV i włączał Condora, a po skończonej grze znowu włączał NV - po prostu się nie lubią te programy). W Condorze działał mi tryb bezpośredni cam2pana, ale brak regulacji mnie zniechęcił. W Lomacu chyba nawet to nie działało.

Innych simów nie próbowałem jeszcze.

Gładki, rafalg_78 i wszyscy, którym cam2pan robi przeskoki zamiast płynnego przewijania (przy małych ruchach głową). Też to mam. Spróbójcie u siebie zrobić tak:
po odpaleniu cam2pana zmienić tryb z "flashlight" (chyba wszyscy tak latają?) na "low" i potem spowrotem na "flashlight". Mode na "mouselook", żeby można było podejrzeć efekty. U mnie robi się po takim zabiegu pięknie i gładko, myszka jeździ płynnie za głową. ALE - po włączeniu mode "FB/Lock on" czyli tego właściwego, program przestaje przesyłać jakikolwiek output, czy to do gry, czy to do newview.

Po prostu można machać głową w grze, a obraz się nie rusza. Nie mam pojęcia, czym konkretnie jest to spowodowane, walczyłem cały dzień z tym. Koniec końców, albo mamy działające kangurki, albo niedziałające płynne przewijanie :/ W trybie emulacji myszy można wywalczyć działające płynne przewijanie, ale my celujemy w emulacje tracka :)

Jedyną znaną mi metodą na zwalczenie skoków w praktyce jest wsparcie cam2pana newviewem. Tam można to wygładzić, wyregulować krzywe tak, żeby przy widoku na wprost był mniejszy response (niewidoczne przeskoki) i generalnie po dłuższym lub krótszym ustawianiu parametrów uzyskać komfortowy zestaw. W razie czego służę profilem nv. Sam cam2pan jest chyba wadliwy w tej kwestii.

Moja kamera wyciąga 30 klatek.

OK, nie było uwagi, podobno kamerki internetowe świetnie widzą IR
Aye, przynajmniej zakres "pilot od TV". Widzi jak zwykłą diodę.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 27, 2006, 00:26:00 »
OK, nie było uwagi, podobno kamerki internetowe świetnie widzą IR :)
Widzą i to świetnie, w celu zaciemnienia kamery można użyć kliszy fotograficznej (Wywołanej) . Nie przepuszcza ona światła a przepuszcza IR, dzięki temu można latać nawet w dzień bez żadnych problemów. Dodatkowo pozbywa się odblasków światła na monitorze.

Ja myślę, że czemu nie? :) Skocz do sklepu elektronicznego i popytaj sprzedawce czy ma silne diody IR. Tylko nie ZA silne, bo generalnie mocne świecenie jest z reguły okupione małą szerokością promienia (uzyskuje się wzmocnienie za pomocą zwierciadeł), a takim "laserem" raczej nie poświecisz...

Można dostać specjalne diody o szerokim promieniu, zwykle łatwo je poznać po tym że są matowe.